Home » Thema-artikelen » Catalonië » Wandelen in Girona

Wandelen in Girona

Nu vliegen naar het Catalaanse Girona steeds goedkoper wordt is het voor wandelaars een mooie bestemming voor een weekendwandeling. De stad heeft immers veel moois te bieden voor liefhebbers van oude wijken en smalle straatjes.

Riu Onyar

De Riu Onyar, oftewel de rivier de Onyar, is de rivier die de stad opdeelt in het oude en nieuwe deel. Net buiten de stad komen de Ter, de Güell, de Galligants en de Onyar samen. Ten westen van de Onyar ligt het nieuwe deel van Girona. Je vindt er veel modernistische gebouwen zoals Farinera Teixador en het Casa de la Punxa. Ook ligt hier het belangrijke financiële zakencentrum van de stad: Mercadal. Ten oosten van de Onyar is het oude deel van de stad te vinden met de bekende Kathedraal, de oude joodse wijk en het schitterende Vall de Sant Daniel, een groot groen park achter de oude stadsmuur. Maar even interessant is eigenlijk het gebied langs de Onyar zelf. Hier vind je ook de voor Girona zo typische huizen in hun bontje gele en oranje kleuren. Beide oevers worden met elkaar verbonden door maar liefst 10 bruggen, waarvan er eentje werd gemaakt door meneer Eifel, jawel die van de toren in Parijs.

De Joodse wijk

Persoonlijk vind ik de Joodse wijk één van de mooiste stedelijke gebieden om te wandelen. Hele nauwe straatjes met enorm veel trapjes, portaaltjes en kleine authentieke winkeltje doen je geloven dat je terug in de tijd bent gegaan. De Call, zoals deze wijk oorspronkelijk genoemd werd, biedt zoveel mogelijkheden dat de wandelaar al snel zou kunnen verdwalen in één van de vele kleine straatjes. In vroeger tijden, rond de middeleeuwen, waren het de Joden die hier hun handel dreven en de naam ook zijn bijnaam van Joodse wijk hebben gegeven.

De kathedraal

Het bekendst in Girona is waarschijnlijk de oude kathedraal, een verzameling van bouwstijlen die imposant boven de trappen ernaartoe uitsteekt. Op diezelfde trappen heb je overigens de prima pauzeplaats gevonden om te genieten van het uitzicht en de geur van het oude Girona op te snuiven. Binnen in de kathedraal vind je een grote hoeveelheid oude schatten die de moeite van het bezichtigen waard zijn. Bij goed weer is echter raadzamer om de kathedraal te laten voor wat hij is en er achter langs naar Sant Cristofol te gaan. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op de oude stadsmuur en ben je vaak alleen in de rustige hofjes. Wandel je een stukje verder, dan kom je vanzelf in het Vall de Sant Daniel, een groene vallei die al sinds vele eeuwen een bron van inspiratie vormt voor dichters en schrijvers. Niet alleen vanwege de schitterende natuur, maar waarschijnlijker ook vanwege de vele schaduwrijke plekjes waar je prima een siësta kunt houden.

De omgeving van Girona

Ook in de omgeving van Girona zijn er legio mogelijkheden voor de wandelaar. Zo is er het natuurpark van La Garrotxa, waar je tussen de oude vulkanen kunt wandelen en zelfs over de kraterrand een pad kunt volgen tot het hart van de krater van één van de grotere vulkanen van het gebied. Richting de kust kun je terecht langs de Costa Brava, met beroemde badplaatsen als Platja d'Aro en l'Estartit. Wil je echter rustig wandelen, volg dan eens de GR-92 die hier vaak langs verrassend rustige kleine baaitjes voert en je steeds weer trakteert op schitterende uitzichten op de rotsachtige kust.

Bereikbaarheid

Girona is tegenwoordig erg goedkoop bereikbaar met het vliegtuig. Vanuit Nederland kun je zowel vanaf Rotterdam Airport als vanaf Eindhoven Airport erg goedkoop vliegen met Basiqair of Ryanair. Vanaf het vliegveld buiten Girona neem je vervolgens de bus naar het hartje van de stad. Ga je met de auto, dan is Girona gemakkelijk te vinden langs de AP-7 (vroeger heette dit de A-7), ook wel bekend als de Autoroute du soleil, of via de N-II als je geen zin hebt om tol te betalen.

Links: