foto

Wandelen in het Westerwald/Natuurpark Nassau

Het Westerwald is een schitterend wandelgebied ten oosten van Maastricht in Duitsland. Binnen het Westerwald vormt het natuurpark Nassau echter een bestemming op zich. Zeker voor wandelaars en andere buitensporters.

Ligging van natuurpark Nassau

Het natuurpark ligt op ongeveer 325 km van Utrecht en is te bereiken met de auto via de A3, de 'gewone trein' via Koblenz-Bad Ems of de ICE-trein vanaf Utrecht-Montabaur. Het natuurpark ligt tussen de riviertjes de Lahn, de Sieg en de Rijn. Bijzondere dorpjes ten zuiden van het natuurpark zijn Bad Ems en Nassau. Deze zijn bijzonder, enerzijds omdat het karakteristieke dorpen zijn met vakwerkhuizen, anderzijds omdat ze midden in de natuur liggen aan de rivier de Lahn en via die rivier met elkaar zijn verbonden. De naam van het laatste dorpje heeft ten grondslag gelegen aan de naam van onze koninklijke familie, zo vermeldt Wikipedia, en is tevens de naam voor het natuurpark. Ten noorden van het natuurpark ligt Montabaur, de 'hoofdstad' van het Westerwald en herbergt een prachtig oud kasteel. Ten oosten van het natuurpark liggen de prachtige steden Diez en Limburg met eveneens mooie oude kastelen en, niet onbelangrijk, een zeer goed uitgeruste buitensportzaak. Ten westen van het natuurpark ligt Koblenz, een prachtige stad waar de Rijn en de Moezel samenkomen. Via het informatiebureau van Rheinland-Pfalz in Koblenz kan men gedetailleerde wandelkaarten van het natuurpark kopen.

Een ontelbaar aantal aaneengesloten paadjes

Door het natuurpark Nassau lopen meerdere Nordic Walking-, fiets/mtb- en wandelroutes waaronder een tweetal LAW's. Een daarvan is de E1 van Zweden naar Italie, de andere is de Limeswanderweg. Die Limeswanderweg loopt langs een voormalige Romeinse grens uit een paar jaren na het jaar 0. Langs die grens staan nog vele wachtorens, al dan niet in tact, sommige torens zijn volledig gerestaureerd (zie ook foto's hiervan op Google Earth). Deze twee law's zijn uiteraard zeer goed gemarkeerd. Daarnaast kent het gebied een ontelbaar aantal aaneengesloten paadjes die door het natuurpark meanderen en waarmee je zelf je route kunt uitstippelen. Kenmerkend voor de meeste routes is dat ze langs en door vele dorpjes met eet- en slaapgelegenheid lopen en er zodoende voldoende mogelijkheden zijn om zelf (lange-afstands)wandelingen te creëren. Wanneer je over een GPS met kaart beschikt zou je gebruik kunnen maken van de Topo Duitsland met een schaal van 1:25 000.

Kastelenroute en Köppelroute

De moeilijkheidsniveaus van de verschillende routes variëren. Het hoogste punt van het natuurpark ligt op 540 meter (de Köppel), het laagste punt ligt op zo'n 75 meter bij Bad Ems. Een eenvoudige en toch prachtige route is de 'kastelenroute' van Bad Ems naar Diez. Langs de rivier de Lahn in noordoostelijke richting staan vele oude kastelen die dateren uit een ver verleden. Deze route volgt grotendeels de E1. De E1 buigt af bij Balduinstein en de 'kastelenroute' loopt verder via Altendiez richting Diez. Een wat zwaardere route is de Köppelroute. Deze route loopt vanaf Hübingen (333 mtr) naar het hoogste punt van het natuurpark, de Köppel. Bijzonder aan de Köppel is dat hier tevens een uitzichttoren staat die uitzicht biedt over het gehele Westerwald. Vanaf daar gaat de route eventueel verder naar Bad Ems en Nassau en vandaar terug naar Hübingen of men kan vanaf de Köppel direct terug naar Hübingen. De afstand van Hübingen naar Köppel bedraagt 16 km enkele reis met in totaal zo'n 450 meter hoogteverschil.

Nog niet in kaart gebrachte routes

Nederlander Marc Steeman gaat de komende tijd druk aan de slag om ook enkele ongemarkeerde routes in kaart te brengen. Zelf zegt hij daarover: “Hoewel er reeds vele routes zijn gemarkeerd heb ik ontdekt dat er ook velen zijn die dat niet zijn maar die zeker de moeite waard zijn om in kaart te brengen. Een aantal inwoners van Hübingen heeft mij aangeboden te helpen met het uitzetten en in kaart brengen van routes met als doel het natuurpark meer toegankelijker te maken voor natuurliefhebbers. Ik doe dat vanuit het Gasthaus Panorama waar mijn zus en haar vriend sinds vorig jaar december een restaurant, bar en pension hebben. Vanaf januari 2008 tot wanneer we tevreden zijn over de routes verblijf ik daar om de outdooractiviteiten, met gps voor de hoogteprofielen, op poten te zetten. Omdat het Westerwald en het natuurpark Nassau zich uitstekend lenen voor wandelingen in alle seizoenen denk ik dat ik daar nog wel even zal blijven! Bijzonder voor de Nordicwalkers is dat Hübingen sinds november van dit jaar een splinternieuw Nordic Walking-traject heeft van 50 kilometer dat voert door, je begrijpt het al, een bijzonder mooi stukje natuur.”

Andere (buitensport)activiteiten

Voor mensen die meer willen dan enkel wandelen heeft het Westerwald en Natuurpark Nassau nog veel meer te bieden. Zo kun je er onder andere paardrijden en is een zweefvliegvereniging in het gebied. Liefhebbers van water kunnen hun hart ophalen in één van de vele meren en meertjes die het gebied rijk is, wat overigens ook perfecte plaatsen zijn om een hengel uit te gooien. Zoek je het allemaal liever wat rustiger, bedenk dan dat je in het Westerwald ook terecht kunt voor pottenbakkercursussen, een keramiekmuseum en verschillende te bezoeken kerken, kloosters en ruïnes.

Gasthaus Panorama in Hübingen

Voor mensen die interesse hebben in het Westerwald en het natuurpark Nassau bestaat er de mogelijkheid te verblijven in het Gasthaus Panorama in Hübingen. Kenmerkend voor dit Gasthaus is dat het werkelijk midden in het natuurpark ligt en derhalve rust biedt voor diegenen die even willen onthaasten en lekker willen wandelen. Het Gasthaus heeft een uitstekende keuken, prima kamers en is in het bijzonder erg gezellig. Een voordeel voor sommigen kan zijn dat er Nederlands wordt gesproken door de waard en waardin. De prijzen van de kamers en het eten liggen onder het niveau van die in Nederland en het bier kost er nog maar 1,15 euro. Het eerste drankje bij aankomst krijgen de gasten gratis. Vanuit het Gasthaus zijn drie, met hoogteprofielen in kaart gebrachte routes te wandelen die in afstand variëren van 5 tot 15 kilometer. Gedetailleerde wandelkaarten met een schaal van 1:25 000 zijn te leen bij het Gasthaus. In Nederland is een kaart verkrijgbaar van Kompass, nr 830, Südlicher Westerwald met een schaal van 1:50 000.

Links

Gasthaus Panorama
Biwak, lokale buitensportwinkel
Vermessungs- und Katasterverwaltung Rheinland-Pfalz
Westerwaldsteig.de
Rothaarsteig.de
Hauptwanderwege im Westerwald
Westerwald.info
Wandelen in winters Beieren (Hiking-site.nl)

Dit thema-artikel kwam mede tot stand dankzij Marc Steeamn van Gasthaus Panorama


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }