foto

Wandelen rondom Chamonix

In de winter is Chamonix bekend als een wintersport-paradijs. Omgeven door skipistes en vergeven van skiwinkels. Maar buiten dat seizoen om is het een paradijs voor wandelaars die de omgeving willen ontdekken van de bekende Mont Blanc.

De Chamonix-vallei
Chamonix ligt eigenlijk redelijk verscholen op de bodem van een vallei. Ten noorden van de stad bieden de Aiguilles Rouges een veelheid aan wandelmogelijkheden, terwijl in het zuiden de Mont Blanc een grote aantrekkingskracht uitoefent op hen die de 4000 meter willen overstijgen. Vanuit de vallei zijn er verschillende toegangswegen naar deze bergen. Soms alleen bereikbaar via kabelbanen, maar soms ook met een treintje of de auto. Maar natuurlijk ook te voet, en juist daarover gaat dit artikel. Zo kun je vanuit Chamonix richting het zuiden kiezen voor een wandeling naar het schitterende Mer de Glace. Het uitzicht over deze 'zee van ijs' is schitterend en tevens heb je een mooi uitzicht over de vallei zelf. Om langer van dat uitzicht te genieten zou je vervolgens parallel aan de vallei naar Plan de l'Aiguille kunnen wandelen om van daaruit de kabelbaan terug naar het dal te kunnen nemen. In het noorden kun je kiezen voor een wandeling richting het Lac Blanc, van waaruit je een indrukwekkend uitzicht hebt van de Col de Belvedère en het gehele Mont Blanc massief.

Meer dan 50 bewegwijzerde wandelroutes
In en om de vallei van Chamonix zijn er meer dan 50 bewegwijzerde wandelroutes te bewandelen. Voor iedereen is er dus wel iets te vinden dat aansluit bij wensen en conditie. Een absolute topper vind ik zelf in het zuiden een bezoek aan het Mer de Glace en in het noorden het schitterende uitzicht over het Lac Blanc. Zeker op een heldere dag is deze tocht schitterend om te maken omdat je dan kans hebt het wereldberoemde uitzicht te treffen van het Mont Blanc Massief, gespiegeld in het meer zelf. Vele bergsportfotografen hebben hier dan ook foto van in portfolio zitten. Niet vreemd, want het is één van de meest indrukwekkende uitzichten die je als bergwandelaar tegen kunt komen op een tocht. De liefhebbers van meerdaagse tochten kunnen ook kiezen voor de bekende Tour du Mont Blanc: een lus van zo'n 200 kilometer om het Mont Blanc massief heen.

De Haute Route (Chamonix-Zermatt/Saas Fee)
Hou je van hooggebergte en bezit je een behoorlijke conditie en ervaring op het gebied van wandelen in het hooggebergten dan is de Haute Route zeker het overwegen waard. Startend bij Chamonix voert deze tocht je dagelijks boven de 3000 meter richting Zermatt, waarbij je meerdere malen oog in oog staat met de meest indrukwekkende en bekende toppen van de Zwitserse Alpen. De tocht is opgedeeld in zo'n 10 dag-etappes en vraagt zoals gezegd een behoorlijke dosis van je conditie en doorzettingsvermogen. De Haute Route is dan ook van origine een tourski-tocht en dus bedoeld om op de latten in de winter te volbrengen. Maar het is zeker niet minder spectaculair om in de zomer tegen het eind van de tocht oog in oog te staan met de wereldberoemde Matterhorn.

GR-5
Een andere lange tocht die langs Chamonix voert is de GR-5. Deze voert vanaf het meer van Genève helemaal tot aan het strand van Nice en doet daarbij in het begin Chamonix aan. Althans als je daarvoor kiest, want in principe hoef je niet eens af te dalen naar Chamonix als je de GR-5 volgt. Wat juist dit stukje van de GR-5 echter speciaal maakt is dat hij vlakbij Chamonix zijn (tot dan toe) hoogste punt bereikt: Le Brévent (2526m). Vanuit Chamonix kun je deze ook bereiken met een kabelbaan, om vervolgens de GR-5 te volgen tot aan Les Houches. Van hieruit rijdt er een busdienst naar Chamonix, maar je kunt er ook voor kiezen om gewoon te wandelen.

Bereikbaarheid
Chamonix is bijzonder makkelijk te bereiken. Per auto via de A40 vanuit Genève, maar met openbaar vervoer zelfs ook met de TGV (SNCF). Deze laatste rijdt echter alleen in het toeristen-seizoen. In de vallei van Chamonix zelf is er een zeer regelmatige busverbinding tussen nagenoeg alle dorpen op een rij (van Servoz tot en met Le Tour).

Links:
Bergwandelen rond de Mont Blanc
Chamonix.com
Compagnie du Mont-Blanc
Haute Route (Ron Bloksma)
Chamonix - Mont-Blanc Walking Guide (Martin Collins)


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }