foto

Nederlanders in Zweden

Zweden is voor de buitensport-liefhebber een vakantie-land bij uitstek. In dit artikel een overzicht van enkele Nederlanders die er hun vaste stek van hebben gemaakt en een ‘Nederlandse’ plek voor andere buitensporters hebben gemaakt.

Brattbackens Gård

Olga en Jaap Stam hebben samen in Värmland een pension dat naar de naam Brattbackens Gård luistert. In de directe omgeving van dit pension hebben zij enkele kampeerplaatsen voor buitensporters die op zoek zijn naar rust en natuur. Zoals ze zelf al zeggen moet je voor luxe niet bij hun zijn, want ze richten zich op mensen die tijdens hun vakantie graag ‘back to basic’ willen en vooral komen om te genieten van de ruimte, frisse lucht en schitterende natuur. Een luxe die ze wel bieden is een ontbijtservice, waarmee je als kampeerder direct uit de slaapzak kunt genieten van het lekkers dat er in de ontbijtmand is te vinden. Andere zaken als kantine of speeltoestellen voor kinderen zul je hier dan ook niet vinden. Maar dieren als spechten, elanden, vossen en herten juist des te meer.

Alevi Camping

Wilbert en Brenda maakten enkele jaren geleden dankbaar gebruik van het feit dat de plaatselijke voetbalvereniging in Fastnäs nagenoeg geen leden meer had. De club zag zich genoodzaakt het veld te verkopen en op datzelfde veld hebben Wilbert en Brenda (met de hulp van de locals en hun drie kids) een schitterende camping neergezet. En met die camping een ideale basisplek voor mensen die willen komen wandelen, fietsen, kanovaren of vissen. En in de winter kun je er prima terecht voor langlaufen of sneeuwschoenwandelen, want de camping is het hele jaar geopend. Voor de mensen die liever niet in eigen tent willen slapen hebben Wilbert en Brenda inmiddels ook de nodige andere mogelijkheden geschapen. Zo kun je onder andere ook overnachten in typische Stugor (trekkershutten) of in de traditionele Tipi-tenten.

Johannisholms Stugby

Voor de combinatie van camping en outdoor ben je bij Peter en Paulien aan het goede adres. Zij hebben hun banen bij defensie jaren geleden opgezegd om samen de stap te zetten naar het zelf opzetten van een camping. En omdat ze beiden van sport houden was de combinatie met outdoor al snel een feit. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk op of bij deze camping. Denk bijvoorbeeld eens aan een ontmoeting met elanden, het leren omgaan met kompas in de ruige Zweedse natuur of het maken van een tweedaagse wandeltocht onder begeleiding van een gids die je alles kan vertellen over de omgeving. Samen met hun campingstaf zorgen Peter en Paulien er voor dat je als buitensporter helemaal verknocht raakt aan het Zweedse landschap dat ideaal is voor allerlei outdoor-activiteiten.

Rådastrands Camping

Direct aan het schitterende Rådasjön beheren Paul en Trees de Rådastrands Camping. Een camping die enerzijds zeer geschikt is voor families met kinderen, maar anderzijds ook veel te bieden heeft voor mensen die op zoek zijn naar het contact met de natuur. Op welke andere camping kun je immers vanaf je tent de bevers aan het werk zien? Op deze camping kun je in de vroege avond aanschuiven bij het kampvuur en genieten van het weidse uitzicht over het meer. Overdag kun je natuurlijk actief bezig zijn, onder andere met Nordic Walking of door deel te nemen aan een paddestoelen-excursie. Op die manier ben je niet alleen bezig met lekker wandelen, maar kun je zelf je avondeten alvast bij elkaar zoeken. Wie op safe wil spelen voor wat betreft het zien van wild is er het roofdiercentrum ‘The big four of Scandinavia’, waar je zeker weten oog in oog komt te staan met het groot wild dat hier in de natuur leeft.

Davaj Trekking

Geerd Koning oprichter van davajtrekking en Northern bushcraft. Combineer dat met een plek in Zweden en je hebt elke dag weer plezier in je werk. Geerd heeft diverse bushcraftarrangementen, waarbij je enkele dagen uit het drukke leven wordt geplukt om op een actieve manier tot rust te komen in de Zweedse natuur. Davaj biedt verschillende arrangementen aan waarbij je dicht bij de natuur komt te staan. De missie 'het verzorgen van rustgevende outdoor vakanties, op een ecologisch verantwoorde manier' komt bij elk arrangement weer terug. Niet alleen in de 'luxe' arrangementen waarbij je vanuit een hotel de natuur verkent, maar ook bij de meerdaagse bushcraftcursussen die ze in het Zweedse binnenland verzorgen. Wil je winter eens anders beleven? Probeer dan de Arctic Bushcraft, een trektocht op sneeuwschoenen gecombineerd met een cursus bushcraft.

Katan Outdoor

Naast de bekende eland is de Tipi-tent waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt bij een bestemming als Zweden. Voor de mensen die graag eens een Tipi-tent willen proberen verhuurt Katan Outdoor volledig ingerichte Tipi-tenten op de mooiste locaties. Kamperen op z’n Zweeds dus, zonder dat je zelf al te veel kampeerspullen mee hoeft te nemen. Maar naast de Tipi-arrangementen biedt Katan Outdoor ook accommodaties in de vorm van kleinschalige vakantiehuisjes. Voor de mensen die iets meer luxe willen dus. In samenwerking met zo’n tien Nederlandse gezinnen die in Zweden wonen worden er huisjes aangeboden door heel Zweden. Maar Katan Outdoor gaat verder, want met alleen een accommodatie ben je er natuurlijk nog niet. Daarom hebben ze een ruim assortiment aan actieve vakanties in de buitenlucht. Compleet verzorgde vakanties voor de buitensporter dus.

Links

Brattbackens Gård
Alevi Camping
Johannisholms Stugby
Rådastrands Camping
Davaj Trekking
Katan Outdoor
Klarälvenkajak
Zomer 1999: Kvikkjokk-Jäkkvik (reisverhaal)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 09-07-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }