Home » Thema-artikelen » Verrassend mooi actief in Montferland

Verrassend mooi actief in Montferland

Montferland is een gemeente in het zuiden van de Achterhoek, grenzend aan de Duitse grens. Voor buitensporters zoals wandelaars, mountainbikers, fietsers en ruiters heeft Montferland een verrassend mooi en breed aanbod aan activiteiten: van historische bezienswaardigheden en heuvelachtige bossen tot prachtige vergezichten en uitdagende routes.

Verrassend mooi actief in Montferland © Actief Montferland

Wandelen in Montferland

Hou je van wandelen, dan is Montferland een absolute must om te bezoeken. Bij wandelen in Montferland kun je denken aan de befaamde Montferlandse Toppen Route, welke met 42 kilometer lengte en in totaal 18 toppen niet alleen een uitdagende route is, maar ook een route die je dankzij de QR-codes op elke top leuke en leerzame informatie geeft over de zojuist beklommen top. Hou je meer van kortere routes met historische bezienswaardigheden, dan mag Kasteel Huis Bergh niet missen. Het is niet alleen één van de grootste kastelen van Nederland, maar tevens thuis van de oudste tuin van Nederland. En van die oude tuin in 's-Heerenberg is het niet zo heel ver naar de oudste nog bestaande windmolen van Nederland: de Grafelijke Korenmolen uit 1441 in Zeddam.

Verrassend mooi actief in Montferland © Actief Montferland

Mountainbiken op één van de mooiste MTB-routes van Nederland

Montferland is ook de gemeente waar je één van de mooiste MTB-routes van Nederland kunt vinden. Niet vreemd, want de mountainbike route van het Montferland telt naast 26 kilometer ook bijna 400 hoogtemeters. Adrenaline gegarandeerd dus! Maar niet alleen dat: want er wordt bij deze route ook aan innerlijke mens gedacht. Na afloop kun je namelijk heerlijk bijkomen in het unieke wielercafé Berc Bike in Zeddam om samen met andere fietsers, mountainbikers en gravelaars de heftige bochten en spannende downhills nog eens na te bespreken. Hou er wel rekening mee dat de route door een prachtig gebied van Natuurmonumenten loopt en je dus het vignet van deze organisatie dient aan te schaffen vóór vertrek. Dat kan op verschillende plaatsen, inclusief het al genoemde Berc Bike. Daar kun je overigens ook, net als bij onder andere wielershop Bike Emotions en Markant Outdoorcentrum, een mountainbike huren voor het geval dat nodig is.

Verrassend mooi actief in Montferland © Actief Montferland

Niet alleen voor mountainbikers, maar ook voor de sportieve en recreatieve fietsers

De prachtige natuur van Montferland leent zich perfect voor een lekker dagje uit op de fiets. Dankzij het uitgebreide routenetwerk is het gemakkelijk om een dag(deel) te vullen met een mooie route op de fiets. Dankzij het uitgebreide fietsknooppunten systeem kun je zelf de route samenstellen of kiezen, waarbij zelfs de optie bestaat om de grens over te steken en ook gebruik te maken van het Duitse fietsnetwerk dat naadloos is aangesloten op het routenetwerk.

Voor de liefhebbers is er onder andere de Wijnroute Montferland, waar je naast Kasteel Huis Bergh ook de bekende wijngaard Wijngoed Montferland aandoet. Uiteraard een goed moment om even te stoppen en (met mate) te proeven van de lokale wijn. Ben je sportiever aangelegd en klim je het liefst op de racefiets, dan zijn uitdagende 'cols' zoals de Peeskebult, de Elten (in Duitsland) en de Eltenberg mogelijkheden om op te nemen in je route op de racefiets.

Verrassend mooi actief in Montferland © Actief Montferland

Ruime culinaire keus en ontspannende overnachtingsmogelijkheden

Maar natuurlijk wil je na een actieve dag ook lekker bijkomen, liefst onder het genot van een goed glas wijn of uitgebreid diner. Ook dat kan in Montferland, het aantal culinaire hotspots en cafés dat deze gemeente heeft is even verrassend als gevarieerd. Of je nu kiest voor de lokale braserie, een grandcafé of het pannenkoekhuis: elk biedt een ontspannen sfeer om te genieten en bij te komen, misschien zelfs wel om energie op te doen voor de volgende dag. Want ook qua overnachtingsmogelijkheden zijn er gevarieerde opties, van een moderne camping in de vrije natuur tot sfeervolle hotels met prachtig uitzicht.