foto

Wijnwandelen

Een wandeling is gezond en als je daarbij ook nog een beetje moet afzien kan dat best lekker zijn. Maar er is niks mis met af en toe even helemaal anders los te komen: wijnwandelen, de combinatie van lekker eten, lekkere wijn en lekker wandelen.

Georganiseerd/begeleid of zelfstandig een route uitstippelen?
Wil je gaan wijnwandelen, dan heb je de keuze om dit te doen onder begeleiding of zelfstandig. Kies je voor het wandelen onder begeleiding, dan heb je weer verschillende mogelijkheden: onder begeleiding van een wijnkenner die tijdens het wandelen én het proeven van alles kan uitleggen over de wijn, de druiven en de wijngaard(en), onder begeleiding van een wandelgids die je tijdens het wandelen uitleg geeft over de omgeving maar verder weinig kan vertellen over de wijn of de druiven en tot slot voor de combinatie van beiden: een wandelgids die met je op pad gaat om je vervolgens bij de wijnkenner achter te laten die je van alles kan vertellen over de druiven, de wijn en de wijngaard. Zelf een route uitstippelen is natuurlijk ook mogelijk: bij veel wijngaarden met een proeflokaal ben je (op afspraak) van harte welkom om langs te komen om de wijn te proeven en uitleg te vragen over de wijn, de wijngaard en de druiven.

Wijnwandelen in Nederland
Hoewel veel mensen het niet weten kun je ook in Nederland prima wijnwandelen. Een goed voorbeeld is de Apostelhoeve, even buiten Maastricht. Hier kun je tijdens openingstijden altijd even langskomen om een flesje wijn te kopen. Maar op afspraak kun je ook een volledige rondleiding krijgen op de wijngaard en de ruimtes waar de druiven worden bewerkt en de wijn wordt gebotteld. En uiteraard biedt het omliggende Jekerdal meer dan genoeg mogelijkheden om lekker te wandelen. Ter afsluiting kun je heerlijk eten in één van de vele restaurants die Maastricht de bezoeker te bieden heeft.

Wijnwandelen in Frankrijk
In een artikel over wijnwandelen mag en land als Frankrijk natuurlijk niet ontbreken. Er zijn immers zo veel wijnwandelmogelijkheden alleen al in Frankrijk dat je er meerdere boeken mee zou kunnen vullen. Hier echter slechts aandacht voor twee gebieden: de Elzas en de Provence. In de Provence kun je er voor kiezen om in de omgeving van de majestueuze Ventoux te gaan wandelen. Dan heb je altijd een herkenningspunt aan de horizon, maar juist de Mont Ventoux zelf is de moeite van het bewandelen zeker waard. Ook in de Elzas is de combinatie van wijn en schitterende natuur een absolute trekker. De Vogezen kunnen hier voor schitterende uitzichten aan de horizon zorgen. Andere mooie gebieden om al wandelend wij te proeven zijn onder andere Bourgogne-Mâconnais, de vallei van de Rhône of de Loire en natuurlijk de Côtes d'Azur.

Wijnwandelen in Duitsland
Ook onze oosterburen weten een goed glas wijn te waarderen. En dat je in Duitsland mooi kunt wandelen behoeft geen uitleg. Een erg mooie route om te wandelen is langs de Mosel. In de vallei van deze rivier heb je diverse paden die je steeds weer langs een andere wijngaard voeren, maar bovendien kom je hier en daar ook nog oude kastelen tegen die ook het bezoeken waard zijn. De zoete witte wijn moet je uiteraard wel met mate proeven, want anders komt er weinig van de rest van de wandeltocht terecht. Andere streken om te bezoeken in Duitsland zijn onder andere Baden, Sachsen, MittelRhein, Rheigau en Rheinhessen.

Wijnwandelen in Spanje
Veel mensen denken bij wijn in Spanje direct aan een Rioja. Even ten zuiden van Barcelona ligt echter de Penedès, een schitterend wijngebied met enorm veel mogelijkheden voor wandelliefhebbers. Het grote voordeel van de Penedès is de bereikbaarheid: je bent er vanaf Barcelona zo. Nog verder naar het zuiden ligt een ander mooi gebied: Priorat. Hier vind je als zowel wijnliefhebber als wandelaar een grote hoeveelheid opties om je prima te vermaken. Wil je toch naar de Rioja-streek, dan ga je naar een geheel ander gebied in Spanje. De Rioja is groener en minder droog dan de voorgenoemde streken en heeft daardoor ook een geheel andere charme. Die is overigens niet minder, want het is niet voor niets dat de Spaanse Rioja-wijnen wereldwijd zo worden gewaardeerd.

Nog actiever: druivenplukken
Wil je niet alleen wandelen, maar gedurende langere tijd op dezelfde plek blijven om je reis te bekostigen? Kies dan eens voor de mogelijkheid om bij een wijnboer zelf de druiven te plukken. In Nederland is er onder andere de organisatie Appellation Contrôlée die het mogelijk maakt om eenvoudig met Franse wijnboeren in contact te komen. Op die manier kun je dus meerdere weken achter elkaar in Frankrijk werken en vervolgens ook wandelen van de ene werkgever naar de andere. Houd hierbij echter wel rekening met het feit dat het echt hard aanpoten kan zijn voor druivenplukkers en je dus niet de hele dag kunt genieten van de zon. Het afwisselen van de ene week werk en de andere week vakantie/wandelen is dan ook een prima combinatie om dit gemakkelijk een maand vol te houden.

Links
Wijnwandelreizen
Wijn Wandeltochten
Wijnwandeltochten
Wijn-reizen.startpagina.nl
Spanish Trails (Penedès)
Druivenplukken in Frankrijk
Wandelen langs wijngaarden in het Jekerdal


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }