foto

Het trekvogelpad

Het is alweer ruim 4 jaar geleden dat de Nivon van drie relatief korte routes een lange route maakte dwars door Nederland: het Waterlandpad, het Heuvelrugpad en het Gelrepad werden samen het Trekvogelpad (ook wel LAW 2 genaamd). En zoals het NIVON het zelf zegt: 'Het Trekvogelpad is het 'langste natuurpad van Nederland'. Geen andere LAW verbindt zoveel vogelrijke natuurgebieden met elkaar.'

Veel natuurgebieden
Wat het trekvogelpad zo interessant maakt is de grote verscheidenheid van natuur die je treft tijdens het volgen van de 380 kilometer lange route dwars door Nederland. Er is een hoop moeite gedaan om enkele van de mooiste natuurgebieden aan elkaar te rijgen middels een goed bewandelbare route, waarbij er met name aandacht is voor de verschillende vogelgebieden (vandaar ook de naam). Zeker voor vogelliefhebbers of vogelspotters is de route dus een must.

Van Bergen aan Zee naar Enschede
De route start in het westen in Bergen aan Zee tussen de duinen en voert vervolgens richting het zuidoosten richting Amsterdam en Utrecht. Hierbij passeer je verschillende plassen en veengebieden waar je op eenvoudige wijze watervogels kunt bekijken. Na de duinen en de plassen volgen de bossen van de Utrechtse Heuvelrug en ga je richting het nationaal Park De Hoge Veluwe.

Nationaal Park De Hoge Veluwe
Sinds kort is het stuk door het Nationaal Park de Hoge Veluwe ook een stuk interessanter gemaakt. In samenwerking met de mensen van het park zelf is de route dusdanig aangepast dat je tijdens het volgen ervan direct de meest interessante plekken de Veluwe passeert. Niet alleen kom je op paden die zelf wellicht nooit had gevonden, maar ook kun je tijdens de tocht een bezoek brengen aan bijvoorbeeld het Kröller Müllermuseum, het bezoekerscentrum of het Jachtslot St. Hubertus.

Achterhoek
Eenmaal voorbij het Nationaal Park De hoge Veluwe in een haast rechte lijn richting de Duitse grens. Hierbij passeer je de kronkelige IJssel en kom je terecht in het Gelderse achterland: de Achterhoek. Hier voert de tocht over schitterende landerijen en oude veengebieden. De Duits-Nederlandse grens is steeds in de buurt en het einde van de tocht nadert. In Enschede is het overigens een goed idee om het natuurmuseum te bezoeken. Een leuke afsluiting van zowel de dag als de tocht.

De gids
Onder andere bij de NIVON of de Stichting Wandelplatform-LAW kun je de gids bestellen voor het trekvogelpad (ISBN: 9070601826). Onlangs nog is er een geheel vernieuwde uitgave gekomen, met meer illustraties en enkele wijzigingen in de route. Ook zijn de gegevens met betrekking tot openbaar vervoer en overnachtingsmogelijkheden. De gids is niet alleen een must om de route te volgen, maar tevens een handige tipgever voor wat betreft plaatsen om te pauzeren, overnachten of informatie over de omgeving waar de route doorheen voert.

Links:
NIVON
Stichting Wandelplatform-LAW
Trekvogelpad.startpagina.nl
Trekvogelpad maakt Nederland weer leuk
Verslag van Frans Vermaire
Verslag van Henri Floor
Kijkers om vogels te bekijken


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }