foto

Georganiseerd op pad: wandelreisorganisatie

Of het nu gaat om een 5-daagse tocht door de Pyreneeën of een 4 weken durende trekking in Nepal: een wandelreis kost altijd veel voorbereidingstijd. Tijd die je kunt uitsparen door met een wandelreisorganisatie te gaan.

Zelf doen of niet?
Er zijn mensen die al jaren achter elkaar zweren bij het concept van boeken en wandelen: de reisorganisatie regelt nagenoeg alles en het enige dat je zelf hoeft te doen is het komen opdagen met een redelijke conditie en materiaal. Anderen gruwelen bij de gedachte alleen al dat ze niet kunnen genieten van de voorpret van het zoeken van een leuke route, de perfecte overnachtingsplek of het moeten volgen van een groep mensen die zij van tevoren niet kennen. Beide groepen hebben waarschijnlijk gelijk, want zijn vaak een geheel ander soort mensen die kiezen voor een wandelreisorganisatie dan de mensen die zich liever maanden van tevoren al buigen over een kaart van de plaats van bestemming. Wat de ene wint aan voorbereidingstijd verliest hij aan vrijheid gedurende de trip. Wat de ander verliest aan voorbereidingstijd wint hij met het zelf kunnen kiezen van zijn route tijdens de vakantie.

Met een groep of individueel?
Er is echter ook een soort van middenweg: het individueel op pad gaan met een reisorganisatie. Op die manier houd je nog redelijk veel vrijheid en hoef je toch niet al te veel tijd te steken in de voorbereiding of het zoeken van de juiste route/overnachtingsplekken. Je levert uiteraard in op de gezelligheid die je van een groep zou hebben. Een groep van mensen die je in het begin vaak nog niet kent, maar waar vaak toch veel mensen tussen zitten waar je het uitstekend mee kunt vinden. De voordelen van een groep spreken voor zich (gezelligheid, verdelen van lading/verantwoordelijkheid), de voordelen van het individueel op pad gaan echter ook (vrijheid, eigen tijdsindeling). Het is dus puur een kwestie van smaak: sommige mensen lopen nu eenmaal liever alleen of met een zeer kleine groep vrienden, terwijl anderen juist het leren kennen van nieuwe mensen als groot onderdeel van hun vakantie zien.

Plannen via Internet/brochures
Vallen de prijzen die de reisorganisaties rekenen net buiten je budget dan kun je ook kiezen voor het zelf plannen via Internet of brochures. Ik ken veel mensen die hun trips op die manier plannen: ze kijken waar de reisorganisaties naartoe gaan en plannen vervolgens hun eigen trip aan de hand van brochures en informatie op Internet. Op die manier ben je er vaak zeker van dat het gebied waar je gaat wandelen zeker de moeite waard is en kun je toch geld besparen door veel zelf te doen. Prijzen van overnachtingsplekken zijn vaak niet (veel) goedkoper als je het zelf regelt, maar dat maak je weer goed doordat je het salaris van de gids niet hoeft te betalen.

SNP Natuurreizen, Intertrek en andere organisaties
In Nederland is SNP Natuurreizen waarschijnlijk de grootste aanbieder van wandelreizen. Het aanbod van SNP is zo groot dat je met hen in principe de hele wereld rond kunt. Ze werken vaak met afgestuurde ecologen, biologen en andere natuurliefhebbers. De gidsen zijn elk absolute kenner van het gebied en weten de wandelaars vaak te boeien met hun kennis over de plaatselijke cultuur en natuur. Intertrek is een andere aanbieder van wandelreizen. Zij richting zich echter vooral op Europa en hebben dus een wat kleiner aanbod. Wel werken zijn echter met hetzelfde soort gidsen en ook met kleine groepen van mensen die bij elkaar passen. Ook zijn er veel organisaties die zich hebben toegelegd op één bepaald gebied of land. Zo richt HT wandelreizen zich voornamelijk op de Himalaya en Centraal Azië en kun je voor IJsland weer prima terecht bij.. de Ijslandspecialist.

De Wandelwaaier
Alleen het kiezen van een wandelreisorganisatie kan al een hele opgave zijn. Wie biedt wat aan? In welke periode kan ik met die en die organisatie op pad? Een handige service waar je dan gebruik van kunt maken is die van De Wandelwaaier. Dit is een in wandelen gespecialiseerd reisbureau dat samenwerkt met bijna alle Nederlandse aanbieders van wandelreizen. Als je weet waar je naartoe wilt en wanneer je ongeveer wilt gaan, dan kan De Wandelwaaier je verder helpen met het vinden van de juiste aanbieder en diens aanbod. Het grote voordeel van de service van De wandelwaaier is dat ze enerzijds objectief helpen met het vinden van de juiste aanbieder, anderzijds betaal je niet meer voor de reis dan dat je zou doen als je direct bij de betreffende reisorganisatie zou boeken.

Links
De Wandelwaaier: http://www.wandelwaaier.nl/
HT Wandelreizen: http://www.htwandelreizen.nl/
IJslandspecialist: http://www.ijslandspecialist.nl/
Intertrek: http://www.intertrek.nl/
SNP Natuurreizen: http://www.snp.nl/
Hiking.startpagina.nl: http://hiking.startpagina.nl/


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 10-07-2021

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]