Home » Thema-artikelen » Catalonië » Wandelen tussen de wolken: Porta del Cel

Wandelen tussen de wolken: Porta del Cel

Met 3164 meter is de Pica d'Estats de hoogste top van de Catalaanse Pyreneeën. En daarmee ook letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van de meerdaagse wandelroute Porta del Cel, Catalaans voor hemelpoort. Maar naast deze hoge top staat bijvoorbeeld ook het grootste bergmeer van Catalonië op het programma: Estany de Certascan.

Wandelen tussen de wolken: Porta del Cel

Tocht van superlatieven

De Porta del Cel route is een route van superlatieven. Zo bezoek je het hoogste punt van Catalonië, de Pica d'Estats, wandel je langs het grootste bergmeer van Catalonië, Estany de Certascan, bevind je je in het grootste natuurpark van Catalonië, Parc Natural de l'Alt Pirinieu en heb je enkele van de mooiste uitzichten die de Catalaanse Pyreneeën te bieden hebben. Over een afstand van ruim 65 kilometer overbrug je in 4 of 5 etappes maar liefst 11.000 hoogtemeters. Een route dus voor doorgewinterde bergwandelaars die van een uitdaging houden. Maar tegenwoordig ook voor trailrunners die hun grenzen willen verleggen met deze meerdaagse uitdaging.

Wandelen tussen de wolken: Porta del Cel

5 etappes

De 65 kilometer lange Porta del Cel is opgedeeld in 5 etappes. Helaas was het niet mogelijk om deze evenredig te verdelen over de afstand, waardoor de eerste etappe (Tavascan - Camping de Graus) slechts 1,5 uur beslaat, terwijl de laatste etappen een ware uitputtingsslag is van maar liefst 9,5 uur (Refugi de Vallferrera - Tavascan) over aan afstand van ruim 20 kilometer. Andere overnachtingspunten van de route zijn de bekende Refugi de Certascan vlak naast het gelijknamige bergmeer en de Refugi de l'Etang du Pinet welke zich net over de grens op Frans grondgebied bevindt. De overige 3 etappes zijn wel redelijk gelijk verdeeld, met dag afstanden van zo'n 13 kilometer en een hoogteverschil van 1100 tot 1500 meter stijgen en 620 tot 1400 meter afdalen.

Wandelen tussen de wolken: Porta del Cel

Voor geoefende bergwandelaars en trailrunners

De Porta del Cel doet zijn naam eer aan en bevindt zich nagenoeg continu op grote hoogte. Enkel het startpunt, geleden in het pittoresk bergdorpje Tavascan, bevindt zich op 1116 meter hoogte. Daarna ga je direct de hoogte in en kom je nagenoeg niet meer onder de 2000 meter totdat je Refugi de Vallferrera hebt bereikt. Maar dan heb inmiddels ook al de befaamde Pica d'Estats met zijn 3164 meter hoge piek beklommen en heb je het spectaculaire Estany de Certascan mogen aanschouwen op het moment je boven op de Pic de Certascan (2852m) stond. Juist door die hoogte en het feit dat een groot deel van de route over zeer smalle paadje voert is de route enkel geschikt voor ervaren bergwandelaars. Ook trailrunners weten de route steeds vaker te vinden en je moet als wandelaar dan ook niet verbaasd opkijken als je tijdens de route wordt ingehaald door enkele runners die de route met zo min mogelijk gewicht en zo snel mogelijk willen volbrengen. In het overzicht van snelste tijden zijn inmiddels tijden geregistreerd van minder van 12 uur voor de gehele route!

Wandelen tussen de wolken: Porta del Cel

Vredige bergmeren

En hoewel de naam van de route doet vermoeden dat enkel de bergtoppen een hoofdrol hebben gekregen is niets minder waar. Een groot aantal bergmeren bieden ruimte en gelegenheid om heerlijk tot rust te komen en de voeten even te laten afkoelen. Natuurlijk is het Estany de Certascan het grootste en bekendste meer van de route, maar na het beklimmen van de Pica d'Estats vormen het Estany d'Estats en het Estany de Sotllo zeer welkome pauzeplekken om bij te komen. Rond het Estany de Sotllo is het - zeker in de zomer - redelijk druk met tentjes, omdat veel mensen daar hun 'basiskamp' opzetten voor een beklimming van de Pica d'Estats. Wandelaars van de Port del Cel kiezen er echter voor om dit meer snel achter zich te laten op zoek naar een warme douche en een stevige maaltijd in Refugi de Vallferrera.

Wandelen tussen de wolken: Porta del Cel

Stempelkaart

Net als veel andere bekende meerdaagse huttentochten in de Catalaanse Pyreneeën kun je ook voor de Porta del Cel een stempelkaart kopen. Door aanschaf van de kaart, welke wordt vergezeld door een topografische kaart en enkele kleine hebbedingetjes van sponsors van de route, heb je direct ook automatisch een reservering voor alle berghutten onderweg. Een bergsportverzekering kan ook direct ter plaatse worden afgesloten voor mensen die de route besluiten te volgen. Na het afstempelen van de kaart bij alle berghutten (én op de toppen van de Pic de Certascan en Pica d'Estats en het herdershutje Cabana de Boldis!) heb je vervolgens recht op een extra souvenir (in de regel een T-shirt met het logo van de route, beschikbar gesteld door de sponsors).

Wandelen tussen de wolken: Porta del Cel

Bereikbaarheid

Porta del Cel is een schitterende meerdaagse huttentocht. Een probleem voor veel mensen is echter dat de route behoorlijk afgelegen is, zelfs het startpunt in het dorpje Tavscan. Met de auto is het weliswaar gemakkelijk om dit dorpje te bereiken (persoonlijk zou ik doorrijden naar Camping Graus en daar de route starten en eindigen), maar met openbaar vervoer is het een behoorlijke uitdaging. Vanuit Barcelona neem je eerst de bus naar Llavorsí, deze bus gaat slechts één keer per dag en vertrekt vanaf Estació del Nord de Barcelona (maatschappij Alsa). Na deze tocht van ongeveer 5 uur bestel je vervolgens de belbus in Llavorsí om in Tavscan te komen. Maar je kunt voor dit laatste stuk uiteraard ook een taxi nemen. Overigens gaat er ook een bus vanuit Lleida (maatschappij Alsa) vanaf het Estació de Renfe de Lleida naar Llavorsí.

Praktische informatie:

  • Totale afstand: 65 kilometer
  • Hoogteverschil: +5555 meter / -5555 meter
  • Aantal etappes: 5 (eventueel 4 door de eerste en tweede etappe samen te voegen)
  • Overnachting: in berghutten en camping
  • Hoogste punt: Pica d'Estats (3143m)
  • Startpunt: Tavascan

Praktische links bij dit artikel