Home » Thema-artikelen » Catalonië » Benvinguts, waar wandelaars en fietsers altijd welkom zijn

Benvinguts, waar wandelaars en fietsers altijd welkom zijn

Wil je echt kunnen genieten van een fiets- of wandelvakantie, dan is het niet alleen belangrijk om de mooiste plekjes te vinden maar ook om een goede nachtrust te hebben. Het liefst op een plek waar je je welkom voelt en waar ze je kunnen adviseren over de regio, de mogelijke route in de omgeving en natuurlijk een goede maaltijd voorschotelen. Om dit voor fietsers en wandelaars te garanderen heeft men in de provincie Lleida (Catalonië) het zegel 'Benvinguts' (Catalaans voor welkom) in het leven geroepen.

Je welkom voelen vergroot het vakantiegenot

Jaren geleden wilde ik een weekendje wandelen combineren met de luxe van een goed hotel. Ik zocht op internet een hotel dat in een mooie omgeving lag en boekte er een kamer, in de hoop dat ze er geen bezwaar tegen zouden hebben dat ik op mijn bergwandelschoenen en met de rugzak op de rug bij hen aan zou kloppen. Op de dag dat ik er aankwam probeerde ik mijn bergwandelschoenen zo goed mogelijk schoon te vegen bij binnenkomst en voelde me ietwat misplaatst toen ik me meldde bij de receptie. Mijn verbazing was dan ook best groot toen de dame in kwestie mij hartelijk begroette, vroeg of ik lekker had gewandeld en of ze mijn rugzak aan kon nemen. Nooit zal ik vergeten hoe mijn onwennige gevoel bij binnenkomst plaats maakte voor een ontspannend gevoel van welkom zijn. Vandaag de dag draagt datzelfde hotel het zegel "Benvinguts" en daarom weet ik precies waar dat zegel voor staat en wat voor verschil het maakt voor je wandel- of fietsvakantie.

Benvinguts, waar wandelaars en fietsers altijd welkom zijn

Allerlei soorten accommodaties

Het Benvinguts-zegel wordt toegekend aan accommodaties die voldoen aan de eisen die gesteld worden om zowel fietsers als wandelaars dat speciale welkomstgevoel te geven. Het gaat dus niet alleen hotels, maar ook om hostals, jeugdherbergen, campings en andere landelijk gelegen accommodaties en appartementen. Stuk voor stuk voldoen ze aan de strenge eisen die worden gesteld. Eisen die zijn opgesteld op basis van de specifieke wensen van fietsers en wandelaars.

Ingesteld op jouw materiaalwensen

Stel je komt na een lange dag op de mountainbike aan bij je accommodatie. Je fiets is compleet ondergedompeld in de modder en zelf zie je er ook niet al te florissant uit. Dan zijn er twee dingen die je graag eerst zou willen doen waarschijnlijk: een douche voor je fiets en daarna een douche voor jezelf. Accommodaties die het Benvinguts-zegel dragen zijn daar op ingesteld. Ze hebben een plek om je fiets te reinigen, deze eventueel te repareren in geval van een kapotte kabel of band die vervangen moet worden en zullen in de regel ook een veilige fietsenstalling hebben. Zo hoef je na het onderhoud van je fiets je geen zorgen te maken en kun je extra genieten van die welverdiende douche. En hetzelfde geldt natuurlijk voor je wandelschoenen: deze wil je schoon kunnen maken en vervolgens ergens neer kunnen zetten waar ze goed kunnen drogen voor de volgende dag.

Benvinguts, waar wandelaars en fietsers altijd welkom zijn

De locals kennen de mooiste plekjes

Als je ooit wel eens bij de receptie van een hotel of hostal de verdwaasde blik hebt gezien nadat je vroeg welke lokale wandelroutes de moeite waard zijn, dan weet je precies wat het waard is als men je juist wél kan vertellen waar je mooi kunt wandelen of fietsen. Bij een accommodatie met het Benvinguts-zegel is er altijd wel iemand aanwezig die jouw passie van heftige downhills of mooie uitzichten deelt. Ze kunnen je de mooiste plekjes wijzen en zijn er trots op om je te laten zien hoe mooi hun omgeving is. Routes die soms niet eens in een gids zijn opgenomen of dat ene bakkertje waar je zeker langs moet gaan als je later op de dag even wilt pauzeren. De extra informatie die de locals je kunnen bieden is vaak van onschatbare waarde en maken je fiets- of wandelvakantie des te onvergetelijker.

Praktische informatie verzameld voor jou

Bij elke Benvinguts-accommodatie kun je praktische informatie vinden over routes en bezienswaardigheden in de directe omgeving. Denk daarbij niet alleen aan een verzameling flyers en folders, maar bijvoorbeeld ook de contactgegevens van lokale berggidsen en fysiotherapeuten, aan topografische kaarten en de adressen van bijvoorbeeld de jeeptaxi of bagagevervoerder die je een extra service kan bieden. Bovendien kan de eigenaar van de accommodatie vaak ook nog een leuke korting voor je regelen als je de diensten van bijvoorbeeld de lokale berggids via hem of haar regelt. Op die manier helpen ze namelijk niet alleen jou als toerist aan een extra dienst, maar helpen ze ook de lokale economie een handje.

Benvinguts, waar wandelaars en fietsers altijd welkom zijn

Een keuken aangepast aan wandelaars en fietsers

Iedereen kent de beroemde en beruchte 'siesta' (migdiada in het Catalaans): de middagrust die veel organisaties nog steeds in ere houden. Een prachtige traditie, maar minder handig als jij net op dat moment met een uitgehongerd gevoel terug komt van je wandeling. Gelukkig heb je daar bij Benvinguts-accommodaties geen last van. Niet alleen weten ze precies wat je als fietser of wandelaar nodig hebt (een stevige maaltijd!), maar bovendien zijn in nagenoeg alle gevallen de openingstijden van de keuken ook bijzonder soepel. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor lunch, maar ook als je extra vroeg wilt opstaan en dus iets eerder wilt ontbijten.

Met Benvinguts voel je je welkom!

Bij het toekennen van het Benvinguts-zegel gaat men niet over één nacht ijs. Sterker nog: accommodaties die het zegel hebben ontvangen kunnen regelmatig bezoek verwachten van controleurs die er op toezien dat fietsers en wandelaars zich welkom voelen. En dat is dan ook precies wat men met dit bijzondere zegel wil bereiken: niet zozeer een speciale luxe of status, maar het gevoel dat je je na een dag stevig wandelen of fietsen even welkom voelt als in je je eigen huis.

Benvinguts, waar wandelaars en fietsers altijd welkom zijn

Overzicht accommodaties met Benvinguts-zegel
(Stand: 15-10-2015)

Praktische links bij dit artikel