Home » Thema-artikelen » Hiken op Gran Canaria: Een avontuurlijke reis door het hart van de Canarische Eilanden

Hiken op Gran Canaria: Een avontuurlijke reis door het hart van de Canarische Eilanden

Gran Canaria is een waar wandelparadijs, met honderden kilometers aan wandelpaden die het eiland doorkruisen. Of je nu op zoek bent naar een uitdagende trektocht door de bergen, of gewoon een ontspannen wandeling langs de kust, er is voor ieder wat wils. Hieronder vind je een aantal bestemmingen voor mooie en avontuurlijke wandeltochten op dit prachtige Canarische Eiland.

Hiken op Gran Canaria: Een avontuurlijke reis door het hart van de Canarische Eilanden
Photo by Marian Florinel Condruz
  • Roque Nublo: Deze wandeling voert je naar het iconische Roque Nublo, een imposante rotsformatie die hoog boven het landschap uitsteekt. De route begint in het dorpje La Goleta en duurt ongeveer 3 uur. Onderweg geniet je van prachtige uitzichten op de omringende bergen en valleien.
  • Caldera de Bandama: Deze wandeling voert je naar de rand van de gigantische Caldera de Bandama, een uitgedoofde vulkaan die meer dan 200 meter diep is. De route begint in het dorpje Santa Brigida en duurt ongeveer 2 uur. Onderweg geniet je van weidse uitzichten over het landschap en kun je genieten van de lokale flora en fauna.
  • Dunas de Maspalomas: Deze wandeling voert je door de indrukwekkende zandduinen van Maspalomas, aan de zuidkust van het eiland. De route begint in de buurt van de vuurtoren van Maspalomas en duurt ongeveer 2 uur. Onderweg geniet je van een spectaculair uitzicht op de duinen en de oceaan.
  • Cruz de Tejeda: Deze wandeling voert je door de bergen naar Cruz de Tejeda, een van de hoogste punten op het eiland. De route begint in het dorpje Tejeda en duurt ongeveer 4 uur. Onderweg geniet je van prachtige uitzichten op de omringende bergen en valleien.
  • Barranco de Guayadeque: Deze wandeling voert je door de schilderachtige Barranco de Guayadeque, een diepe kloof met steile rotswanden en weelderige begroeiing. De route begint in het dorpje Ingenio en duurt ongeveer 3 uur. Onderweg kun je genieten van de lokale flora en fauna en ontdek je oude grotwoningen die nog steeds bewoond worden.

Het beste seizoen om te wandelen op Gran Canaria is van oktober tot en met april, wanneer de temperaturen wat lager zijn en er minder kans is op regen. Houd er echter rekening mee dat het weer op het eiland erg wisselvallig kan zijn, dus zorg dat je altijd goed voorbereid op pad gaat.

Hiken op Gran Canaria: Een avontuurlijke reis door het hart van de Canarische Eilanden
Photo by Ronny Siegel

Hoe je je kunt voorbereiden op een wandeling op Gran Canaria

Gran Canaria biedt wandelaars een prachtige omgeving om te verkennen, maar het is wel belangrijk om je goed voor te bereiden voordat je op pad gaat. Hieronder vind je een aantal tips om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid op pad gaat:

Kies de juiste wandelroute

Kies een wandelroute die past bij jouw niveau en ervaring. Veel routes hebben verschillende moeilijkheidsgraden, dus lees de informatie goed door voordat je begint.

Zorg voor goede uitrusting

Het juiste schoeisel is essentieel voor een veilige en comfortabele wandeling. Kies voor stevige wandelschoenen met een goede grip, en draag comfortabele kleding die geschikt is voor het weer. Neem daarnaast voldoende water en snacks mee.

Check het weer

Het weer op Gran Canaria kan snel veranderen, dus check de weersvoorspellingen voordat je op pad gaat. Zorg dat je altijd een regenjas bij je hebt, ook als er geen regen voorspeld is.

Neem een kaart en kompas mee

Zorg dat je een kaart van de omgeving bij je hebt, en neem eventueel een kompas mee. Zo kun je altijd navigeren als je de weg kwijt raakt.

Plan je route

Plan je route van tevoren en deel deze met anderen. Zorg dat je weet hoe lang de route is, hoe lang je erover gaat doen en waar de mogelijke rustpunten zijn.

Wees voorbereid op noodgevallen

Zorg dat je altijd een mobiele telefoon bij je hebt, en sla het alarmnummer van de lokale hulpdiensten op in je telefoon. Neem daarnaast een EHBO-kit mee en weet hoe je deze moet gebruiken.

Respecteer de natuur

Tot slot is het belangrijk om de natuur te respecteren. Laat geen afval achter en blijf op de aangegeven paden om de flora en fauna niet te verstoren.

Met deze tips kun je goed voorbereid op pad gaan en volop genieten van de prachtige wandelroutes die Gran Canaria te bieden heeft.