foto

Grand Canyon in frankrijk: Gorges du Verdon

Volgens velen is dit het mooiste wandelgebied van Frankrijk: de Gorges du Verdon. Het is dan ook op z'n minst vreemd te noemen als je bedenkt dat de canyon pas in het begin van de 20e eeuw voor het eerst volledig werd geëxploreerd. Edouard Alfred Martel, een speleoloog, zette door tijdens een 3-daagse expeditie om een volledig beeld te krijgen van de omvang van de Gorges in 1905.

De Verdon
De canyon werd uitgesleten door de kracht van de Verdon, de rivier die tevens de naam geeft aan de canyon. De Verdon zelf ontspringt op ongeveer 2500 meter hoogte tussen Col de la Sestrière en de Pas du Mélèze. Eerst voert de Verdon naar Lac de Castillon, een stuwmeer dat is ontstaan uit de rivier, waarna het de Gorges induikt. Net na de Gorges vormt de Verdon een stuwmeer (Lac de Sainte Croix) en loopt vervolgens over de in de Durance om uiteindelijk in de Mediterrane zee te verdwijnen.

Canyon van uitersten
Daar waar de Verdon door de canyon voert kan de wandelaar pas echt z'n hart ophalen. Hoogteverschillen van soms wel 700 meter, waarbij de canyon beneden op sommige plekken slechts 6 meter breed is en bovenaan soms enkel 200 meter. Wandelen onderaan in de canyon is dan ook een zeer indrukwekkende belevenis! Zeker als je kiest voor één van de bekendste routes in dit gebied: de Sentier Martel.

Sentier Martel
De Sentier Martel, vernoemd naar de speleoloog die de Gorges als eerste volledig afzakte, is een route die bol staat van avontuur en mooie uitzichten. De tocht is redelijk inspannend, zeker in de zomer als het warm en droog is in deze streek. De tocht zelf voert door 2 tunnels, waarvan er een lengte heeft van maar liefst 700 meter. Een zaklamp is dus zeker nodig tijdens het afdalen langs de Couloir Samson. En voor de mensen die het donkere van de tunnels niet 'eng' genoeg vonden is er nog een beproeving: de Brèche Imbert, een stalen trap waarlangs u zo'n 100 meter afdaalt richting de rivier op de bodem. De totale afstand van de route bedraagt zo'n 14 kilometer, welke u normaal gesproken in ongeveer 6 uur zult afleggen. Start u bij Point Sublime, dan moet u op wat extra tijd rekenen.

Ook klimmen en kanoën
De schitterende uitzichten in de Gorges zijn er niet alleen voor wandelaars. Vooral ook mensen die een kano huren aan de monding van de Verdon bij Lac de Sainte Croix zullen van de ene verbazing in de andere vallen/varen. Je kunt namelijk tegen de stroom op kanoën om op die manier de gigantisch hoge muren vanaf helemaal beneden te bekijken. Een enerverende ervaring om op die manier oog in oog te komen staan met de kracht van een rivier die in een periode van miljoenen jaren deze canyon heeft uitgesleten. Hier en daar zul je ook de échte waaghalzen tegen de muren zien kleven: de Gorges zijn immers een hemels paradijs voor de liefhebbers van de klimsport. Er zijn vele klimroutes en zij die de kracht en durf in zich hebben kunnen hier dan ook weken van vakantie vullen met klimmen.

Bereikbaarheid
De Gorges du Verdon liggen in het zuiden van Frankrijk, in de Provence. Ten noorden bereik je de Gorges via het plaatsje Castellane (via de D952), vanuit het westen via het dorpje Moustiers-Ste-Marie (ook via de D952). DeD952 bereik je via de A51 (die richting Marseille gaat).

Links:
ProvenceBeyond: http://www.beyond.fr/sites/verdon.html
The Gorge du Verdon: http://www.polle.net/ton/verdon.htm
Frankrijk Binnendoor: http://www.frankrijkvakantieland.nl/dag20.htm#canyon
Castellane: http://www.castellane.org/
Moustiers Ste Marie: http://mairie.wanadoo.fr/moustiers/indexot.htm
Andere hiking-routes: http://www.hiking-site.nl/routes.php


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 09-07-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }