Home » Thema-artikelen » Staat een reisverzekering op jouw paklijst?

Staat een reisverzekering op jouw paklijst?

Als we aan de voorbereiding van een (meerdaagse) tocht of vakantie denken, dan gaat de aandacht vaak vooral uit naar het materiaal dat we meenemen. Een comfortabele rugzak, een lichte tent en voldoende voedsel om de batterij weer op te laden. Maar vaak vergeten we een goede reisverzekering af te sluiten voor vertrek.

Staat een reisverzekering op jouw paklijst

Waarom een reisverzekering?

Een ongeluk zit spreekwoordelijk in een klein hoekje, maar kan soms bijzonder verstrekkende gevolgen hebben. Zo zijn de kosten van bijvoorbeeld iets eenvoudigs als een doktersbezoek of vervoer per ambulance bijzonder prijzig. Maar ook het ongemak van bijvoorbeeld diefstal of schade wordt vaak onderschat als men de overweging maakt om een reisverzekering af te sluiten. Het wordt vaak als een overbodige extra kostenpost gezien, zonder na te denken over de mogelijke gevolgen van een ongeluk of diefstal. Toch kan het vaak de moeite waard zijn om een goede reisverzekering af te sluiten. Vaak gaat het om niet meer dan de prijs van een extra avondje uit eten, terwijl de geruststelling soms onbetaalbaar is.

Een doorlopende reisverzekering

Veel mensen die vaker op reis gaan kiezen voor een doorlopende reisverzekering. Een dergelijke verzekering geldt voor het gehele jaar en zo ben je op nagenoeg alle trips goed verzekerd. Het is echter van groot belang om ook de kleine lettertjes van je doorlopende reisverzekering goed door te lezen. In sommige gevallen worden vakanties in eigen land bijvoorbeeld niet gedekt, maar ook te lange verblijven in het buitenland kunnen net buiten de voorwaarden vallen. En zeker als je tijdens je vakantie wat extremere situaties opzoekt, zoals wandelen buiten de gebaande paden, klimmen of canyoning, dan is een gewonde doorlopende reisverzekering alleen vaak niet voldoende.

Verzekering voor extreme sporten

Ben je van plan om iets extremers te doen dan een gewone stedentrip of autovakantie, dan kan het nodig zijn om een specifieke verzekering voor extreme sporten af te sluiten. En daarbij hoef je helemaal niet te denken aan super extreem. In veel gevallen wordt het wandelen buiten de gebaande paden, wintersporten of verblijf op bepaalde hoogte in de bergen al als extreme sport gezien. Vaak zijn deze verzekeringen ook regio-gebonden. Bijvoorbeeld zijn enkele continenten (Antarctica) of specifieke regio's (Himalaya's) uitgesloten van het basispakket van een verzekering voor extreme sport en dien je daar dus nog eens een extra verzekering voor af te sluiten. Deze zijn vaak bedoeld voor de dekking van redding of repatriëring.

Annuleringsverzekering

Naast de gewone verzekeringen voor tijdens het verblijf, kun je ook nog kiezen voor een annuleringsverzekering. Zeker in de tijd van COVID werd het afsluiten van een annuleringsverzekering veel normaler dan voorheen. Een annuleringsverzekering is bedoeld om je kosten te denken als je om een goede reden de reis volledig moet afblazen. Dat kan zijn vanwege ziekte op de dag van vertrek, maar bijvoorbeeld ook het overlijden van een naaste of het verlies van je baan. Juist in zulke gevallen is het een prettige gedachten om te weten dat de gemaakte kosten voor de reis worden vergoed, zodat je je vakantie kunt uitstellen tot een beter moment in de toekomst.