Home » Thema-artikelen » Hoe maak je de mooiste foto's tijdens het hiken?

Hoe maak je de mooiste foto's tijdens het hiken?

Niets is zo mooi als mooie herinneringen maken tijdens een tocht door het bos of in de bergen. En iedereen vindt het leuk om die herinneringen vast te leggen, of dat nu met een smartphone, een spiegelreflexcamera of een drone is. Sommigen om er de blits mee te maken op Instagram, anderen om er een fotoalbum mee te vullen om later nog eens in te kunnen bladeren om herinneringen op te halen. In dit artikel geef ik je enkele tips om de mooiste foto's tijdens je hike te maken.

Hoe maak je de mooiste foto's tijdens het hiken?

Maak bewust foto's

In deze tijd van smartphones schiet iedereen er maar op los als het gaat om foto's te maken. Selfie hier, selfie daar en tig foto's van hetzelfde uitzicht totdat je eindelijk een foto hebt waarvan je denkt dat hij Instagram-waardig is. Soms is het echter goed om juist veel bewuster foto's te maken, alsof je net als vroeger een gelimiteerd rolletje film hebt en je dus erg zuinig moet zijn met je foto's. Dit zorgt er niet alleen voor dat je uiteindelijke foto's beter worden, maar bijvoorbeeld ook dat je veel beter naar je omgeving kijkt tijdens het hiken. En dat zijn uiteraard de herinneringen die je in je hoofd opslaat.

Breng diepte in je foto's

Een uitzicht is vaak prachtig als je er zelf naar staat te kijken, maar op de foto lijkt het allemaal dan net even wat minder spectaculair. Dat komt vaak omdat mensen vergeten om diepte in hun foto's te brengen. Dat kijk je bijvoorbeeld doen door bewust een stukje van de voorgrond op te nemen in je foto. Zoals een plats, boom of rots. Op die manier geef je de foto een diepte en komt het uitzicht vaak ook veel beter tot zijn recht omdat er meer contrast in de foto is.

Neem een klein statief mee

Uiteraard wil je tijdens het hiken je rugzak zo licht mogelijk houden. Een groot statief is dus zeker geen optie om mee te nemen. Maar er zijn tegenwoordig zeer compacte, lichte statiefjes op de markt die nagenoeg niets wegen, maar wel een smartphone perfect op zijn plaats kunnen houden. Door een statief te gebruiken kun je af en toe ook eens foto's maken met een timer, waarbij jezelf en de rest van de groep bijvoorbeeld langs/door de foto lopen. Ofwel vanaf de rug gezien om te laten zien waar je naartoe gaat, ofwel van voren om alle blije gezichten te zien van de mensen die erbij waren. Bovendien helpt een statief bij het bewuster foto's maken, omdat je heel bewust door de zoeker moet kijken vóórdat je de foto maakt.

Let op de compositie

Professionele fotografen letten altijd ontzettend goed op de compositie van de foto: hoe de verschillende elementen van de foto ten opzichte van elkaar in beeld komen. Denk hier bij niet alleen aan het belang van een perfect horizontale horizon, maar bijvoorbeeld ook zaken als de gulden snede en het zoeken van bekende vormen die elkaar kunnen aanvullen. Elders op deze site worden meer compositietips gedeeld.

Maak afspraken over foto's van elkaar maken

Iedereen weet hoe de typische selfie er uiteindelijk uit komt te zien: je kijkt ongemakkelijk van te dichtbij in de camera en er staat vaak een halve arm op de foto. Door afspraken te maken met anderen van de groep om af en toe foto's van elkaar te maken tijdens een tocht en deze foto's na afloop met elkaar uit te wisselen krijg je meer actie-foto's en dus foto's die leuker zijn om te bewaren en later terug te zien.