foto

Wandelen in de Hoge Venen

Het natuurgebied de Hoge Venen (Haute Fagne) is een zeer bijzonder gebied met enorm veel wandelmogelijkheden. Zowel onder begeleiding van een gids als in je eentje kun je hier genieten van verre uitzichten over het landschap.

De Hoge Venen
De Hoge Venen spreken zo tot de verbeelding omdat het een uniek gebied is in Europa. Mede door de hoge ligging is het er gemiddeld kouder dan de omgeving. Dit resulteerde er onder andere in dat er voor de winterse dagen al vrij snel langlaufcentra werden geopend en er zelfs kan worden geskied. Maar ook sneeuwwandelen is een mogelijkheid en dat slecht op een uurtje rijden vanaf de Nederlandse grens. Het gebied zelf is verdeeld in verschillende zones, waarbij alleen de B-zone vrij toegankelijk is voor bezoekers. De zogenaamde C-zone is alleen toegankelijk onder geleiding van een gids en de D-zone is zelfs helemaal afgesloten voor het publiek. Dat moet ook wel, want zeker in de lente is er groot gevaar voor brand op de Venen en veel wandelaars blijken het niet zo nauw te nemen met afval en peuken.

Baraque Michel
Veel mensen denken bij de de Hoge Venen aan de herberg Baraque Michel. Waarschijnlijk is het zelfs één van de bekendste herbergen van België. De herberg is meer dan 200 geleden ontstaan toen een Duitse kluizenaar Michel Schmitz een hut bouwde om te kunnen leven midden in de door hem zo gewaardeerde natuur. De hut werd een overnachtingsplek voor reizigers en later verder uitgebreid tot herberg. Tegenwoordig is het een ruime herberg met 20 kamers, een uitgebreid restaurant en uiteraard een café.

Natuurparkcentrum Botrange
Een ander goed startpunt om te wandelen in het natuurparkcentrum Botrange. Van hieruit starten verschillende wandelroutes en langlaufroutes. In de winkel kun je gidsjes en kaarten kopen en natuurlijk kun je hier terecht voor het inhuren van een gids om je te begeleiden tijdens een wandeling. Het centrum is het bezoeken waard, alleen al vanwege het natuurhistorisch museum dat is gevestigd. Hier kun je op een eenvoudige manier ontdekken hoe de Hoge Venen zijn ontstaan. Interessant hierbij is om te zien wat voor invloed de mens heeft gehad op de ontwikkeling van het gebied.

Natuurleerpaden
Natuurlijk zijn er erg veel wandelingen te maken in de Hoge Venen. Maar bijzonder interessant zijn de zogenaamde natuurleerpaden. Het gaat hierbij om korte routes van vaak niet meer dan 3 tot 5 kilometer die zijn voorzien van informatieborden. Op deze borden wordt uitleg gegeven over de flora en fauna van de omgeving en kan de wandelaar lezen wat er zoal bloeit, groeit en leeft in het gebied waarin hij wandelt. Op die manier is de wandeling niet alleen leerzaam, maar ook boeiend voor kleine kinderen.

Bereikbaarheid
De Hoge Venen zijn gemakkelijk te bereiken met de auto. Vanuit Maastricht volg je de E25, vervolgens ga je richting Verviers (E40/E42) of Eupen (E40) om vandaar uit de Hoge Venen te benaderen. Veel mensen kiezen ervoor om te stoppen bij de Baraque Michel om daar eerst van een warme kop koffie te genieten.

Links:
De Vrienden van de Venen
Natuurparkcentrum Botrange
Waimes-online.com
4-daagse trektocht
Wandelen in de Hautes Fagnes en rond Malmedy
Andere routes


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 09-07-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }