Home » Thema-artikelen » Wil je je hikes vastleggen? Zo kies je een goede camera uit!

Wil je je hikes vastleggen? Zo kies je een goede camera uit!

Omdat je bij hiken regelmatig buiten de gebaande paden treedt, kom je vaak op de mooiste plekjes. Daarom kunnen wij ons goed voorstellen dat je een hike vast wilt leggen. Ondanks dat de meeste smartphones tegenwoordig hoogwaardige camera's hebben, zijn deze apparaten niet echt geschikt om hikes vast te leggen. De foto's en filmpjes worden namelijk een stuk mooier als je hier een echte camera voor gebruikt. Heb je nog niet zo'n camera? Geen probleem, want wij helpen je er in deze tekst eentje uit te kiezen.

Wil je je hikes vastleggen? Zo kies je een goede camera uit!

Kijk naar de resolutie

Wie een camera zoekt om zijn hikes vast te leggen, kijkt ongetwijfeld naar de uitstraling. Logisch, want je wilt een mooie camera meenemen tijdens de wandeltochten die je maakt. Toch moet jij je niet te veel laten leiden door het uiterlijk, want het is belangrijker om een camera te kopen waarmee je mooie foto's en video's maakt. Kijk daarom liever naar de resolutie. Voor hoogwaardige foto's heb je een camera met minimaal 16 megapixels nodig. Wil ook mooie video's maken? Kies dan voor een camera met videokwaliteit Full HD of 4K. Hiermee ben je namelijk in staat om je hike tot in detail vast te leggen.

Houd rekening met het gewicht

Naast de uitstraling en resolutie is het ook verstandig om rekening te houden met het gewicht van een camera. Omdat een hike vaak al zwaar genoeg is, is het niet prettig als je onnodig veel gewicht mee moet slepen. Let er daarom goed op dat je geen te zware camera koopt. Kies liever voor een compacte camera. Zo'n camera weegt niet veel en is bovendien ook nog eens makkelijk op te bergen. Wil je de camera de hele hike in je hand houden? Dan is een selfiestick geen overbodige luxe. Het vasthouden van de camera is hiermee namelijk een stuk aangenamer.

Denk ook aan beeldstabilisatie

Wil je een video maken van de complete hike die je maakt? Dan draag je tijdens het lopen misschien een harnas met daarin een action camera. Je hoeft de camera in dat geval niet de hele tijd vast te houden en dat loopt een stuk prettiger. Het nadeel hiervan is alleen wel dat het beeld niet altijd even stabiel is, want door het wandelen ontstaan er regelmatig trillingen. Kies daarom voor een camera met beeldstabilisatie, zodat de video's van jouw hikes niet 'schokkerig' worden.

Kies voor een weerbestendige camera

Laat jij je niet uit het veld slaan door een beetje regen of wat kou? Dan hike je waarschijnlijk vaker dan de gemiddelde persoon. Als je ook op minder mooie dagen foto's en/of video's van je hike wilt maken, is het belangrijk dat je een weerbestendige camera koopt. Het is namelijk niet prettig als je camera na enige tijd dienst weigert vanwege het vochtige weer of de lage temperatuur.

Koop een camera met een goede batterij

Wie gaat hiken is vaak al snel een paar uur onderweg. Als je de volledig tocht vast wilt leggen, is het belangrijk dat je een camera koopt met een goede batterij. Besteed je hier geen aandacht aan? Dan wordt misschien maar de helft van een hike opgenomen en dat is zonde. Bedenk daarom eerst hoelang je van plan bent om te hiken en kies vervolgens een camera die minimaal zolang meegaat met een volle accu.