Home » Thema-artikelen » Je fiets verzekeren; do or don't?

Je fiets verzekeren; do or don't?

In Nederland kennen we een traditie van verzekeren. Van een hondenverzekering tot een reisverzekering, we verzekeren wat af. Er zijn verplichte verzekeringen zoals de zorgverzekering, maar de meeste verzekeringen zijn vrijblijvend. De fietsverzekering is er één in die laatste categorie en kwam de afgelopen jaren opeens opzetten. Veel mensen waren in het begin sceptisch, want waarom zou je een fiets verzekeren? Een gedachte die in eerste instantie te begrijpen viel, gezien de gemiddelde waarde van een fiets destijds. Maar met de fietsen van vandaag de dag op het fietspad is dit wel even een ander verhaal. Daarom de vraag; is een fietsverzekering een goed idee of niet?

Je fiets verzekeren; do or don't?

Fietsverzekering uitgelegd

Een aantal jaren gelden was er nog weinig te kiezen waar het ging om fietsverzekeringen. Deze waren vaak alleen maar af te sluiten voor nieuwe fietsen en hadden een beperkte looptijd en dekkingshoogte. Maar dit is inmiddels veranderd, wie nu gaat zoeken naar een fietsverzekering zal al snel zien dat er veel te kiezen valt. Ook tweedehandsfietsen zijn gewoon te verzekeren. Eigenlijk is het afsluiten van een fietsverzekering te vergelijken met die van een auto. Hoe uitgebreider de dekking, hoe duurder de verzekering. Ook zaken als het op slot zetten van je fiets met een goed slot spelen een rol. Dus voordat je een fietszekering gaat afsluiten, is het aan te raden eerst de fietsverzekering te vergelijken.

Wel of geen goed idee?

Wanneer jij verschillende verzekeringen hebt vergeleken en ook de voorwaarden hebt gelezen, kun je voor jezelf de balans opmaken of een verzekering afsluiten voor jou een goed idee is. Wat een goed uitgangspunt is, is de waarde van de fiets. Ga hierbij uit van de huidige verkoopwaarde en niet van de nieuwwaarde, een fiets schrijft namelijk vrij snel af. Heb jij het geld liggen om een nieuwe fiets te kopen wanneer die van jou gestolen wordt? Dan is het te overwegen om de verzekering te laten voor wat het is. Maar rijd je rond op zo'n prachtige e-bike of andere design fiets? Dan is het aan te raden snel een ebike verzekering te vergelijken. Niet alleen de waarde van deze fietsen is hoger, ook zijn ze nogal wat gewilder onder dieven en andere kwaadwillenden.

Kortom, een fietsverzekering afsluiten kan vandaag de dag al voor een zeer laag bedrag per maand. Het is dan ook aan te raden het te doen, want fietsen zijn nog steeds erg gewild onder dieven. Zeker waar het gaat om e-bikes is het aan te raden. Kijk goed welke verzekering in jouw geval geschikt is en lees ook de kleine lettertjes, dan zul je tot een goede keuze komen!

Diefstal voorkomen

Je fietsverzekering is natuurlijk 'voor het geval dat' en voorkomen van diefstal is altijd beter. Koop daarom altijd een gecertificeerd slot waarvan je zeker weet dat het je fiets goed beschermt. Fietsdiefstal is in de regel immers gelegenheidsdiefstal: een snelle buit omdat de dief een fiets ziet die niet veilig is gesteld. En bedenk ook goed waar je je fiets stalt. Zo staat een fiets per definitie veiliger in de bewaakte stalling dan op straat. En is het beter om de fiets in fietsenrek tussen veel publiek te hebben staan dan in een achteraf straatje waar een dief alle tijd heeft om je slot te bewerken.