Home » Thema-artikelen » Is paragliding de oplossing voor een leven lang happy hiking?

Is paragliding de oplossing voor een leven lang happy hiking?

Boris Textor, UIAGM berg & skigids. Woont in Innsbruck. Mijn persoontje, Hajo Smit, Oostenrijks gebrevetteerd paragliding tandempiloot. Woont in Kaprun. Boris vloog in herfst 2018 vijf keer met me en haalde toen zijn solo-pilotenbrevet. Nu behoort hij tot de groeiende community van hikers en klimmers die het paragliden hebben ontdekt als manier om snel beneden te komen. "Ook privé blijf ik van klimmen genieten, nu het me geen 5 uur kost om af te dalen, maar slechts 45 minuten!", zegt hij enthousiast.

Is paragliding de oplossing voor een leven lang happy hiking?

Vijf tandemvluchten

In de herfst van 2018 zocht ik vele proefkonijnen om met me te vliegen in Oostenrijk nadat ik zojuist mijn Oostenrijkse paragliding tandem brevet had gehaald. Voor je commercieel mag vliegen moet je 100 keer met familie, vrienden en kennissen hebben gevlogen. De Nederlandse UIAGM berg & skigids Boris Textor wilde op zijn beurt eens voelen of paragliden voor hem de oplossing was om soms snel van een top af te dalen. En zo kwamen we samen op een dag in september in Kitzbühel samen en maakten we maar liefst vijf tandemvluchten samen.

Is paragliding de oplossing voor een leven lang happy hiking?

Eigenaar van tandem paragliding bedrijf

Het was een prachtige dag met matige zuidföhn waarbij we steeds startten van een grazige helling, met het scherm al parmantig boven ons hoofd, om vervolgens over de rand te huppen en weg te vliegen als een arend. Na die dag ben ik mijn weg gegaan als tandempiloot dwars door de covid pandemie heen. Met als resultaat dat ik nu eigenaar ben van het tandem bedrijf vip-paragliding.com in Zell am See Kaprun (Oostenrijk). Boris kom je voortdurend tegen op sociale media als hij weer met spannende tochten en expedities in de Alpen of wereldwijd bezig is.

Is paragliding de oplossing voor een leven lang happy hiking?

Red Bull X-Alps: enkel hiken en vliegen

Nu meer dan vijf jaar later is Boris mijn perfecte gesprekspartner om te vertellen wat het paragliden voor hem als klimmer en hiker betekent. Wij paragliders doen ook hike & fly maar dan toch met de nadruk op fly. Het summum daarvan vormt de Red Bull X-Alps waarbij een internationale elite aan XC piloten vanuit Kitzbühel de Mont Blanc omronden en dan via de Italiaanse kant terug naar Zell am See Kaprun. Enkel hiken en vliegen is toegestaan als manier je te verplaatsen. Op goede dagen lopen ze misschien twee of drie keer een paar honderd meter omhoog om vervolgens vele uren in de thermiek te vliegen. De winnaar 2023 deed zes dagen over een traject van meer dan 1200km!

Is paragliding de oplossing voor een leven lang happy hiking?

Steeds meer hikers kunnen ook vliegen

"Van de 15 klimmers die ik ken, hebben er zeker 10 hun brevet en het worden er steeds meer", zegt Boris. Maar ik ben dan toch wel verbaasd en verrast als hij eraan toevoegt: "Maar geen van deze mensen vliegt in thermiek en probeert lange afstanden af te leggen. Geen een!" Boris kan het paragliden nauwelijks toepassen met zijn klanten. Hij is geen paragliding instructeur en dus kan hij geen verantwoordelijkheid dragen voor de vliegkunsten van een ander. Komende zomer heeft hij één klant die goed kan vliegen, met wie hij dan ook vliegend afdalen in de routeplanning in bouwt. Verder gebruikt hij het vliegen als een manier om ook in zijn vrije tijd nog met veel plezier snel een top op te lopen en dan snel weer thuis te zijn. "Ik stond met een vriendin op de Alphubel (4206m) boven Saas Fee. Normaal moet je dan 5 uur afdalen naar het station van Tesch. Omdat zij ook kan vliegen, stond ik met haar 45 minuten later al op het perron. Thuis in Innsbruck loop ik vaak in de namiddag de Nockspitze (2404m) op als trainingshike en dan daal ik ook af per paraglider."

Is paragliding de oplossing voor een leven lang happy hiking?

Extreem lichte uitrusting

De klimmers en hikers hebben extreem lichte paragliding sets bij zich: een zitje dat amper 350 gram weegt; een vliegscherm van 2,5 kg en een reddingsscherm van 1kg. Samen amper 4 kilo. Als ze vliegen hebben ze hun gewone klimrugzak op de rug, terwijl de pure paragliders eerder een zitje hebben dat binnenste buiten tevens als rugzak dient. "Normaal klim ik juist vroeg in de ochtend op harde sneeuw. Dan is het vliegen omlaag al helemaal bijzonder omdat je in de pappige sneeuw geen natte voeten haalt. Ik start mijn vluchten altijd voor het middaguur. Op heftige thermiek waar hardcore paragliders van smullen zit ik juist niet te wachten."

Is paragliding de oplossing voor een leven lang happy hiking?

Bergskills op peil brengen

Op een mooie rustige dag, kan iemand zelfs met nul ervaring een veilige vlucht van een top naar het dal maken. Mijn allereerste vlucht ooit, in 1997, was een dergelijke "wilde vlucht". Zonder opleiding daalde ik 600 hoogtemeters af met spullen van een vriend van mij. Tegenwoordig is dat niet meer verantwoord. Nu moet je echt kiezen voor paragliden, je papiertje halen en vaak genoeg vliegen om veilig onderweg te zijn. "Mijn klant met wie ik in de zomer ga klimmen en vliegen, vliegt veel in Nederland over het duin. Nu is hij ook zijn bergskills op peil aan het brengen." Boris voegt eraan toe: "Je moet echt goed nadenken over de wind op je startplaats en je landingsplaats. Dus dat stukje voorbereiding komt erbij. Één keer was ik op de Hörnerhütte onder de Matterhorn en kon ik door een verkeerde windrichting niet starten. Tja, dan sleep je de 4kg extra bepakking voor niets omhoog en moet je er ook weer mee omlaag".

Is paragliding de oplossing voor een leven lang happy hiking?

Tandemvlucht een goed begin

Wat bijzonder is voor mensen die onregelmatig vliegen is dat de eerste vlucht die je maakt na een paar weken of zelfs maanden, altijd weer voelt als een wonder. Gewoon het simpelweg omlaag glijden naar het dal. Je verliest daarbij ongeveer 100 meter hoogte per minuut. En je geniet op een zeer bijzondere manier van het berglandschap waar je normaal doorheen banjert. Wat dat betreft heeft het niets met parachutespringen te maken, maar is het gewoon een hele mooie, stille, rustige manier om van de bergen te genieten. Boris: "Of het iets voor je is, kun je het beste ontdekken door eens een tandemvlucht te boeken en een proefles te volgen bij een vliegschool in Nederland of meteen in de bergen".

VIP-paragliding.com heeft een speciale pagina met informatie over hike & fly gepubliceerd. Doe je voordeel ermee!