Kampina: Brabants wandelparadijs
Tussen het Brabantse Boxtel en Oisterwijk ligt een schitterend natuurgebied voor heide en bos: Kampina. Kampina is vanwege de grote afwisseling van flora (bos, vennen en heide) bij uitstek geschikt om wandelen en vogels spotten te combineren.
Kampina: een kennismaking
Kampina wordt beheerd door Natuurmonumenten. Dat beheer bestaat vooral uit het laten liggen van omgevallen bomen, het zuiver proberen te houden van het water in de vennen (en het grondwater) en het laten begrazen van de heide. Dat grazen wordt gedaan door IJslandse pony’s en runderen die vrij loslopen in het gebied. Bij het betreden van het afgesloten natuurgebied passeer je dan ook meestal een draaihek of wildrooster dat is geplaatst om de dieren in het gebied te houden. Naast deze uitgezette dieren zijn er echter nog veel meer dieren te zijn: denk daarbij aan kikkers langs de vennen. Eekhoorns en spechten in de bossen en veel vogelsoorten rond het water en op en boven de heiden. Er zijn verschillende uitzichtposten voor vogelaars ingericht, zodat deze rustig de vogels langs en op de vennen kunnen observeren. Maar het gebied is vooral zeer geschikt om te wandelen, wat ook blijkt uit de zeer grote verscheidenheid aan uitgezette en gemarkeerde routes.
NS wandeltocht Kampina: NS Boxtel – NS Oisterwijk
Startend bij het NS station van Boxtel wandel je met deze route dwars door de Kampina en de aangrenzende Oisterwijkse bossen en vennen naar het NS station van Oisterwijk. De route is vooral interessant vanwege het zeer afwisselende landschap waar je doorheen wandelt. In het uiterste oosten van de route begin je namelijk aan de rand van Boxtel en loop je al vrij snel de Kampina op om daar verschillende heides te doorkruisen. Maar niet voordat je eerst de kronkelde Kleine Aa bent overgestoken, één van de vele kleine riviertjes die het gebied rijk is. Later zul je ook nog de Rosep oversteken, waarna je de dichtbegroeide Oisterwijkse Bossen binnenwandelt. Hier wandel je niet alleen langs schouderhoge varens, maar kom je ook veel verschillende van de bekende vennen van het gebied tegen. Watervogels en spechten kun je dus bijna niet missen op deze tocht. Uiteindelijk kom je, na zo’n 16 kilometer, aan bij het NS station in Oisterwijk. Andere Lange-Afstands-Wandelpaden die hier lopen zijn het Vennekespad (streekpad 5) en het Pelgrimspad II (LAW 7-II).
Huisvennenroute
De Huisvennenroute, in het noorden van Kampina, is vooral leuk voor vogelliefhebbers. De route heeft een lengte van slechts 5 kilometer, maar loopt door een zeer vennenrijk gebied. Op twee plaatsen langs de route zijn schermen geplaatst van waarachter je vogels op de vennen kunt observeren. Op deze manier kun je de dobberende eenden en andere watervogels van redelijk dichtbij bekijken zonder ze direct te storen. Vooral het scherm aan het Ganzenven is de moeite waard als het rustig is in de omgeving (dus niet op een zondagochtend!) en de vogels zich tegoed doen aan kleine begroeiing uit het water en insecten. De route is gemakkelijk wandelend te bereiken vanaf het NS station Boxtel, maar er zijn ook twee parkeerplaatsen gelegen aan de rand van het natuurgebied waar de route langs loopt. In het meest zuidoostelijke puntje van de route pik je overigens ook nog een stukje heide mee en loopt de route samen met een route die speciaal voor rolstoelen is aangelegd. Deze laatste route heeft een lengte van 2,5 kilometer en is bereikbaar vanaf parkeerplaats Groot Vak.
Andere korte routes op Kampina
Een gebied als Kampina leent zich zoals gezegd prima voor het uitzetten van meerdere wandelroutes. Er zijn in het dit natuurgebied dan ook meer dan tien gemarkeerde routes te vinden, waaronder de boven genoemden slechts een voorbeeld vormen. Vereniging Natuurmonumenten en Het Brabants Landschap hebben samen verspreid over het hele natuurgebied routes gemarkeerd met een lengte van 2 tot 10 kilometer. De kortste is rolstoelroute, de langste is de Veertienvennenroute die zich vooral in naburige Oisterwijkse bossen afspeelt. De markeringen bestaan over het algemeen uit kleine gekleurde pijlen die op paaltje zijn bevestigd. De langere routes (NS-tocht en LAWs) zijn gemarkeerd met rechthoekige tweekleuren markeringen (geel/rood en wit/geel of wit/rood). Ook staan er op diverse strategische plaatsen (bij hekken en parkeerplaatsen) informatieborden met plattegronden van het gebied en uitleg over de regels van Natuurmonumenten en het waarom van het hekwerk om het natuurgebied.
Het Groene Woud
Kampina zelf is overigens onderdeel van een veel groter natuurgebied: Het Groene Woud. Dit regionale natuurgebied ligt grofweg in de driehoek van Tilburg, Eindhoven en ’s-Hertogenbosch en wordt gevormd door de natuurgebieden Kampina, de Oisterwijkse Bossen en Vennen, de Mortelen, de Geelders, het Dommeldal en de Scheeken. Door deze gebieden onder één paraplu als het ware samen te voegen wil men proberen het grote gebied (ruim 7500 hectare) een internationale status te geven, waarbij het vrij ontwikkelen van de natuur, bedrijven van duurzame landbouw en bieden van groene recreatie de speerpunten vormen.
Links
Kampina
Het Groene Woud
NS-tocht Kampina
Natuurlijk Brabant
Brabants Landschap
Wandelen rondom Oisterwijk
|