foto In het schrijfblok komt telkens een nieuw (reis)verhaal over de belevenissen van bezoekers van de site. Ook jij kunt jouw verhaal insturen voor publicatie.

Ardennen Weekend

Eind juni 2004 ben ik samen met 3 vrienden een weekend wezen hiken/wandelen in de Belgische Ardennen in de buurt van Malmedy. De voorbereiding hiervoor begon al in het begin van 2004, ik had dit immer nog nooit gedaan.
Eerst ben ik begonnen met het zoeken naar een goede route, die in ieder geval lang genoeg was voor 2 dagen.
De route die ik had uitgestippeld ging van Malmedy, Xhofffraix, Longfaye, Hoge Venen, Hockai terug naar Malmedy een route van ongeveer 40 km.
Daarna ben ik mij gaan orienteren op het materiaal wat ik zou moeten kopen.
Omdat dit de eerste was besloot ik om het rustig aan te doen met de uitgaven. Bij Perrysport een rugzak gekocht van 65 liter voor 50 euro en bij de Wehkamp een simpel slaapzakje voor 20 euro, gasbrandertje bij de Lidl voor 10 euro en ik had bijna alles al. Doordat ik thuis nogal wat legerspullen heb hoefde ik niet veel meer aan te schaffen. Een tent hadden we niet nodig. Het idee was ook om te gaan wildkamperen dus je hebt niet echt een tent nodig, je mag/moet immmers niet opvallen.
Op vrijdagochtend vertrokken wij, nadat iedereen was opgehaald naar Malmedy. Zo rond het middag uur zijn we daar aangekomen en hebben eerst even in het stadje rond gekeken en wat gegeten.
Nog snel even wat inkopen gedaan, er is altijd iemand die wat vergeten is, daarna op weg.
Al snel konden we de heuvels in. Verdorie, die beginnen gelijk al heel stijl zodat al snel je tong over de grond sleept. En we waren nog maar net begonnen!!! Gelukkig werd het al snel minder en konden al snel lekker doorlopen. Ik had zelf een kaart aangeschaft bij de Globe in Den Haag van de omgeving, deze was 1:50.000 en een van de andere vrienden, Ed, had nog een paar kaarten van de omgeving op de schaal van 1:25.000, dus de route lopen die uitgestippeld was was geen probleem. Na een aantal uren lopen, het liep al in de namiddag moest er toch een slaapplaats worden gevonden in de buurt van Longfaye. Omdat wildkamperen verboden is in de Ardennen moesten we een plek zoeken die niet gelijk aan de weg ligt zodat de kans om te worden gesnapt minimaal is. Al snel hadden we deze gevonden, echter omdat het een paar dagen daarvoor flink had geregent was de grond nog nat. Droog zouden we niet echt liggen. Na de bereiding van de maaltijd ging iedereen al snel proberen te slapen.

Foto: Marcel Hoff

Door de vochtigheid stikte het er van de muggen kwam er de hele nacht weinig van het slapen terecht. Persoonlijk was ik blij dat het al weer vroeg licht werd. Na de koffie en het ontbijt zijn we Longfaye in gegaan om onze water voorraad weer aan te vullen.

Zo rond 10 uur kwamen we aan bij het natuurpark centrum van Botrange waar we gingen rusten en koffie gingen zetten. Vervolgens gingen richting de Hoge Venen bij baraque Michel de Hoge Venen in gingen.

Foto: Marcel Hoff

De Hoge Venen waren best wel mooi maar ik had er meer van verwacht. Je moest er over vlonders lopen en het waser best wel druk. Als leek de omgeving gecultiveerd, rechte paden etc. Omdat we bepaalde orientatie punten nodig hadden liep de route langs veel kruizen. Het is een vreemde gewaarwoording om midden in de bossen een kruis te zien staan zoals Croix de Fiances en het monument American, waar tijdens het Ardennen offensief een vliegtuig was neer gestort. De betekenis van die kruizen weet ik niet. Is daar op die plek iemand gestorven of heeft hij heel zijn leven in die omgeving gewerkt?
Na de Hoge Venen kwamen we weer in een stukje ruigere Ardennen, met meer heuvels en bossen.

En prachtige vergezichten. Verderop werd het pad moeilijker begaanbaar en op de plekken waar het te gevaarlijk was waren er bruggetje en vlonders gebouwd. We liepen langs een klein beekje die vanuit Hockai stroomde.

Foto: Marcel Hoff

Al snel werd het drukker op het pad zodat je wist dat je in buurt kwam van een dorp, Hockai in dit geval. Het gebrek aan slaap begon zijn tol te eisen toen we in Hockai op een terras een heerlijk koel biertje gingen drinken. Het begon als wat later te worden en moesten dus eigenlijk nog een slaapplaats zoeken. We keken elkaar aan je kon zien dat niemand daar nog zin in had.
We hebben toen een kamer genomen in een plaatslijk pension, deze werdt gerunt door 2 dames uit Nederland, de service was prima in orde. Na een heerlijke douche en maaltijd namen we nog een paar biertjes en gingen heerlijk slapen.
Na het ontbijt moest het restant van de tocht nog worden gemaakt en zo rond het middag uur waren we weer terug in Malmedy. Nog even een biertje genomen en wat souveniers gekocht gingen we weer huiswaarts.

Foto: Marcel Hoff

Het was een hele leuke en mooie tocht die zeker voor de beginnner goed te doen is. De Ardennen is zeker een hele mooie omgeving voor de beginner om dat te wandelen. Het is zeker een herhaling waard.

Met dank aan Ed, Gert en David voor het prachtige weekend.

Marcel Hoff

Voor info over de route mail naar hoffmarcel@yahoo.com


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }