Home » Thema-artikelen » Catalonië » Spectaculaire uitzichten vanaf Pla de Busa

Spectaculaire uitzichten vanaf Pla de Busa

Deze korte route (10 km) brengt je naar één van de meest spectaculaire uitzichten vanaf de hoogvlakte Pla de Busa over onder andere de vallei van Cardener, het stuwmeer La Llosa de Cavall en het dorp Sant Llorenç de Morunys, vanaf de plek waar in vroeger dagen een gevangenis huisde. Ideaal voor een dagtocht voor mensen die van uitzichten houden!

Spectaculaire uitzichten vanaf Pla de Busa

Beginpunt

De route begint bij een afgelegen parkeerplaats, welke te bereiken is via een afslag op de C-26 (Solsona-Berga), richting Besora en La Busa, welke vlakbij kilometerpaal 114 ligt. De weg naar de parkeerplaats is lang (ongeveer 20 kilometer), maar goed geasfalteerd en gemakkelijk te volgen ondanks enkele haarspeldbochten op het moment dat je Pla de Busa nadert. De parkeerplaats ligt aan het eind van de geasfalteerde weg, vlakbij Rial de Busa, een boerderij (masia) welke vanaf de parkeerplaats duidelijk te zien is.

Spectaculaire uitzichten vanaf Pla de Busa

Routebeschrijving

De route begint op de parkeerplaats, waar markeringen je in verschillende richtingen sturen. Hoewel het eindpunt van de route de Mirador el Capolatell (ook wel Presó de Busa genaamd) is, vertrek je vreemd genoeg niet in de richting die de markeringen aangeven. Je wandelt echter over de onverharde weg richting Rial de Busa, de boerderij die je in het verlengde van de geasfalteerde weg ziet liggen. De weg loop dwars over het erf van boerderij, waarna je het pad blijft volgen totdat je bij de bosrand aankomt en naar links afslaat in de richting van Casa Vila en de verschillende miradors (uitzichtpunten) die aangegeven staan. Casa Vila is een andere boerderij, waar je net voorlangs loopt om vervolgens richting de bergwand te gaan. Net na de boerderij zie je rechtsaf gele markeringen van een lokale wandelroute, maar je volgt juist het pad naar links waarbij je dus als het ware de berg flankeert.

Spectaculaire uitzichten vanaf Pla de Busa

Naar Mirador de la Creu del Capotat

Dit pad wordt steeds smaller en begint vervolgens ook te klimmen, tot het moment dat je opeens bij een kleine opening uitkomt met rotsgrond en wijds uitzicht. Loop je open plek op, dan zie aan de rand van de rotsen en panoramabord staan van de Mirador de la Creu del Capotat, het eerste uitzichtpunt van de route. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de vallei van Cadener en op het panoramabord word je onder andere gewezen op het feit dat je vrij uitzicht hebt op de flank de van befaamde Pedraforca en Port del Comte, het skigebied aan de noordwest kant van het uitzichtpunt.

Spectaculaire uitzichten vanaf Pla de Busa

Mirador el Capolatell (ook wel Presó de Busa genaamd)

Het pad gaat echter verder, over de graat van de berg, eerst nog een beetje vlak, maar al snel afdalend naar het punt waar mensen met hoogtevrees hun angsten even zullen moeten inslikken: tussen de berg waar je op wandelt en de berg waar je naartoe gaat is immers een stalen brug gebouwd. Vandaag de dag de enige verbinding tussen beide bergen, in vroeger dagen echter de ideale versperring om te voorkomen dat gevangenen van de ene berg (waar de gevangenis was gebouwd) naar de andere berg konen komen om hun vrijheid tegemoet te treden. Na het afdalen over de stalen brug is het nog een kleine stukje tot het meest spectaculaire uitzicht over de vallei van Cardener, het stuwmeer La Llosa de Cavall en het dorp Sant Llorenç de Morunys. Je staat hier op de Mirador el Capolatell (1247m, ook wel Presó de Busa genaamd), waar in de dagen van de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1808-1814) gevangen werden opgesloten.

Spectaculaire uitzichten vanaf Pla de Busa

Op naar het derde uitzichtpunt: Serrat de Cogul

Heb je genoten van het uitzicht, dan kun je hetzelfde pad weer terug volgen. De stalen brug moet opnieuw worden overgestoken, nu echter in stijgende richting, wat hem misschien nog net iets spannender maakt. Vergeet echter niet om halverwege de brug de angsten opzij te zetten en even tussen de rotsen door van het uitzicht te genieten. Je blijft het pad volgen tot je opnieuw aankomt bij Mirador de la Creu del Capotat.

Spectaculaire uitzichten vanaf Pla de Busa

Hier kun je de keuze maken: ofwel je volgt hetzelfde pad terug naar de auto zoals je gekomen bent, ofwel je gaat nar het hoogste punt van de Pla de Busa om ook van het hoogste punt van het uitzicht te kunnen genieten. Kies je voor die optie, dan moet je vanaf het pad eerst richting de mirador lopen, zodat je aan de richtkant van de mirador het smalle paadje omhoog ziet liggen. Dit paadje, sporadisch gemarkeerd met blauwe stippen en steenmannetjes, voert langs de berggraad en heeft een flinke beklimming in petto. Zeker op warme dagen zul je goed merken dat de stenen ondergrond de hitte van de zon continu weerkaatst en is de kans op uitdroging en oververhitting zeker aan de orde.

Spectaculaire uitzichten vanaf Pla de Busa

Het paadje blijf je al zigzaggend volgen, waarbij je enkele keren ook de handen zal moeten gebruiken om verder omhoog te klauteren. Eerst kom je zo bij de Roc del Mitdia (1478m), maar je kunt via de blauwe stippen en steenmannetje helemaal door blijven lopen tot aan de Serrat de Cogul, met 1526 meter het hoogste punt van de Pla de Busa. De kleine antenne markeert het hoogste punt van de berg en tevens de route. Vanaf hier heb je een 360 graden uitzicht tot over de Cadí, maar ook richting het binnenland van Catalonië.

Spectaculaire uitzichten vanaf Pla de Busa

Afdalen naar de auto

Vanaf dit hoogste punt blijf je het pad volgen, niet altijd even goed gemarkeerd overigens, totdat je bij een markering aankomt op de Coll de la Canal de Casa Vila, welke je rechtsaf terug naar Casa Vila stuurt. Deze afdaling is gemarkeerd met gele markeringen, dezelfde gele markering die je eerder op de dag tegenkwam toen je net voorbij Casa Vila was. Aangekomen bij deze boerderij is de route naar Rial de Busa en terug naar de auto gemakkelijk te vinden.

Spectaculaire uitzichten vanaf Pla de Busa

Praktische tips bij deze route

  • De totale afstand van de route is ongeveer 10 kilometer
  • Duur van de route zonder te stoppen is 2 uur en 30 minuten tot 3 uur
  • In totaal maak je zo'n 320 hoogtemeter
  • Benodigde kaart: Vall de Lord-Port del Comte (1:25.000) van Editorial Alpina
  • Markering bestaat op een deel van de route uit blauwe stippen, steenmannetjes en gele markeringen. Zeker het deel tussen Roc del Mitdia en Serrat de Cogul is zeer sporadisch gemarkeerd, maar het pad spreekt voor zich: je flankeert de berg tot je op het hoogste punt, de Serrat de Cogul, aankomt
  • Onderweg zijn er geen waterbronnen, meenemen van voldoende water is dus een must!

Praktische links bij dit artikel

Locatie van het beginpunt

Fotogallerie

Klik op de onderstaande foto's om ze groter te zien...