Home » Thema-artikelen » Voorkomen van voetklachten bij het wandelen

Voorkomen van voetklachten bij het wandelen

Wandelen is gezond voor lichaam en geest. Een flink aantal stappen per dag en het opsnuiven van frisse lucht zorgt ervoor dat je lichaam fit blijft en je geest helder. Maar dan moet je natuurlijk geen voetklachten krijgen, want dat bederft het plezier in het wandelen en het hele idee van er juist even lekker uit zijn. Gelukkig helpen goede schoenen en in veel gevallen de juiste inlegzolen om voetklachten te voorkomen en te verhelpen.

Voorkomen van voetklachten bij het wandelen

De basis: goede schoenen

Om prettig te kunnen wandelen heb je allereerst natuurlijk goede schoenen nodig. Goede schoenen bieden je ondersteuning tijdens het wandelen, zorgen voor stabiliteit van je voet en bieden voldoende demping bij het neerkomen van je voet. En dat alles uiteraard zonder je voet af te klemmen of onnodig te forceren in een onnatuurlijke stand van de voet. Het is dan ook belangrijk dat je schoenen wel soepel zijn, maar bijvoorbeeld niet een te slappe hiel of te weinig ondersteuning onder de voetboog bieden.

Klachten door supinatie en overpronatie

De stand van de voet is ontzettend belangrijk, de voet vormt immers letterlijk de basis waarop je hele lichaam wordt gedragen. Veel voetklachten ontstaan dan ook doordat de voet niet stabiel genoeg in de schoen staat. In het geval dat je voet te ver naar buiten kantelt spreekt men van supinatie, terwijl bij het naar binnen kantelen van de voet van overpronatie wordt gesproken. In beide gevallen moet de rest van het lichaam de stand van de voeten corrigeren, wat op den duur tot een breed scala aan klachten kan leiden. Denk aan pijn in de rug, knieën of schouders, doordat spieren en pezen zich veel meer moeten inspannen dan eigenlijk nodig zou moeten zijn. Daarom kunnen inlegzolen bij voetklachten helpen, door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat er meer ondersteuning is voor de voetboog, dat de enkels betere ondersteuning krijgen dankzij een goede hielkuip of dat een goede demping van het voetbed de middenvoetbeentjes ontziet.

Te veel of juist te weinig sporten

Ken je dat branderige gevoel onder je voeten als je heel intensief hebt gesport? Of merk je dat je door juist te weinig sporten in gewicht bent aangekomen en je daardoor pijnlijke voeten krijgt tijdens het wandelen? In beide gevallen kan er sprake zijn van hielspoor, ontstaan door overbelasting van je voeten. Van hielspoor wordt gesproken op het moment dat er verkalking begint te ontstaan bij de aanhechting van het hielbot. Tijdens het lopen (ofwel te intensief of juist te weinig bij overgewicht) komt er te veel druk op de aanhechting van de peesplaat onder je voet, met een pijnlijke ontsteking tot gevolg. Door gezonde voeding, een juiste intensiteit van sporten en eventueel het aanschaffen van inlegzolen om overpronatie te voorkomen, zorg je voor minder spanning op de peesplaat en een goede ondersteuning van de voetboog.

Goede verzorging van je voeten

Je voeten moeten hard werken, elke dag. Er is dus niks mis mee om je voeten zo af en toe eens goed te verwennen. Dat begint vóór de wandeling met het netjes geknipt houden van de nagels, goede sokken te dragen en je voeten een maatkostuum te bieden (lees: schoenen die goed passen en veters die goed gestrikt zijn). Maar denk bijvoorbeeld ook aan het verzorgen van je voeten door eelt te verwijderen, een afspraak te maken bij de pedicure of zo af en toe eens te kiezen voor een heerlijk voetenbad om je voeten even helemaal te resetten.

Bij voortdurende klachten: raadpleeg de specialist

Zoals je hebt gelezen zijn veel voetklachten eenvoudig op te lossen door gebruik van goed passende schoenen en de juiste inlegzolen. Maar mocht je klachten houden tijdens het wandelen en je twijfelt: neem dan altijd contact op een specialist. Die kan snel ontdekken wat er mis is en wat er aan gedaan kan worden, om weer snel plezier te beleven aan je dagelijkse wandelingen in de buitenlucht!