Home » Thema-artikelen » Wandelen langs grenspalen

Wandelen langs grenspalen

Voor veel mensen is een grens niet meer dan een stippellijntje op de kaart of een paar gebouwen langs de snelweg. Voor sommigen betekent een grens echter dé mogelijkheid om eens wat anders te zien tijdens het wandelen: zij zoeken de grenspalen op.

Wat zijn grenspalen en waar staan ze?

Het zal niemand verbazen dat een grenspaal de grens aangeeft. Tussen de verschillende palen kun je zo een denkbeeldige lijn trekken die de grens aangeeft. Grenspalen vind je echter ook op plaatsen waar geen grens (meer) ligt. Zo zijn er na de beide wereldoorlogen verschillende grenzen verlegd waardoor er dus nog palen zijn te vinden waar vroeger de grens lag. Maar ook verdragen tussen verschillende landen hebben ervoor gezorgd dat er hier en daar nog oude (functieloze) grenspalen zijn te vinden (denk aan de oude grens van Moresnet, dat onder het huidige drielandenpunt lag).

Bekende grenspaal-wandelaars

Er zijn op Internet verschillende sites te vinden van grenspaal-wandelaars die hiermee hun hobby bekendheid willen geven. De bekendste (en pionier) is waarschijnlijk wel Eef Berns van grenspalen.nl. Samen met een groep andere liefhebbers bezocht hij tussen 1992 en 1998 alle Belgisch-Nederlandse grenspalen. Op zijn site is er een uitgebreid archief van terug te vinden, inclusief foto's en beschrijvingen. Met zijn site inspireerde hij Jannis Deeleman (grenspalen.com) en later ook Wilbert Janssen (grenspalen.org). De eerste bezocht zo'n beetje alle grenspalen rond het drielandenpunt bij Vaals, de tweede beschrijft op zijn site de grenspalen in het Limburgse land. Buiten Nederland is de site Barry's Borderpoints waarschijnlijk de grootste: op deze site kun je onder andere zien welke drielandenpunten en bijzondere grensgevallen de beheerder wel niet allemaal heeft bezocht.

Drielandenpunt

De bekendste grenspaal van Nederland is waarschijnlijk die van het drielandenpunt bij Vaals. Best grappig eigenlijk, want de grenspaal die iedereen aanziet als dé paal blijkt niet eens meer een functie te hebben. Althans niet de functie van grenspaal, want de echte grenspaal ligt een stukje verderop. Veel mensen komen dan ook vooral voor hun plezier naar dit punt, waar je naast de oude grenspalen veel meer attracties vindt voor een dagje uit. Zo kun je er onder andere ronddwalen in het grote labyrint en iets te drinken nemen in de taveerne. Veel leuker is het echter om de schitterende omgeving te ontdekken met je wandelschoenen aan.

Grenspalen in andere landen

Grenspalen is overigens niet alleen iets van alleen de Nederlands-Belgische grens. Als je de site van de bovengenoemde grenspaal-wandelaars bezoekt kun je lezen over grenspalen in onder andere Duitsland, Andorra, Frankrijk en Spanje. Vooral de grenspalen langs de Spaans-Franse grens is mooi te bewandelen, omdat deze natuurlijk midden in de Pyreneeën liggen. Mocht je dus eens iets anders willen dan een GR10 of GR11, ga dan eens op zoek naar grenspalen hoog in de bergen van Frankrijk en Spanje.

Zelf grenspalen zoeken

Ga je zelf op zoek naar grenspalen zorg dan in elk geval voor een goede kaart waar op de palen staan ingetekend (met een stip en de vermelding gp###). Andere handige hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld wandelstokken, een kompas, goede schoenen en regenkleding. En vergeet vooral niet om de eigenaar van privé-terreinen om toestemming te vragen als je een grenspaal die op diens land ligt van dichtbij wilt bekijken!

Praktische links