foto In het schrijfblok komt telkens een nieuw (reis)verhaal over de belevenissen van bezoekers van de site. Ook jij kunt jouw verhaal insturen voor publicatie.

Grenslandpad: "De Laatste loodjes wegen het zwaarst"

Ben (23-03-07) begonnen met mijn eerste “solo-hike” om mijn inmiddels complete uitrusting en mij zelf eens flink aan de tand te voelen. Ik heb alles bij me om zeker een week weg te blijven zonder een winkel en/of camping aan te doen.

Mijn tocht begon in de trein vanuit Eindhoven naar Bergen op Zoom met (uiteraard) drie kwartier vertraging. Uiteindelijk om 10:30 uur vertrokken vanaf station Bergen op Zoom en meteen flink de pas erin. Kom tot de ontdekking dat het geleende boekje “Grenslandpad” met zijn zeker 10 jr oude kaarten niet altijd overeenkomt met de hedendaagse wit met rode streepjes. Kompas erbij en een leuke alternatieve route verzinnen dus.

Foto: Menno den Haan

Ik heb eigenlijk nauwelijks last van de 17,5 kg op mijn rug en loop goed door totdat ik het idee kreeg om in Nispen een trappistje te pakken. Daar aan de praat geraakt met twee Nispense kroegtijgers over mijn grote rugzak, lopen dus. Twee trappisten later vertrokken om na 5 km deze weer tegen te komen in mijn benen en besluit om na 22 km gelopen te hebben mijn tentje op te zetten in het kreupelhout vlakbij het Rozenven. Na mijn prakkie gegeten te hebben en naar het “avondconcert der vogels” te hebben geluisterd ben ik op tijd (zonsondergang) gaan slapen.

De volgende dag met de vogels opgestaan (de kraaien waren mijn wekker) en mijn watervoorraad volgepompt. Met een kopje thee m’n hardkeks weggespoeld en weer aan de wandel. Na ca 12 km begint mijn rug pijn te doen en dreigt er zelfs kramp in te schieten. Nadat ik van mijn nieuwe rugzak de schouderbanden een standje hoger heb gezet verdwijnt de pijn snel en ga ik er weer vol goede moed tegenaan. De route gaat via veel asfalt dwars door Rijsbegen. Een zeer saai stuk, helaas niet te omzeilen omdat in Rijsbergen de enige dichtbij zijnde brug over de Weerijs ligt. Uiteindelijk na 31 km zet ik mijn tentje op bij het piepkleine Ganzenven onder de Galderse meren. Daar even mijn voeten en gezicht gewassen (brrr…) gegeten en samen met de zon naar bed.

Foto: Menno den Haan

Ik word laat wakker, de zon is al een tijdje op en het is eindelijk helder. Snel vertrokken (geen warming-up) en ik begin al snel last van mijn linker voet te krijgen. Gelukkig wordt dit verdaagbaar door mijn schoen maar tot het eerste haakje te strikken. Heb toch nog heel de dag last en besluit om na 20 km mijn tent op te zetten bij een paalcamping in het Prinsenbosch. Wel jammer dat de zwengel van de aanwezige grondwaterpomp pas op 1 april wordt teruggeplaatst, gelukkig is er genoeg regenwater in een dichtbijzijnde greppel.

Ik lig nog een paar uurtjes te luieren en ga weer vroeg naar bed.

Foto: Menno den Haan

De volgende dag nog steeds last van mijn voet al lijkt het gelukkig niet erger te worden als ik mijn schoen niet helemaal dichtstrik. Ik besluit om de nog kleine 70 km die ik nog voor de boeg heb vandaag en morgen te gaan lopen, ik heb namelijk geen zin om nog een dag met een zere voet en een rugzak rond te lopen. Vandaag dus gelopen totdat ik er bij neer viel, na 38 km kon ik echt niet meer. Gelukkig werd de route wel steeds mooier met veel bos, vennen, landgoederen en een dorpje zonder asfalt of enig ander wegdek, Nieuwkerk, niet verwacht dat dat in Nederland nog bestond.

De volgende (en laatste) dag veel last van mijn voet, gelukkig heb ik pijnstillers bij me, stoppen is geen optie (stronteigenwijs). Heb eigenlijk heel de dag veel last van mijn voet de gedachte dat dit de laatste dag is houdt me op de been. Als op een gegeven moment de pijnstiller uit begint te werken blijkt pas hoeveel pijn ik eigenlijk heb, ik kan niet meer verder.

Foto: Menno den Haan

Een kwartiertje na de volgende pijnstiller ingenomen te hebben strompel ik weer verder en na zo’n drie kwartier gaat het wel weer. Met mijn tanden op elkaar bereik ik Veldhoven en vind ik het na 30 km meer dan genoeg. Op het moment dat ik besluit de bus naar Eindhoven te nemen komt deze voorrijden. Ik pers de laatste 2 km uit vanuit de bushalte naar huis er nog uit en ga eindelijk een keer douchen!

Menno den Haan


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }