foto

Wandelen op Saba (Nederlandse Antillen)

Cove Bay, Hell's Gate, Pirate Cliffs, The Gap, Booby Hill, Mount Scenery... zomaar wat van de namen van plekken en toppen die je kunt tegenkomen als je gaat wandelen op Saba, één van de mooiste eilanden van Caribisch Nederland.

Saba: The Unspoiled Queen
Saba is één van de eilanden van drie nieuwe “Nederlandse gemeenten “Caribisch Nederland”. Het ligt dus in het Caribische gebied en is niet direct een wandelbestemming waar veel mensen aan denken. Toch heeft Saba erg veel te bieden voor de wandelaar die bereid is om een eind te vliegen. Je ziet steeds vaker aanbiedingen van reizen naar het Caribische gebied en bij veel van die aanbiedingen zie je foto's van zonovergoten stranden, zwembaden en (te) dikke mensen etend in luxe restaurants. Op Saba zijn maar een paar kleine strandjes en de natuur komt er nog steeds op de eerste plaats. Niet dat je er je er niet luxueus kunt verblijven, want ook dat is mogelijk. Maar veel leuker is het één van de schitterende wandeltochten van dit kleine, nog niet volgebouwde, eiland te lopen. Niet voor niets wordt Saba ook wel 'The Unspoiled Queen' genoemd.

Mount Scenery
Op de vraag wat de hoogste berg van Nederland is zullen veel mensen al snel richting het zuiden des land wijzen. Maar eigenlijk staat de echte hoogste berg van Nederland op Saba: Mount Scenery (877m). Het zal je dus niet verbazen dat de hike naar de top van Mount Scenery één van de meest gevolgde routes is. Hoewel hij voor de meeste mensen redelijk gemakkelijk te doen is moet je als wandelaar rekening houden met een flinke klim. Tijdens de klim wordt je echter geregeld op de hoogte gebracht van wetenswaardigheden over de omgeving: er staan op diverse plaatsen informatieborden. Éénmaal bovengekomen heb je bij helder weer een schitterend uitzicht over Saba en de direct omliggende eilanden, maar ook als er een wolk rond de top hangt is het een prachtig sprookjesachtige ervaring in het zgn. “Elfinwood” met druppelende mossen en boomvarens. En wat je eigenlijk helemaal niet mag missen: vroeg uit de veren om de zon op te zien komen vanaf de top!

Ook klimmen en duiken
Naast de tocht naar de top van Mount Scenery zijn er natuurlijk nog veel meer tochten te ondernemen op het eiland. Onder andere in het noorden van het eiland, waar je in het nationale park de Sulphur mine en de “All too far Trail” bij Hell's Gate richting de oude mijn kunt lopen. Vooral in de ochtend is het daar een paradijs voor vogelliefhebbers. De mijn zelf kan alleen nog onder begeleiding van een gids “Crocodile James” deels te bezoeken. Verder zijn er ook andere buitensporten die je op Saba kunt beoefenen. Dat je er schitterend kunt duiken zal je wel niet verbazen, maar wat te denken van rotsklimmen en boulderen? Nog niet zo lang geleden zijn er meerdere routes uitgezet door enkele fanatieke klimmers o.l.v. Cory Juncker uit Alaska.

Ecolodge Rendez-Vous
Zoals gezegd kun je op Saba ook terecht voor luxe hotels, maar veel leuker is het wellicht om de Ecolodge Rendez-Vous te gebruiken als uitgangspunt voor je hikes. Hier kun je nagenietend van je hike uitrusten in je hangmat voor je eigen lodge. Ze hebben verschillende lodges en allemaal bieden ze net genoeg comfort om je helemaal tot rust te laten komen. Bovendien bevindt de Ecolodge zich centraal op het eiland, midden in het tropisch regenwoud. Een ander ecologisch onderkomen vind je in soortgelijke cottages van El Momo’s (eigenlijk het voorbeeld van de Ecolodge.

Bereikbaarheid
Om het eiland Saba te bereiken zul je via Sint Maarten moeten reizen. Onder andere KLM en Air France vliegen rechtstreeks op Sint Maarten, vanwaar je dan met een klein vliegtuig in een klein kwartier wordt doorgevlogen naar Saba met Winair. Je kunt er echter ook voor kiezen om vanuit Sint Maarten de boot te nemen om alvast tot rust te komen van de vliegreis voordat je aankomt op Saba.

Links:
Saba Tourist Bureau
Ecolodge Rendez-Vous
Saba Conservation Foundation
Rock Climbing & Bouldering
Dawn II
The Edge
Reisbureau
Winair
Wandelroutes op Saba
B&B op Saba
Andere routes


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }