Home » Thema-artikelen » Je eerste trialrun? Zo start je!

Je eerste trialrun? Zo start je!

Wanneer je een fanatiek hiker bent, dan weet je hoe gaaf het is om door de bergen te lopen. Om van lopen/hiken naar rennen te gaan, kan dan als een logische stap voelen. Maar wel een stap die je niet in één keer moet zetten, maar geleidelijk moet oppakken. Een trialrun is heel gaaf, maar heeft ook een grote kans op blessures. Daarom hier een aantal tips om succesvol met deze activiteit te starten.

Je eerste trialrun? Zo start je!

Op goede voet

Een trialrun loop je op andere schoenen dan een hike. Aangezien je aan het rennen bent is het aan te raden om van goede kwaliteit hardloopschoenen te kopen. Hardloopschoenen van Adidas zijn hier een voorbeeld van, ook hebben ze speciale trialschoenen. Dus zorg dat je in ieder geval de juiste schoenen en natuurlijk ook de juiste kleding aanhebt. Hier mee sta je meteen op goede voet met trials!

Leer van ervaring

Ken je al iemand in je omgeving die aan deze uitdagende sport doet? Vraag dan om tips en advies. Het is namelijk geen sport zonder risico's, die kleven er zeker aan. Ook is het goed om advies te vragen in de sportschool. Trials rennen is namelijk zeer belastend voor je spieren en gewrichten. Investeren in je algehele conditie en spierkracht is dan ook slim. Dit voorkomt dat je snel blessures oploopt. Ook is het slim om oefeningen te doen die je stabiliteit en evenwicht verbeteren, want rennen van een trial is ook leuk maar zeker niet altijd een gebaand pad.

Ken de route

De ene trial is de andere niet, dus kijk goed hoe de route is en begin met een 'instapmodel'. Ga dus niet meteen voor een hele zware trial maar kijk wat past bij jouw uitdaging en niveau. Zowel qua lengte als route kan er nogal verschil tussen de ene en de andere route zitten. Bouw het geleidelijk op en verken vooraf het pad. Dit kun je doen door gebruik te maken van handige apps waar de ervaringen van andere gebruikers worden getoetst. Een goede voorbereiding is ook hier het halve werk!

Kortom, een trial is een ontzettend gave ervaring. Of je 'm nu rent in een georganiseerd verband of juist in je ééntje. Het is wel een sport waar de nodige risico's aan kleven. Investeer dus in de juiste spullen en kijk naar wat past bij jouw niveau en wat jij nodig hebt. Dan zul je uiteindelijk veilig de plek van bestemming bereiken