foto

Wandelen met een stappenteller

Sommige mensen vinden het leuk om te weten hoeveel afstand ze tijdens het wandelen afleggen. Voor anderen is dat juist van belang in verband met trainen voor bijvoorbeeld een vierdaagse. Dat meten van de afstand kan op verschillende manieren, maar dit artikel bespreekt het meten middels een stappenteller, ook wel pedometer genoemd.

Wat is een stappenteller?
Eigenlijk zegt de naam het al: een stappenteller is een hulpmiddel om het aantal stappen te tellen dat je zet. Of dat nu kleine of grote stappen zijn, de teller telt er telkens eentje bij. Dat gebeurt vaak door middel van een veertje dat tijdens het lopen op en nee beweegt en dus bij elke stap een tel maakt. Het is dan ook niet zo dat een stappenteller ook daadwerkelijk de afstand meet, deze moet immers worden omgerekend van het aantal stappen dat gezet is. Gelukkig doen de meeste electronische stappentellers dat tegenwoordig automatisch.

Waarom een stappenteller?
Wandelen is gezond! Dat is een uitdrukking die velen kennen en ook zeer ter harte nemen. Maar hoeveel wandelen is eigenlijk gezond? Daar lopen de meningen over uiteen, maar zeker is dat een paar duizend stappen per dag het lichaam gezond en soepel houdt. Zetten we per dag meer dan 6.000 stappen (gesproken wordt over 10.000 stappen), dan vallen we zelfs af door het wandelen.

Welke stappenteller koop je?
Er zijn veel verschillende stappentellers op de markt. Het aanbod varieert van zeer eenvoudige die enkele het aantal stappen tellen, maar bijvoorbeeld ook electronische tellers die voorzien zijn van extra functies als stopwatch, hartslagmeter en calorieverbrandingsmeter. Vooral deze laatste zijn natuurlijk ook een stuk duurder en niet altijd even eenvoudig te bedienen. Voor de meeste mensen volstaat een eenvoudige teller die voorzien is van een omrekening van aantal stappen naar afstand. De afstand per stap kan worden afgesteld door een test-afstand van bijvoorbeeld 100 meter af te leggen en vervolgens te kijken hoeveel stappen dat heeft gekost. Naast het makkelijk kunnen afstellen en aflezen van de teller, is het ook belangrijk dat hij makkelijk te plaatsen is. Bijvoorbeeld middels een clip aan de riem. Op die manier heb je er geen last van en vergeet je al snel dat je stappen geteld worden. Let er overigens op dat er verschil zit tussen een stappenteller voor wandelen en een stappenteller voor rennen!

Werken aan conditie met een stappenteller
Zoals eerder al opgemerkt is het zetten van veel stappen goed voor de gezondheid. Hoeveel precies, dat is natuurlijk afhankelijk van de huidige conditie. Over het algemeen geldt dat het zetten van 10.000 stappen zeer gezond is en zelfs helpt bij het afvallen. Maar zoiets kun je het beste rustig opbouwen. Begin bijvoorbeeld met het maken van wandelingen van 2.000 of 3.000 stappen. Door vervolgens meerdere en langere wandelingen per dag te maken kun je gemakkelijk aan de 10.000 per dag komen. Op die manier kun je vrij eenvoudig, zonder dure meet-instrumenten of fitness-apparaten aan je conditie werken.

Ook voor thuis en op het werk
Eigenlijk zouden mensen 'voor de grap' eens een stappenteller moeten gebruiken tijdens een gewone (werk-)dag. Sommigen zullen er dan verbaasd van staan hoeveel stappen ze eigenlijk zetten op een dag (de postbode bijvoorbeeld), anderen zullen juist schrikken van het 'tekort' aan stappen (zoals kantoor-werknemers). Juist op die manier kun je zien of je leefwijze wel gezond is. Is dat niet zo, dan kun je er eens over denken om tijdens de lunch een wandeling te maken of na een werkdag naar huis te lopen in plaats van de auto of de bus te nemen.

Links
Digiwalker.com: http://www.digiwalker.com/
Importeur Yamax stappentellers: http://www.robijns.nl/prod-info/yamax.php
Importeur Oregon Scientific stappentellers: http://www.technolyt.nl/
Stappentellen in Den Bosch: http://www.vvvs-hertogenbosch.nl/dagjeuit.html#tips
Wandelingen om stappen te tellen: http://www.hiking-site.nl/routes.php


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }