foto

Knapzak-routes in Drenthe

Wist je dat de provincie Drenthe je middels 60 wandelroutes een zeer uitgebreid wandelroute-netwerk aanbiedt? Korte routes die aan de hand van een compacte gids eenvoudig zijn te volgen, maar ook aan elkaar zijn te koppelen.

60 routes om uit te kiezen
Verschillende kleine dorpjes in Drenthe staken de koppen bij elkaar om tot een gezamenlijk plan te komen om het wandelen in Drenthe te stimuleren. Het resultaat: een netwerk van 60 korte wandelroutes die knapzak-routes worden genoemd. De routes zijn niet bewegwijzerd middels stippen, pijlen of andere zaken die het landschap zouden kunnen 'vervuilen', maar worden gelopen aan de hand van compacte gidsjes die op veel plaatsen langs de routes gekocht kunnen worden. De routes lopen vaak over onverharde paden, langs of over kleigronden en de veengebieden. Onderweg leer je middels de gidsen veel over de omgeving en kun je steeds teruglezen wat er om je heen te zien is.

Voor elk wat wils
Het maken van een keuze uit de 60 routes is nog niet gemakkelijk. Elke route heeft namelijk wel iets speciaals dat de route meer dan de moeite waard maakt. Zeker voor een vakantie in eigen land is het leuk om gedurende een week enkele routes te wandelen die elk een eigen 'thema' hebben. Bijvoorbeeld routes langs oude boerderijen, langs de veengebieden en kleigronden of door de oude bossen in het Drentse landschap. Maar er is bijvoorbeeld ook een combinatie kano/wandelroute en enkele archeologische routes die gevolgd kunnen worden. Elke route is zo gemaakt dat hij naar believen kan worden verlengd of ingekort. Voor de mensen die het liefst korte routes lopen zijn er zelfs miniroutes, terwijl er voor de wandelaars die op zoek zijn naar meerdaagse tochten combinaties mogelijk zijn in de vorm van knapzak-paden.

Knapzak-paden
De knapzak-paden zijn combinaties van enkele knapzak-routes die bij elkaar in de buurt liggen. De hiermee ontstane meerdaagse routes zijn verspreid over heel Drenthe te vinden. Zo loopt er een pad in het noorden van Drenthe, welke bestaat uit 8 kortere knapzak-routes en een struunroute. Deze route loopt ook buiten Drenthe door in Groningen. In het zuidwesten zijn 11 knapzak-routes met elkaar verbonden met als resultaat een zo'n 135 kilometer lange meerdaagse tocht, terwijl in het noordwesten een route van zo'n 120 kilometer acht verschillende knapzak-routes met elkaar verbindt.

De gidsen
Van elke knapzak-route is er een gids verkrijgbaar bij nagenoeg alle lokale VVV-kantoren. De gidsen kosten meestal 3,61 Euro per stuk, maar er zijn ook wat duurdere gidsen van 4,31 Euro per stuk. De liefhebbers van de knapzak-paden hoeven niet de lossen delen te kopen, maar kunnen gecombineerde paden-gidsen kopen van 5,67 Euro per stuk.

Bereikbaarheid
Per openbaar vervoer is Drenthe natuurlijk gemakkelijk te bereiken, maar soms is het wat moeilijk om in een klein plaatsje te komen waar een route start. Maak in dat geval gebruik van bijvoorbeeld een treintaxi of een regionale busverbinding. Met eigen auto kun je er natuurlijk ook naartoe, maar vanuit de trein of de bus kun je alvast genieten van het landschap zonder op de weg te hoeven letten.

Links:
Knapzakroutes.nl
Andere wandelroutes


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }