foto

Wandelen rondom Oisterwijk

In de omgeving van het Brabantse Oisterwijk staan de bossen, vennen en heide bekend om hun 'wandelbaarheid'. Het is dan ook een schitterend stuk Nederlandse natuur, waar een grote hoeveelheid bewegwijzerde routes veel mensen uitnodigen om op zondag de benen te strekken. Maar op doordeweekse dagen is het pas echte genieten in dit gebied.

Bewegwijzerde wandelroutes
De bossen in deze omgeving staan bekend om de vele vennen. Niet vreemd dus dat het bekende Vennekespad door dit gebied loopt. Maar daarnaast zijn er nog vele tientallen kortere wandelroutes die duidelijk staan aangegeven. Zoals gezegd is het op zondagen vaak erg druk op de paden, maar op doordeweekse dagen is het een oase van rust en genieten. De paden zijn dan nagenoeg verlaten en ook op de pleisterplaatsen is het lekker rustig om te genieten van een korte pauze tijdens de wandeling. Zowel Natuurmonumenten als IVN Oisterwijk hebben verschillende routes uitgezet. Die van de IVN kun je meewandelen met de gids, zodat je direct iets opsteekt van de natuur zelf.

Bossen en vennen
Zoals gezegd zijn er ontzettend veel vennen in deze bossen. Voorste Ven, Middelste Kolkven, Achterse Ven... er zijn gigantisch veel vennen en het leuke is dat ze bijna allemaal gemakkelijk te bereiken zijn. Wil je er op één dag een hele hoop tegelijk bezoeken, volg dan de vennenroute van Natuurmonumenten. Meer dan 10 vennen worden er bezocht en telkens weer kun je genieten van de verschillende boomsoorten, vogels, wateralgen, etc. die in en rondom de vennen hun natuurlijke habitat hebben.

Pleisterplaatsen
Zeker op zondagen is het vaak een drukte van belang in de Oisterwijkse bossen. Het zal dan ook niemand verbazen dat er in deze omgeving een behoorlijk aantal pleisterplaatsen zijn gekomen die wandelaars voorzien van een stevige kop erwtensoep in de winter of en verfrissende sorbet in de zomer. Gelukkig zijn de meeste pleisterplaatsen ook open op doordeweekse dagen. Op die dagen is het niet alleen minder druk, maar ook zul je zien dat de uitbater dan vaak meer tijd heeft voor een praatje en je kan voorzien van allerlei leuke anekdotes van de omgeving of nuttige informatie over de te volgen routes.

Bezoekerscentrum Natuurmonumenten
De vereniging Natuurmonumenten heeft een lange historie met betrekking tot Oisterwijk. Zo blijkt dat de vereniging al in 1913 de eerste vennen aankocht en ook nu nog is een groot deel van de bossen en heiden rondom Oisterwijk natuurgebied. Voor mensen die actief iets willen leren van de omgeving is er het bezoekerscentrum (Van Tienhovenlaan 5, Tel: (013) 521 92 09) waar je kunt kijken naar een permanente tentoonstelling, deel kunt nemen aan activiteiten zoals bijvoorbeeld de georganiseerde wandelingen die worden gedaan in samenwerking met de IVN Oisterwijk.

Bereikbaarheid
Oisterwijk is bijzonder makkelijk te bereiken, vooral met openbaar vervoer. Zo heeft Oisterwijk een eigen NS station, met treintaxi-halte en kun je in de zomer ook gebruik maken van de recreatietaxi. Omdat het dorp gelegen is in de driehoek van Tilburg, 's-Hertogenbosch en Eindhoven kun je het met de auto ook makkelijk bereiken vanaf de N65, de A2 (afrit Boxtel) of de A58 (afrit Moergestel).

Links:
Boshuis Venkraai
Natuurmonumenten
IVN Oisterwijk
NS Kampina-route
VVV Oisterwijk
VVV Tilburg
Meer wandelroutes


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }