Home » Thema-artikelen » Catalonië » Lo Pallars Fer - vijfdaagse trekking in Natuurpark Alt Pirineu

Lo Pallars Fer - vijfdaagse trekking in Natuurpark Alt Pirineu

Tijdens de Lo Pallars Fer loop je gedurende vijf dagen in het Natuurpark Alt Pirineu door wijde valleien, over bergweides waar het vee vrij aan het grazen is en door voor de nodige schaduw en verfrissing af en toe door een stuk bos of langs een kabbelend bergriviertje. Ondertussen kun je genieten van de spectaculaire uitzichten op onder andere de Monteixo, de Pica d'Estats (hoogste berg van Catalonië) en het Parc Natural d'Aigúestortes i Estany de Sant Maurici.

Lo Pallars Fer - vijfdaagse trekking in Natuurpark Alt Pirineu

77 kilometer in 5 dagen, met bagagevervoer

Een hele week voluit genieten van de gezonde berglucht, zonder direct een te zware rugzak te hoeven dragen en met de zekerheid dat je elke nacht in een comfortabel bed kunt slapen. Dat is wat de Lo Pallars Fer te bieden heeft aan hen de uitdaging aangaan om in vijf dagen een totale afstand van 77 kilometer af te leggen. De dagafstanden zijn bewust beperkt gehouden, zodat je onderweg volop kunt genieten van de natuur en de uitzichten. De bagage wordt door de organisatie vervoerd en staat elke middag te wachten in de accommodatie waar je zult overnachten. De volgende ochtend, na een stevig ontbijt, pak je een kleine dagrugzak mee en ga je verder voor de volgende etappe. Daarmee is deze route ideaal voor beginnende bergwandelaars die graag willen proeven van de spectaculaire uitzichten, maar tegelijkertijd nog niet al te ver van de bewoonde wereld verwijderd willen zijn tijdens hun tocht.

Lo Pallars Fer - vijfdaagse trekking in Natuurpark Alt Pirineu

7 dagen, 5 wandeletappes

Er is bij de Lo Pallars Fer bewust voor gekozen om het de bergwandelaar zo makkelijk mogelijk te maken. Zo heb je de eerste dag, in Llavorsí, alle tijd om te wennen aan de omgeving en om een bezoek te brengen aan het Casa del Parc Natural, een informatiepunt waar je allerlei informatie kunt krijgen over het Natuurpark Alt Pirineu, met bijna 70.000 hectare het grootste natuurpark van Catalonië. Llavorsí is een klein bergdorp, onder andere bekend vanwege het startpunt voor rafttochten over de Noguera Pallaresa, en biedt verschillende mogelijkheden om alvast te proeven van de Catalaanse cultuur en culinaire verrassingen. De nacht wordt doorgebracht in een 2-sterren hotel, zodat je de dag erna geheel uitgerust de eerste wandeletappe naar Burg kunt beginnen.

Lo Pallars Fer - vijfdaagse trekking in Natuurpark Alt Pirineu

Wandelen tussen authentieke Catalaanse bergdorpjes

De eerste wandeletappe voert je over een afstand van 16 kilometer langs verschillende authentieke Catalaanse bergdorpjes, zoals Tirvia, Glorieta, Alendo en Farrera om uiteindelijk in Burg aan te komen, naamgever van de Coma de Burg vallei waar je gedurende de dag doorheen hebt gelopen. Na een goede nachtrust in een ruraal pension staat de volgende dag het Virós bos centraal tijdens een etappe van 18 kilometer. Na een klim tot aan de herdershutten van Virós voert een lange afdaling je door de Farrera vallei naar het dorpje Alins, waar je de nacht door zult brengen in een berghostel. Alins is bekend als de toegangspoort naar de Pica d'Estats, de hoogste berg van de Catalaanse Pyreneeën. Maar je kunt er ook terecht om een bezoek te brengen aan het ijzermuseum (Casa Sintet).

Lo Pallars Fer - vijfdaagse trekking in Natuurpark Alt Pirineu

Op en neer tussen het bergvee

Tijdens de derde wandeldag van de Lo Pallars Fer is een dag van contrasten. En niet in het minst vanwege de behoorlijke hoeveelheid meters die moet worden geklommen en afgedaald. Gelukkig heb je op deze derde wandeldag al behoorlijk wat kilometers en hoogtemeters in de benen. Links en rechts zul je redelijk wat grazend bergvee tegenkomen op deze dag, maar tegelijkertijd kun je genieten van de schitterende uitzichten over de valleien van de Pallars, de regio waar de route naar vernoemd is. Gelukkig kun je tijdens het laatste stuk van de etappe wat afkoelen, tijdens een rustige afdaling door het Mata d'Esterri bos tot aan het dorpjes Esterrie de Cardós, waar je door de waard van het ruraal pension wordt verwelkomt met een glas wijn en een stevige maaltijd.

Lo Pallars Fer - vijfdaagse trekking in Natuurpark Alt Pirineu

Panoramische uitzichten tussen kleine bergdorpjes

Op de vierde wandeldag, met een afstand van 15 kilometer, begint de dag direct goed: een panoramisch trail richting Ginestrarre zorgt voor de nodige stops om foto's te maken van het uitzicht. De rest van de dag zul je nog regelmatig kleine dorpjes aandoen, onder andere Lladrós, Benante en Ainet de Cardós, terwijl je de Noguera de Cardós rivier volgt. Doel van deze etappe is Estaon, een pittoresque dorpje dat bovenaan de vallei een prachtig uitzicht biedt over de omgeving. Slapen doe je deze nacht in de refugio van het dorp.

De volgende ochtend, na een stevig ontbijt, voert de etappe je naar het eindpunt van de Lo Pallrs Fer: Guingueta d'Àneu. Tijdens deze dagetappe volg je de witrode markeringen van de befaamde GR11, de GR die de hele lengte van de Pyreneeën beslaat. Deelnemers aan de Lo Pallars Fer zullen genoegen moeten nemen met slechts 12 kilometer van deze indrukwekkende GR, maar kullen ondertussen genieten van spectaculaire uitzichten op de pieken van het schitterende Parc Natural d'Aigúestortes i Estany de Sant Maurici. Heb je dat uitzicht eenmaal goed in je opgenomen, dan is het tijd voor de laatste afdaling door het bos naar Guingueta d'Àneu, waar je in de luxe van een 3-sterren hotel kunt bijkomen van de gelopen kilometers in de afgelopen dagen. Na een goede nachtrust kun je de volgende kiezen voor de service die je vervolgens terugbrengt naar Llavorsí, waar je 7 dagen eerder bent begonnen met wandelen.

Lo Pallars Fer - vijfdaagse trekking in Natuurpark Alt Pirineu

Verschillende mogelijkheden en services

De Lo Pallars Fer is zoals gezegd een verzorgde route. Dat betekent dat je bagage elke dag voor je wordt vervoerd en zowel het vondeten, overnachting als ontbijt is inbegrepen bij de prijs. Je kunt ervoor kiezen om de route zelf te lopen aan de hand van het zeer gedetailleerde routeboek dat je na reservering krijgt of de route onder begeleiding van een berggids te lopen. In totaal beslaat de route 7 dagen, 6 overnachtingen en 5 wandeldagen. Maar als je minder tijd hebt kun je er ook voor kiezen om één van de weekendvarianten te doen: van Llavorsí tot Alins of Ainet de Besan tot Estaon.

Daarnaast zijn er verschillende extra services die je kunt contracteren zoals vervoer naar Llavorsí, vervoer terug naar Llavorsí (vanaf Guingueta d'Àneu), picnic-sets, huur van GPS of zoals gezegd de begeleiding van een berggids.

Op de website van Lo Pallars Fer kun je alles nalezen, een kaart en foto's bekijken en natuurlijk de route reserveren.

Praktische links bij dit artikel

Lo Pallars Fer - vijfdaagse trekking in Natuurpark Alt Pirineu