foto

Wandelen langs de Nederlandse kust: het Kustpad (LAW 5)

Heb je zin om eens helemaal uit te waaien, dan heb je in Nederland keus genoeg uit één van de delen van het kustpad dat ons land rijk is. Een klein overzicht van de paden (LAW 5-1 t/m LAW 5-5) van zuid naar noord.

Deltapad (law 5-1)
Het meest zuidelijke deel van het Kustpad (LAW 5) is het Deltapad, lopend van het dorpje Sluis tot aan Hoek van Holland. Het Deltapad (LAW 5-1) is zo'n 172 kilometer lang en voert de wandelaar langs een combinatie van bijzondere natuur en historie. De duinen, de dijken en uiteraard de dammen van het Deltaplan bij Neeltje Jans komen allemaal aan bod. En steden als Brielle bieden de bezoekende wandelaar tevens de mogelijkheid om een beter beeld te krijgen van wat er zich allemaal in vroeger dagen in deze regio van Nederland zich afspeelde. Een bezoek aan de plaatselijke VVV kan daardoor al snel leiden tot extra omleidingen binnen de stad.

Visserspad (law 5-2)
Met het Visserspad komt de wandelaars voornamelijk terecht in de duinen. Goede beschermende kleding tegen koude wind is dus onontbeerlijk tijdens het volgen van deze route. De route loopt van Hoek van Holland naar Haarlem en doet onder andere Den Haag en Noordwijk aan. De route is dus gemakkelijk op te delen in kortere stukken voor de mensen die er geen meerdaagse wandelvakantie van willen maken. In totaal is het Visserpad namelijk 102 kilometer lang. Zeker voor de liefhebbers van uitwaaien is het Visserspad een prima optie om een weekend weg te zijn. Boven op de duinen kan de wandelaar bovendien ook nog eens genieten van uitzichten over de Noordzee en af en toe een glimp opvatten van de lokale vissers die hun best doen om op tijd terug bij de visafslag te komen.

Duin- en polderpad (law 5-3)
Het Duin- en Polderpad brengt je naar één van die bijzondere bouwwerken van Nederland: de afsluitdijk. Maar voordat je daar aankomt heb je al veel meer mooie dingen gezien. De duinen op deze route zijn namelijk hoog en de uitzichten dus haast on-Nederlands. Startend in Haarlem loopt de route over een afstand van 151 kilometer naar Den Helder (Den Oever). Naar de afsluitdijk dus. Het is een route die voornamelijk over, langs en door de duinen voert en is dus behoorlijk vermoeiend. Los zand op sommige paden zorgt ervoor dat er extra inspanning nodig is. De vlakke stukken in het weidse Noord-Hollandse polderlandschap zijn voor sommigen dan ook een welkome afwisseling! Zeker als je hier ook nog eens kunt genieten van uitgestrekte vlaktes in allerlei bonte kleuren: de bollenteelt van Noord-Holland.

Friese kustpad (law 5-4)
Het Friese kustpad, van Stavoren naar Lauwersoog, is een combinatie van dijken, wind en historisch landschap. Natuurlijk kun je veel wind op deze route verwachten, dat is ook de reden dat er zoveel windmolens zijn te vinden. Maar het zal veel wandelaars verbazen hoe vaak ze nog de kuitspieren moeten aanspannen om bergop- of afwaarts te gaan. De reden mag duidelijk zijn: de gigantische hoeveelheid dijken in dit gebied. Hekje open, hekje dicht en je wandelt weer in stilte tussen de schapen en de koeien. Schitterend om vroeg in de ochtend of juist later in de vroege avondschemer te genieten van de zon. De uitzichten zijn dan ook schitterend op deze route, met name ook door de vele dorpjes en boerderijen die net iets hoger liggen dan de rest van het landschap. 152 kilometer lang genieten dus!

Wad- en wierdenpad (law 5-5)
Iedereen heeft wel eens gehoord van Pieterburen. Bekend van de zeehonden-creche. Maar wist je dat Pieterburen ook aan een LAW ligt? Volg het Wad- en Wierdenpad en je komt er vanzelf langs. Maar gelukkig is er meer interessants te vinden op deze route tussen Lauwersoog en Nieuweschans. In het juiste seizoen loop je tussen de aardappelvelden en velden vol met koolzaad. Maar geniet bijvoorbeeld ook als je door het oude Appingedam wandelt. De toren is immers al van ver te onderscheiden. Ben je eenmaal in Nieuweschans aangekomen en heb je alle andere deelroutes ook gedaan, dan heb je het volledige Kustpad gewandeld en moet je wel een onvergetelijke ervaring rijker zijn.

Links:
Kustpad.startpagina.nl
Deltapad
Visserspad
Duin- en polderpad
Friese kustpad
Wad- en wierdenpad
Andere wandelroutes


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 21-07-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }