Home » Thema-artikelen » Wat je niet mag vergeten mee te nemen op een outdoorvakantie

Wat je niet mag vergeten mee te nemen op een outdoorvakantie

Avontuurlijke vakanties worden steeds populairder. Toeristen maken lange tochten door de bergen in Europa of beklimmen bergtoppen en lopen trailmarathons. Outdoorvakanties zijn ook voor Nederlanders die niet zo vaak in de bergen te vinden zijn meer dan geschikt. Ervaren of niet, je moet bepaalde voorbereidingen treffen voor je reis. Wat mag je als (beginnende) outdoortoerist niet vergeten op je vakantie?

Wat je niet mag vergeten mee te nemen op een outdoorvakantie

De juiste schoenen en kleding

Waar je ook gaat wandelen, goede kleding en schoenen zijn heel belangrijk. Hikingsschoenen zijn bij voorkeur hoog en hebben een stevig profiel. Dat profiel is nodig voor grip op ruw of juist modderig terrein.

Je hebt daarnaast de juiste kleding nodig. Een goede waterdichte broek, een tas die prettig om je schouders hangt en warme laagjes, zoals feece, zijn perfect voor de bergen. Wil je liever geen felgekleurde windjacks dragen? Dan is ook camouflage outdoor perfect voor een tocht door de bergen. Deze legerachtige kleding geeft je een meer modieuze uitstraling maar is ook bestand tegen verschillende weertypes. Als je op je tocht ook dieren wilt spotten, is zo'n camouflage-uitrusting helemaal perfect.

Een deken om je warm te houden

Bij een outdooruitrusting denk je vaak aan een EHBO-doos of een zakmes. En ja, die zaken zijn belangrijk, maar waarschijnlijk is het reddingsdeken het belangrijkste accessoire dat in je rugtas moet zitten. Dit is eigenlijk een soort aluminiumfolie met een zilveren en goudkleurige kant. Het deken is enorm compact en kun je gebruiken in uiterste nood als iemand onderkoeld raakt tijdens de reis.

Verzekeringen

Wandelen in de bergen is iets anders dan survival, maar zeker niet zonder risico's. Je kunt bijvoorbeeld geblesseerd raken. Een verzwikte enkel zit in een klein hoekje. Een reisverzekering voor bergsport helpt je hierbij. Houd er ook rekening mee dat in sommige landen, zoals Slowakije, een verzekering verplicht is voor je reis. Hiermee worden de kosten gedekt voor bergsporters en wandelaars die gered moeten worden uit een benaderde situatie.

Eten en drinken

Met hiking verbrand je ontzettend veel calorieën. Meer dan met hardlopen. Een tocht van 20 kilometer is daarmee bijna als een soort marathon voor je lichaam. Je doet er daarom goed aan genoeg eten en drinken mee te nemen met suikers en andere energie. Een hongerklop ligt op de loer en die kun je alleen stillen met snelle energie. Energy bars zijn daarom een betere keuze dan een paar broodjes met kaas.