Home » Thema-artikelen » Meerdaagse hikes in warme landen

Meerdaagse hikes in warme landen

Met deze tips wordt het een onvergetelijke ervaring!

Ben jij een wandelfanaat én hou je van de zon? Dan zul je eerder kiezen voor een wandelvakantie op een warme bestemming, dan dat je het vliegtuig neemt naar Schotland of Ierland. Maar meerdere dagen wandelen in een land met een warm klimaat brengt uitdagingen met zich mee...
Echter, met een goede voorbereiding is er helemaal niets aan de hand! Lees snel onze tips om je meerdaagse hike vakantie in warme temperaturen tot een absoluut succes te maken:

Meerdaagse hikes in warme landen

Plan je route zorgvuldig

Onderzoek je wandelroute goed voor vertrek en zorg ervoor dat je op de hoogte bent van mogelijke gevaren, zoals gebieden met weinig of geen schaduw, rotsachtig terrein of steile hellingen.

Controleer bovendien de weersomstandigheden en zorg ervoor dat je weet waar langs de route je toegang hebt tot waterbronnen. Ga je bijvoorbeeld hiken tijdens een rondreis Zuid-Afrika? Dan kan het zomaar voorkomen dat je urenlang geen waterbronnen tegenkomt. Wees hier op voorbereid.

Draag geschikte kleding

Kies lichte, ademende kleding die je tegen de zon beschermt en je koel houdt. Kies bij voorkeur ook voor lichtgekleurde stoffen die de zonnestralen reflecteren en vermijd katoen, dat zwaar en oncomfortabel kan worden als het nat is.

Houd er daarnaast rekening mee dat het op sommige warme bestemmingen, vooral in de bergen, flink kan afkoelen in de avond.

Bescherm je huid

Breng royaal zonnebrandcrème aan voordat je aan je wandeling begint (liefst factor 30 of 50) en smeer je regelmatig opnieuw in. Vooral als je veel zweet of tussendoor verkoeling zoekt in rivieren of meren.

Daarnaast is het belangrijk om een zonnehoed te dragen om je gezicht en nek te beschermen. Je wilt immers geen zonnesteek oplopen...

Overweeg ten slotte het dragen van lichte shirts en broeken met lange mouwen om je armen en benen te beschermen.

Tip: vind je het lastig om zelf een meerdaagse hike te plannen? Dan is het boeken van reizen op maat een goede optie. Boek bijvoorbeeld een georganiseerde reis naar Zuid-Amerika en geef aan dat je hier een wandelavontuur aan wil toevoegen.

Blijf gehydrateerd

Neem voldoende water mee en drink regelmatig, zelf als je geen dorst hebt. Een waterfilter of zuiveringstabletten zijn geweldige gadgets om mee te nemen, zodat je water uit natuurlijke bronnen hiermee kunt zuiveren.

Je kunt daarnaast ook sportdranken of elektrolytische tabletten meenemen om verloren vocht en mineralen aan te vullen.

Neem pauzes en rust wanneer dat nodig is

Wandelen met warm weer vergt veel van je lijf. Luister dan ook altijd naar je lichaam en neem pauzes als dat nodig is. Rust in de schaduw of op een koele plek en overweeg een middagdutje (powernap) om het heetst van de dag te vermijden.

Pak licht en slim in

Vooral wanneer het warm is met een hoge luchtvochtigheid, is het belangrijk om je rugzak licht te houden door alleen het essentiële in te pakken.

Overweeg te investeren in lichtgewicht uitrusting, zoals een lichtgewicht tent of slaapzak. Neem daarnaast energierijke snacks en gemakkelijk te bereiden maaltijden mee, zoals trailmix, energierepen en hydraterend voedsel.

Als je deze tips volgt, ligt een veilige en comfortabele meerdaagse wandelervaring op een warme bestemming binnen handbereik. Vergeet niet vooruit te plannen, te hydrateren, je huid te beschermen en zo genoeg pauzes in te lassen. Veel wandelplezier!