Home » Thema-artikelen » Catalonië » Onbekende meerdaagse routes in de Catalaanse Pre-Pyreneeën van Lleida

Onbekende meerdaagse routes in de Catalaanse Pre-Pyreneeën van Lleida

Bij meerdaagse routes in de Pyreneeën denken veel mensen vaak direct aan de GR11, Carros de Foc of de Camí dels Bons Homes. Maar in de Pre-Pyreneeën zijn er enkele nog vrij onbekende meerdaagse tochten die absoluut de moeite waard zijn. Ideaal voor een midweek of lang weekend genieten van spectaculaire uitzichten zonder het geroezemoes van veel andere hikers om je heen.

Onbekende meerdaagse routes in de Catalaanse Pre-Pyreneeën van Lleida

Volta Comptedelport

Het massief Serra del Port del Compte is de locatie en naamgever van deze meerdaagse tocht van 3 of 4 dagen. In de winter vooral bekend vanwege het hier gelegen skigebied, maar daarnaast vooral ook vanwege de spectaculaire uitzichten op onder andere de Pyreneeën en de Pedraforca. De route loopt in een cirkel tegen de klok in (vandaar dat ze voor de naam de woorden van het massief hebben omgekeerd), waarbij je niet alleen enkele van de mooiste uitzichtpunten beklimt, maar ook onderlangs steile wanden wandelt en overnacht in bijzondere berghutten of herbergen.

De eerste en tweede dag van deze route blijf je nog relatief laag, maar op de derde dag is het klimmen geblazen en kom je ruim boven de 2000 meter. De Tosa Pelada en de Pedró del Quatre Batlles staan op het programma deze dag. De laatste is met zijn 2388 meter het letterlijke hoog(s)tepunt van de route. Vanaf deze top heb je een wijds uitzicht over de provincie Lleida en Calatonië. Op heldere dagen kun je zelfs de punten van de Montserrat, vlakbij Barcelona gemakkelijk herkennen. Op de vierde en laatste dag loopt de route weer een stuk lager (je daalt af tot ongeveer 800 meter), maar heb je onderweg de gelegenheid om je op te frissen onder de salt d'aigua de la Perdiu (een waterval) en te genieten van de schaduw in het bos tot aan het eindpunt van de route.

Onbekende meerdaagse routes in de Catalaanse Pre-Pyreneeën van Lleida

Pirisud Inèdit

Iedere hiker die in de Catalaanse Pyreneeën tochten heeft gemaakt kent het nationale park Parc Natural d'Aigúestortes i Estany de Sant Maurici., maar slechts weinigen weten dat er iets ten zuiden van dit park een gebied ligt dat voor wat betreft routes en uitzichten bijna evenveel te bieden heeft, zonder de vrij grote hoeveelheid hikers die je in het nationale park tegenkomt. Vrij onbekende pieken en weinig belopen paden zorgen echter voor een ongekende ervaring voor hikers die dit gebied besluiten te bezoeken. Een route die je kunt volgen is de Pirisud Inèdit, wat vrij vertaald "ongepubliceerde zuidelijke Pyreneeën" betekent. De route kent 2 hoofdvarianten, van 3 of 5 dagen, en voert onder andere over en langs de Serra de Tres Pessons, de Pica de Cerví, Cerví de Durró, de Gran Pic del Pessó, Pic de Mainera (met 2906m e de hoogste van deze tocht) en de Monsent de Pallars, welke ook wel bekend staat als één van de mooiste uitzichten van de Catalaanse Pyreneeën.

De variant van 5 dagen kent 2 versies, waarbij de lange variant iets meer dan 95 kilometer is, de kortere is 5 kilometer minder lang en kent iets minder hoogteverschil. Hoewel deze laatste weer wel over de Pic de Mainera (2906m) voert. Overnachten die je in hutten, pensions en berghotels, welke zorgvuldig zijn uitgekozen om hun ligging, keuken en service richtring vermoeide wandelaars. De bekendste hut is waarschijnlijk de Colomina, welke op het randje van het nationale park ligt. De variant van 3 dagen kent ook 2 versies: de oostelijke en de westelijke variant. De oostelijke variant is met bijna 44 kilometer de kortste optie, de westelijke variant is met ruim 61 kilometer beduidend langer en kent ook meer hoogteverschillen.

Onbekende meerdaagse routes in de Catalaanse Pre-Pyreneeën van Lleida

Terra Incognita

De naam Terra Incognita is wellicht niet de meest originele naam voor een route, maar in dit geval wel degelijk treffend. Want deze route loopt door een vrij onbekend deel van de Alt Pirineu, het natuurpark dat een groot deel van de Catalaanse Pyreneeën beslaat en door veel mensen vaak wordt overgeslagen. Dat is zeker niet vanwege het gebied zelf: de natuur is hier namelijk schitterend en bijzonder spectaculair. Het grote voordeel van de weinige wandelaars mag duidelijk zijn: de kans dat je tijdens een tocht dieren tegenkomt is bijzonder groot. Geen wonder ook dat in dit gebied regelmatig een bruine beer (van nature bijzonder schuw) wordt waargenomen en je in de vroege of juiste late uren van de dag grote groepen berggeiten op je pad zult tegenkomen. De route loopt door het meest ruige deel van de Catalaanse Pyreneeën, dorpjes zul je tijdens de tocht zelden aandoen.

Tocht is echter niet echt de juiste benaming hier, want in werkelijkheid beslaat Terra Incognita een verscheidenheid aan routes die variëren van 3 tot 6 dagen, al naargelang je conditie en de tijd die je wilt doorbrengen in de natuur. Bovendien zijn er twee varianten van 3 dagen voor in de winter, voor de liefhebbers die graag een meerdaagse tocht op sneeuwrackets willen wandelen.

Onbekende meerdaagse routes in de Catalaanse Pre-Pyreneeën van Lleida

Lo Cor de lo Pallars

De laatste onbekende route in het artikel is Lo Cor de lo Pallars, het hart van de Pallars. Deze meerdaagse tocht van 3 of 4 dagen voet door en tevens over het massief Torreta de l'Orri in (niet verrassend) het hart de Pallars-regio. Deze route gaat niet zozeer de hoogte in, maar blijft vaak ruim onder de 2000 meter. Daarmee is hij goed geschikt voor mensen die enerzijds et hooggebergte willen beleven, maar bijvoorbeeld nog wel graag willen genieten van de schaduwrijke delen van de route die door bossen voeren. Bovendien kom je op deze route ook regelmatig in contact met de rijke historie van het gebied, onder andere middels middeleeuwse dorpjes en oude Romaanse kerkjes, maar bijvoorbeeld ook nog resten van de hevige gevechten die er tijdens de burgeroorlog zijn gevoerd. Voor wat betreft natuur heeft de route een grote variatie te bieden, uiteraard met de bekende berggeiten, maar in dit geval ook nog wel eens de sporen van een bruine beer of (als je geluk hebt) een overstekende korhoen.

Niet onbelangrijk voor de liefhebbers: ook op deze route zijn de overnachtingsplekken onder andere gekozen vanwege hun gastronomische kwaliteiten. Goed eten, met een goed glas wijn erbij, is een prima manier om de wandeldag af te sluiten en weer op krachten te komen voor de volgende dag in de bergen.

Onbekende meerdaagse routes in de Catalaanse Pre-Pyreneeën van Lleida

Met of zonder gids

Alle in dit artikel genoemde routes kunnen zowel met als zonder berggids worden gelopen. Op de website https://www.catalonia-trekking.com/ kun je meer informatie vinden over elk van de genoemde routes (ook in het Engels), prijzen bekijken en eventueel je reservering plaatsen. Het voordeel van op deze manier je route lopen is dat je verzekerd bent van een slaapplek aan het eind van elke dag, maar bijvoorbeeld ook dat de organisatie je helpt aan GPS-tracks om je route alvast in je ontvangen te plaatsen.

Praktische links bij dit artikel