Home » Thema-artikelen » Catalonië » Ecojourneys langs emblematische mediterraanse bergen

Ecojourneys langs emblematische mediterraanse bergen

Enkele jaren geleden kwamen enkele regio's van de noordelijke mediterraanse kust samen om te kijken hoe ze samen iets konden doen om toeristen weg te krijgen van de overvolle stranden en te motiveren om ook het binnenland te ontdekken. Inmiddels is dit project 'EMbleMatiC' uitgegroeid tot een netwerk van 9 mediterraanse bergen met elk een eigen zogenaamde ecojourney.

Ecojourneys langs emblematische mediterraanse bergen

Enquête Ecojourneys

Het project van de Ecojourneys is nog vollop in ontwikkeling en de projectgroep hoort dan ook graag jouw mening over wat je in dit artikel leest over het project. Dus neem an het lezen nog even de tijd (2 minuten!) om deze enquête in te vullen. Alle feedback wordt zeer gewaardeerd.

Minder massa, meer ervaringen

Het grote probleem van de populaire mediterraanse kust is het massa-toerisme en de nadelige gevolgen daarvan. Overvolle stranden, veel vervuiling en het verlies van de eigen cultuur van de populaire regio's. Veel bewoners trekken immers weg en laten zo buiten het seizoen ware spookdorpen achter. Binnen het project EMbleMatiC besloot men om hier iets aan te doen. De krachten van verschillende regio's langs de noordelijk mediterraanse kust werden gebundeld en er werd gekeken hoe men duurzaam toerisme kon bevorderen. Duurzaam in alle betekenissen van het woord. Niet alleen milieuvriendelijk, maar ook op een manier die de lokale economie zou kunnen bevorderen door lokale leveranciers met hun kennis en kunde te betrekken bij het ontwikkelen van zogenaamde ecojourneys, waarbij de nadruk moest komen te liggen op het ervaren van de lokale de cultuur en de natuur.

Ervaringsgerichte Ecojourneys

Inmiddels zijn maken er 9 emblematische mediterraanse bergen deel uit van het project en is er elke berg een ecojourney ontwikkeld. Bij ecojourneys gaat het juist niet om massatoerisme, maar om 'slow tourism', toerisme waarbij het ervaren van de lokale cultuur en natuur juist op de voorgrond staan. Denk daarbij aan het bezoeken van een lokale mandenvlechter of het maken van wandelingen onder begeleiding van een enthousiaste gids die alles over de lokale flora en fauna weet te vertellen. Maar natuurlijk ook het proeven van de lokale culinaire lekkernijen in restaurants of wijngaarden en het overnachten in onafhankelijke, kleine accommodaties zoals familiehotels, boerderijen en pensions. Bij de Ecojourneys geldt nog meer dan bij enig andere route dat de route zelf belangrijker is dan de bestemming omdat je onderweg allerlei ervaringen kunt opdoen die voor blijvende herinneringen zorgen.

Ecojourneys langs emblematische mediterraanse bergen

Emblematische bergen

Zoals gezegd bestaat het netwerk allereerst uit 9 emblematische bergen welke te vinden zijn langs de noordelijke mediterraanse kust. Denk daarbij aan de Pedraforca in Catalonië/Spanje, de Canigó in Zuid-Frankrijk, de Etna op Sicilië (Italië), maar bijvoorbeeld ook de Olympus in Griekenland en de Çika in Albanië. Stuk voor stuk bergen die dichtbij de toeristische trekpleisters aan de kust liggen, maar vaak door toeristen over het hoofd worden gezien omdat ze liever op het strand blijven. Daardoor missen toeristen vaak de authentieke cultuur die juist in dat achterland/binnenland is op te snuiven. Cultuur waar de lokale bewoners vaak erg trots op zijn en met veel plezier over vertellen of je zelfs deel van laten uitmaken door je bijvoorbeeld hun wijnen te laten proeven of te laten zien hoe lokale lekkernijen in de keuken worden klaar gemaakt. Bij het ontwikkelen van de bijbehorende emblematische ecojourneys staat het behalen van de top van de plaatselijke berg dan ook zeker niet op de eerste plaats. In sommige gevallen dient de top enkel als achtergrond van de ecojourney die er omheen voert.

Ecojourneys langs emblematische mediterraanse bergen

Activiteiten met de lokale leveranciers

Ecojourneys zijn erop gericht om zo duurzaam mogelijk te zijn. Daarom werd er bij het ontwikkelen van de ecojourneys steeds goed op gelet dat de lokale leveranciers betrokken zouden zijn bij de routes. Denk daarbij aan een lokale mandenvlechter, pottenbakker of wijnboer die zijn mabachten graag vertoont aan toeristen en zo een deel van zijn of haar cultuur overbrengt aan de bezoekers. Of een lokale gids die vol trots vertelt over de prachtige natuur waarin hij woont en je de mooiste plekjes laat zien, terwijl je de middag doorbrengt in een lokaal restaurant waar je kunt genieten van de plaatselijke gastronomie. Door de 'locals' te betrekken bij het ontwikkelen van de ecojourneys wordt niet alleen de lokale economie gestimuleerd, maar wordt ook gegarandeerd dat de ecojourney daadwerkelijk draagvlak heeft bij de lokale bevolking en daardoor duurzaam in de zin van langdurig in stand wordt gehouden.

Ecojourneys langs emblematische mediterraanse bergen

Nog volop in ontwikkeling

Op dit moment zijn de 9 ecojourneys nog volop in ontwikkeling. De meesten zijn inmiddels volledig in kaart gebracht en zullen in de zomer van 2019 daadwerkelijk actief in gebruik kunnen worden genomen. Op de site van het project EMbleMatiC kan worden gevolgd wat de actuele stand van zaken van de ecojourneys en de rest van het project is.

Op dit moment zijn er zoals gezegd 9 ecojourneys:

  • Uitlopers van de Canigó (Occitanië/Frankrijk)
  • Van de Çika hooglanden naar het strand (Albanië)
  • De zeven gezichten van de Pedraforca (Catalonië/Spanje)
  • De Gran Sasso ontdekken (Abruzzen/Italië)
  • Culturele route "Olympus Zeus" (Griekenland)
  • Van Alcantara de Etna op (Sicilië/Italië)
  • Route des Comte Mal (Mallorca/Spanje)
  • Op de paden van Mythos (Kreta/Griekenland)
  • Beleef de Provence met uitzicht op Sainte-Victoire (Frankrijk)
Ecojourneys langs emblematische mediterraanse bergen

Voorbeeld Ecojourney:
De zeven gezichten van de Pedraforca (Catalonië/Spanje)

Om je een praktisch idee te geven van één van de Ecojourneys wil ik je graag kennis laten maken met die van de Pedraforca. De titel van deze journey luidt 'De zeven gezichten van de Pedraforca' en met deze gezichten worden verschillende thema's verwerkt tot activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan het thema 'medicinale kruiden', waarbij aandacht wordt geschonken aan de medicinale kruiden welke in de directe omgeving van de Pedraforca groeien. Aan de hand van een bezoek aan de botanische tuin leer je ze kennen, maar je kunt ook de kruidenroute wandelen, waar alle verschillende kruiden middels informatieborden verder worden uitgelegd. Een bezoek aan het lokale museum dat aandacht schenkt aan de kruidenvrouwtjes die in vroeger dagen hun kruiden lopend naar Barcelona brachten en een workshop om zelf zeep te maken van kruiden die je in de natuur vindt behoren ook tot de mogelijkheden. Een ander thema is dat van de lokale mijnbouw, waarbij je niet alleen een oude mijn kunt bezoeken, maar tevens de invloed van mijnbouw op de lokale flora en fauna kunt ondervinden tijdens verschillende tochten. Meer artistiek is het thema kunst, waarbij je in de voetsporen van Pablo Picasso het landschap doorkruist. Niet alleen zul je schildereijen van hem terugzien in de uitzichten onderweg, maar tevens kun je uitleg krijgen over zijn tijd aan de voet van de Pedraforca. Zo kun je zeven dagen vullen met in totaal 18 verschillende wandelroutes en de daarbij behorende activiteiten. Uiteraard kun je zelf mixen en matchen wat je leuk vindt om te doen of waar je interesse naar uitgaat.

Enquête Ecojourneys

Het project van de Ecojourneys is nog vollop in ontwikkeling en de projectgroep hoort dan ook graag jouw mening over wat je in dit artikel leest over het project. Dus neem an het lezen nog even de tijd (2 minuten!) om deze enquête in te vullen. Alle feedback wordt zeer gewaardeerd.

Praktische links bij dit artikel