foto

Wandelen in Friesland

Voor wandelvakanties gaan veel mensen naar de Veluwe, Limburg of over de grens richting Ardennen of Eifel. Maar in het noorden van ons land ligt het prachtige Friesland open voor elke wandelliefhebber.

Rottige Meente
De Rottige Meente is de naam van een schitterend natuurgebied in het zuiden van Friesland. Het reservaat ligt tussen de riviertjes de Tjonger en de Linde, even ten zuiden van Wolvega. Het landschap is erg afwisselend, met slootjes, rietlanden, trilvenen en grasland. Het gebied is destijds ontstaan door turfwinning en wordt ook vandaag de dag nog zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke vorm gehouden. Er is een schitterende route uitgezet van zo'n 15 kilometer die je zowel door het reservaat als langs de rand van de Brandemeer voert. Met een beetje geluk zie je tijdens de wandeling de schitterende visarend zijn prooi verschalken. Maar ook ijsvogels, vossen en aalschovers zul je hier zeker tegenkomen als je een beetje oplet.

De Waddeneilanden
Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog hebben elk hun eigen kenmerken die een bezoek de moeite waard maken. Zo is Vlieland autovrij en kun je er dus echt genieten van de rust. Het is ook het kleinste Friese eiland, dus een rondwandeling is wellicht het eerste waar je aan denkt. Maar er zijn door Staatsbosbeheer diverse wandelingen uitgezet op het eiland van elk ongeveer anderhalf uur. Terschelling is juist het grootste Friese eiland en is misschien meer geschikt voor hen die ook vertier willen zoeken in één van de vele horecagelegenheden. Maar heerlijk uitwaaien doe je gewoon lekker in de duinen, van waaruit je een schitterend uitzicht hebt over de zee. Op Ameland ben je zo, het ligt namelijk vrij dicht aan het vaste land. Een dagje op en neer met de boot om op het eiland te wandelen behoort dus zeker tot de mogelijkheden. Dan kun je de rest van je wandelvakantie het vaste land van Friesland ontdekken. Tot slot Schiermonnikoog, het eiland waar elke vogelaar zijn hart wel eens wil ophalen. Maar ook als je van strandwandelingen houdt is dit hét eiland om naar toe te gaan. Wel voorzichtig met de natuur, want Schier is als hele eiland benoemd tot Nationaal Park.

Noordzee Kustpad (North Sea Trail)
Op 4 september 2005 vindt de officiële opening plaats van het North Sea Trail. In Nederland heet het gewoon Hollands Kustpad of (letterlijk vertaald) Noordzee kustpad. Het betreft hier een aaneenschakeling van de verschillende kustpaden die Nederland rijk is: het Deltapad, het Hollands kustpad, het Friese kustpad en het Wad- en Wierdenpad (LAW 5-1 t/m LAW 5-5). 725 kilometer wandelen langs de kust van Nederland. En mocht je dan nog niet genoeg hebben: in Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Groot Brittanië gaat de route gewoon door om weer in Nederland uit te komen. Het Friese deel van dit pad loopt over een afstand van zo'n 150 kilometer van Stavoren tot Lauwersoog.

Overnachten voor de wandelaar
Wil je een meerdaagse toch doen, dan zul je een geschikte overnachtingsplek moeten zoeken. Gelukkig biedt Friesland hier elke wandelaar wel iets van diens gading. Zo zijn er behoorlijk wat campings te vinden in de provincie en op de Waddeneilanden. Vaak nog kleine campings bij de boer en daardoor nét even iets knusser en gezelliger dan de mega-campings die je op andere plaatsen ziet. Ook is Bed and Breakfast een goede mogelijkheid, omdat er bij veel boerderijen extra ruimte is gemaakt voor de wandelende gasten. Zelf heb ik onlangs nog in Delfstrahuizen in De Vier Linden overnacht, een schitterende uitbouw bij een boerderij aan de Tjonger en bij het Tjeukemeer: zo uit huis wandel je de natuur in en slapen doe je in een bedstede! Als je een beetje zoekt, dan kun je ook hier en daar nog de kleine hotels vinden waar wandelaars echt welkom zijn. Je wandelschoenen kun je aanhouden in het restaurant en een lunchpakketje maken tijdens het ontbijt is heel vanzelfsprekend.

Bereikbaarheid
Per openbaar vervoer is Friesland natuurlijk perfect te bereiken. Met de trein en bus kun je in nagenoeg alle steden en dorpen komen en de Waddeneilanden bereik je via de veerboten vanuit Harlingen, Holwerd en Lauwersoog. Maar bijvoorbeeld ook vanuit Enkhuizen kunt u de boot nemen naar Stavoren. Hou er bij het wandelen en fietsen in Friesland overigens rekening mee dat je laat op de avond soms niet meer met de pontjes kunt. Dan moet je vaak kilometers omlopen. Even van tevoren checken tot hoe laat een pont bediend wordt is dan ook aan te raden.

Link:
Rottige Meente
Beleeffriesland.nl
Noordzee Kustpad - North Sea Trail
Wandelroutes in Friesland
Wandelen in Friesland (Tweevoeter.nl)
Wadlopen (Hiking-site.nl)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }