foto

Vurige vulkaan-wandelingen

Met een beetje guur weer buiten zou je zo op weg willen naar warmer oorden. Wat te denken van de hier genoemde vulkaanwandelingen in Europa? Wandelen over de gestolde lava en laaghangende rookwolken.

Hekla (IJsland)
Hekla is de beroemdste vulkaan van IJsland. De vulkaan is te vinden in centrale zuiden van het land en biedt een erg warm landschap aan de wandelaar. Nog in 2000 was er een uitbraak van deze vulkaan en dus wordt hij gezien als een actieve vulkaan. Daardoor zijn de uitzichten die je hier krijgt erg spectaculair: stilhangende wolken aan de noordzijde en daarnaast zie je natuurlijk zie je overal duidelijk de gevolgen van de laatste paar uitbarstingen (1981, 1991 en 2000). De wandeling naar en bij deze vulkaan is overigens vrij zwaar. Je moet rekenen op ruim 7 uur in totaal. Hou, ook in de zomer, rekening met sneeuwvelden en snel veranderende weersomstandigheden. Bij de vulkaan in de buurt is een parkeerplaats (met OV kun je er niet komen), dus parkeren is geen probleem.

Santa Margarita (Spanje)
Santa Margarita is een zeer oude vulkaan, met op de bodem van de krater een kleine kapel. De vulkaan ligt in het vulkanisch park ‘La Garrotxa’ en is waarschijnlijk één van de mooiste om te gaan wandelen. Er zijn meerdere bewegwijzerde routes in deze omgeving en je kunt dan ook schitterend over de rand ervan wandelen om vervolgens af te dalen richting de bodem van de krater. Hier vind je een kleine kapel die prima kan dienst doen als picnic-plek. Er vlakbij in de buurt, langs dezelfde wandelroute, kom je overigens ook langs el Volcán de Croscat. Wat deze vulkaan zo bijzonder maakt is het feit dat er als het ware een taartpunt uit de berg is gesneden. Je kunt daardoor dus alle lagen zien die tijdens het ontstaan van de vulkaan zijn gevormd. De wandeling is overigens prima te doen voor elke wandelaar die een beetje conditie heeft. Het gebied kenmerkt zich door dicht begroeide bossen en er zijn meerdere informatiebureaus in de omgeving die je gratis informatie kunnen verschaffen over de verschillende routes.

Puy de Dôme (Frankrijk)
Niet eens zo heel ver van Clermont Ferrand, in het Masif Central, kom je deze reus tegen. Met een hoogte van bijna 1500 meter is hij dan ook een piek die redelijk boven de rest van de omgeving uitsteekt. Wat deze vulkaan dan ook vooral interessant maakt is het uitzicht dat je op een heldere dag vanaf de top kunt hebben. Overigens is dat ook meteen het probleem: een heldere dag kun je niet echt plannen en je moet dus botweg geluk hebben als je aan deze tocht begint. En hoewel je tot nagenoeg de top kunt komen met de auto is het natuurlijk leuker om het lopend te doen. Vanaf de Col de Ceyssat heb je nog ruim 400 hoogtemeters te gaan voordat je mag genieten van een welverdiend uitzicht. Kom je in het weekend, dan moet je er overigens rekening mee houden dat je in file naar de top gaat. Juist vanwege de geasfalteerde mogelijkheid is het soms erg druk richting top. Maar daar hoef je als wandelaar natuurlijk niet door te laten storen!

Etna (Italië)
Bij het woord vulkaan denken veel mensen direct aan de Etna op het eiland Sicilië, dus mag deze vulkaan zeker niet ontbreken in dit overzicht. De Etna is ruim 3300 meter hoog en kan dus tot het hooggebergte worden gerekend. Het is dan ook niet zo maar een wandeling die je bij deze berg kunt doen, maar een tocht waarbij je alle voorbereidingen voor een zware tocht dient te treffen. Reken zeker op de top op zeer sterke windstoten en temperaturen onder het vriespunt. Óók als het beneden wel lekker weer is overigens! Bereik je de top eenmaal, dan kun je genieten van één van de meest spectaculaire landschappen van het Europese vaste land. Overal om je heen kun je duidelijk merken dat je je op een levende berg bevindt. Dat dat niet zonder gevaren is mag duidelijk zijn. Het wordt dan ook altijd aangeraden om je eerst goed op de hoogte te stellen van de actuele situatie bij de plaatselijke autoriteiten en je te allen tijde te houden aan de aanwijzingen die je zowel van hen als onderweg op borden krijgt. Mocht je overigens toch op ‘vulkanenjacht’ zijn in die streek, vergeet dan zeker niet om ook de Stromboli met een bezoek te vereren.

Montañas de fuego (Bergen van vuur)
De bovenstaande routes kun je terug vinden in de Spaanse gids genaamd ‘Montañas de fuego’ van Luis Jordá Bordehore. In maart 2005 kwam deze gids uit met in totaal 21 tochten verspreid over heel Europa. Elke tocht staat uitgebreid beschreven, inclusief een eenvoudige kaart, foto’s en extra informatie. Bovendien besteedt Luis ook redelijk wat aandacht aan het fenomeen vulkaan in het algemeen en geeft hij bij de verschillende tochten ook extra informatie over de laatste uitbarstingen van de beschreven vulkanen. En natuurlijk zal het je niet verbazen dat er de nodige waarschuwingen in het boek zijn opgenomen: wandelen op of bij een vulkaan kan gevaarlijk zijn. Ook al denk je zelf dat het allemaal prima in orde is: zorg altijd dat je bij de plaatselijke autoriteiten om actuele informatie vraagt voordat je de berg opgaat!

Link:
Vulkaan.startpagina.nl
Patrick Koster (Vulcano hunter)
Vulcania (Parc Européen du Volcanisme)
Volcanic Region of La Garrotxa
Planète Puy de Dôme
Montañas de fuego (Librería Desnivel)
GOMAGMA Avontuurlijke Reizen
Andere wandelroutes (Hiking-site.nl)


Hiking-site.nl op Twitter




Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 16-04-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }