Home » Thema-artikelen » 5 producten voor een zomerse wandeling in de regen
5 producten voor een zomerse wandeling in de regen
In de zomer is het heerlijk wandelen: lekker temperatuurtje, zonnetje op je bol en luchtige kleding om het niet te warm te hebben. Maar wat als je aan het eind van de middag in zo'n typische stormachtige zomerse bui terecht komt? Duurt nog geen half uurtje, maar is net genoeg om tot op de huid nat te worden. In dit artikel 5 producten om voor te kiezen als je een heftige bui verwacht tijdens je zomerse wandeling.
Lichte regenponcho
Misschien denk je bij regen direct aan een stevig regenjack om je te beschermen tegen de regen, maar juist bij zomerse temperaturen kan een regenjack juist averechts werken: door de warmte kan het jack de condens aan de binnenkant van het jack niet kwijt en wordt de boel aan de binnenkant ontzettend klam. Met als resultaat dat je alsnog kletsnat bent! Beter is het in zo'n geval om een lichte regenponcho bij de hand te houden. Deze is vaak veel luchtiger en heeft daardoor veel minder last van condensvorming aan de binnenkant. Juist omdat een poncho aan de onderkant open is, kan er voldoende ventilatie optreden. Ook bij warmere temperaturen.
Stevige stormparaplu
Hou je niet zo van poncho's of regenjacks, dan kun je er ook voor kiezen om een paraplu mee te nemen. Er zijn veel soorten en maten, maar juist voor de zomerse stormbuien is een stevige stormparaplu een goede optie. Deze zijn niet alleen bijzonder compact om mee te nemen, maar ze verzekeren je ook van een droog bovenlichaam als het flink gaat regenen. De vorm van een goede stormparaplu is speciaal ontworpen om de paraplu te beschermen tegen stevige windvlagen. En dat bespaart je dus een nieuwe paraplu kopen als je onderweg wordt overvallen door een heftige storm.
Waterdichte of open schoenen
Voor wat betreft schoeisel moet je eigenlijk uit twee extremen kiezen: ofwel proberen om je voeten goed droog te houden dankzij waterdichte schoenen of juist te accepteren dat je voeten kletsnat gaan worden en dus te kiezen voor sandalen. Bij waterdichte schoenen doe je er goed aan om te kiezen voor schoenen van een ademend materiaal. Op die manier blijven je voeten ook bij warme temperaturen comfortabel en zal eventueel lichaamsvocht (zweet) gewoon via het membraan van het materiaal ontsnappen. Sandalen zijn het andere uiterste, je voeten worden immers volledig nat, maar hebben weer als voordeel dat ze snel drogen en je voeten niet direct oncomfortabel aan hoeven te voelen. Ga je tijdens de wandeling van de gebaande paden, kies dan wel voor sandalen die geschikt zijn. Gewone teenslippers zijn dat duidelijk niet, ze bieden geen bescherming tegen stoten of een goede grip op een natte ondergrond.
Reserve (boven)kleding
Zelf heb ik er niet zoveel moeite mee als tijdens een regenbui mijn broek kletsnat wordt. In de regel loop je die wel weer droog en stoort het niet echt dat deze vochtig aanvoelt. Een ander verhaal is het bovenlichaam. Niet in de laatste plaats omdat een nat bovenlichaam ook veel gevoeliger is voor afkoeling en dat kan nare gevolgen zoals verkoudheid, onderkoeling of zelfs een longontsteking.Ik heb dan ook vaak wel bijvoorbeeld een reserveshirt bij me, maar niet direct een reservebroek. Als de bui eenmaal voorbij is trek ik de eventuele natte bovenkleding uit om deze vervolgens te verwisselen met bijvoorbeeld een droog T-shirt. Dat zorgt direct voor warmte en voorkomt afkoeling door de wind.
Mini handdoek
Dit is voor mij een product dat ik eigenlijk op elke wandeling meeneem. Een compacte handdoek, vaak niet veel groter dan een uit de kluiten gewassen zakdoek. Deze zit bijzonder compact ingepakt in een kleine meshzakje dat met een carabiner aan mijn rugzak hangt. Uiteraard is zo'n kleine handdoek niet geschikt om je hele lichaam mee af te drogen, maar is vaak prima geschikt om bijvoorbeeld je gezicht, hoofd en armen af te drogen. Daarnaast gebruik ik ze vaak om de bril of mobiele telefoon mee schoon te maken als dat nodig is. Bijkomend voordeel van deze kleine handdoekjes is bovendien dat ze bizar snel weer droog zijn: even uitwringen en na 10 minuten in de wind wapperen zijn ze kurkdroog. Klaar voor een volgend gebruik of de volgende bui.