Home » Thema-artikelen » Wat zijn de beste hike in de Algarve?

Wat zijn de beste hike in de Algarve?

Portugal is een land van tegenstellingen. Aan de ene kant is het de oudere, zachtere neef van Spanje. Aan de andere kant maakt het aanspraak op enkele van de meest opmerkelijke veroveringen uit de geschiedenis, of het nu de zeeroute van Vasco da Gama naar India is, of Magellan's ontdekking van Tierra del Fuego. Het legendarische verleden bewijst dat Portugal meer is dan een weekendje weg in Lissabon of een deftig verblijf aan de kust. Neem bijvoorbeeld de Algarve. Een auto huren Faro is zeker een aanrader om dit gebied te ontdekken, al kun je dit ook doen met de onderstaande hikes.

Wat zijn de beste hike in de Algarve?

Castelejo

Deze zachte wandeling slingert zich een weg door het Vicentine Coast Natural Park, door dennenbossen en struikachtige vegetatie onderbroken door Spaanse lavendel- en aardbeibomen. Het pad daalt af naar een geul waar je, afhankelijk van het seizoen, de westelijke spadefootpad of Iberische peterseliekikker kunt zien. Andere dieren in het wild zijn de bonte specht, de Vlaamse gaai en de koolmees, evenals wilde zwijnen, vossen en konijnen. Terwijl het pad terug cirkelt, vang je ook verleidelijke glimpen op van de Atlantische Oceaan en het strand van Castelejo in de verte, een van de vele opmerkelijke plekken langs de kustlijn van de Algarve.

Rocha da Pena

Rocha da Pena is beschreven als de Tafelberg van de Algarve. Hoewel dit misschien een beetje overdreven is, is de monumentale rotsformatie zeker indrukwekkend. De eerste (en zwaarste) fase van het parcours omvat een steile klim van Rocha da Pena (bij de "Gruta" Bar) naar het plateau bij Talefe. Daar word je beloond met een weids uitzicht op het hooggelegen terrein van de Algarve. Met zijn ligging tussen de Barrocal en de Serra, heeft Rocha da Pena bovendien een buitengewone biodiversiteit, waaronder wilde bloemen, vlinders en meer dan 70 soorten vogels.

Seven Hanging Valleys

Dit pad dankt zijn mooie naam aan de zeven waterlopen die zeven kleine valleien in het landschap hebben geschoren. Het volgt de kronkelende kustlijn, die je ook kunt verkennen in een huurauto van EasyTerra, en biedt uitzicht op natuurlijke bogen, grotten en kloven, evenals verschillende soorten vogels die schuilen op de rotsachtige klifwanden. Wandelaars met adelaarsogen kunnen onder meer meeuwen, aalscholvers en duiven spotten. In de derde van de zeven valleien vind je bovendien Benagil Beach met zijn opvallende grotformaties, waaronder een met een natuurlijk 'dakraam'. Echt een aanrader tijdens deze hike!

Don Quichot

Het Don Quichot-pad staat bekend om zijn veranderende landschap, van boomgaarden en wijngaarden tot eikenbossen, kreupelhout en dennenplantages. Het slingert zich een weg naar Cerro do Bicudo en biedt uitzicht over de Odeleite-rivier, die ook bekend staat als de "Blue Dragon River" vanwege zijn kronkelige bochten en diepblauwe kleur. Het pad moet trouwens niet worden verward met de Don Quichot-route, die door 148 Spaanse steden loopt ter ere van de gelijknamige roman van Miguel de Cervantes. De Algarve-versie is misschien niet zo groots, maar met een lengte van 17 kilometer biedt het meer dan genoeg voor een dagwandeling.