foto

Wandelen in IJsland

Als er één land is dat verslavend werkt op een wandelaar, dan is het IJsland wel. Het land van 'Fire and Ice' heeft zoveel te bieden op zo'n klein oppervlak dat een maand lang rondtrekken nog niet genoeg is om alles te zien. In dit artikel enkele hoogtepunten voor de rugzakwandelaar.

Vatnajökull en Skaftafell
Skaftafell is het (op één na grootste) natuurpark van IJsland en ligt ten zuidenwesten van Vatnajökull, de grootste gletsjer van zowel IJsland als van Europa. Het bijzondere van dit park is waarschijnlijk de grote verscheidenheid van flora en fauna die het de wandelaar te bieden heeft. Gletsjers, ijsgrotten, ijskoude gletsjermeren, maar ook schitterende watervallen, zeldzame vogels en wilde planten. De Vatnajökull is ook te bezoeken, hoewel hier grote voorzichtigheid moet worden betracht. Een bijzonder toetje na een wandeling in deze omgeving is een boottocht op het ijsbergenmeer Jökulsárlón, vol met grote drijvende ijsbergen en hier en daar (met een beetje geluk) een langs zwemmende zeehond.

De Golden Circle
De naam Golden Circle zou je eigenlijk op twee manieren op kunnen vatten. Enerzijds wordt het gebied zo genoemd in verband met de drie 'gouden' natuurwonderen: de enorme Gullfoss waterval, de indrukwekkende Geysir en het historisch zo belangrijke Thingvellir National Park. Anderzijds zou je de naam ook kunnen opvatten als de cirkel waarbinnen het meeste geld wordt verdiend met toerisme. Zeker als je de circle in de zomermaanden bezoekt zul je er genoegen mee moeten nemen dat er ontzettend veel toeristen om je heen staan. Bovendien is Geysir inmiddels voorbij gestreefd door Strokkur, een geiser dicht in de buurt maar die nog wel elke zoveel minuten van zich laat horen. Dat neemt echter niet weg dat deze drie attracties het absoluut waard zijn om te bezoeken. Een wandeling in Thingvellir National Park is een bijzondere ervaring en Gullfoss waterval is zo indrukwekkend dat je er zeker een fotorolletje vol zult schieten.

Thórsmörk
Thórsmörk is vooral bij wandelaars bekend als begin- of eindpunt van de tocht van of naar Landmannalaugar. Veel reisorganisaties bieden deze route namelijk aan als 4 of 5 daagse tocht om zelf of onder begeleiding van een gids te ondernemen. Thórsmörk biedt overigens meer dan genoeg andere mogelijkheden dan alleen de tocht naar Landmannalaugar. Zo is er een korte hike naar Markarfljótsgljúfur en is bijvoorbeeld het uitzicht vanaf de top van Valahnjúkur schitterend.

De rest van IJsland
De bovengenoemde plaatsen en gebieden zijn voornamelijk in het zuiden van IJsland gelegen. Maar er is veel meer te ontdekken in de rest van IJsland. Zo is de omgeving van Borgarnes, in het westen van het eiland, schitterend om te wandelen. De rivieren hier zijn woest en onstuimig en leveren daarmee spectaculaire uitzichten. In het noorden is verder een veelbezochte plek Mývatn. Wil je graag het borrelende modder zien, dan moet je hier zijn. Maar even zo indrukwekkend is Dettifoss, watervallen zoals je die op geen andere plek in Europa zult zien.

Bereikbaarheid
De meest logische en gebruikte manier om naar IJsland is te gaan is per vliegtuig. Het hoofdvliegveld ligt even buiten Reykjavík en van daaruit kun je vervolgens de stad (en de rest van IJsland verkennen). Er zijn echter ook mensen die voor de boot kiezen. Ofwel met een vrachtschip of met de veerboot (via de Faeröer Eilanden) vanuit Groot Brittanië, Noorwegen of Denemarken.

Links:
Vatnajokull.com
IJslandspecialist
Icelandair (vliegen naar IJsland)
Smyril Line (veerboot naar IJsland)
IJsland.startpagina.nl
South Iceland
Andere routes


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }