foto In het schrijfblok komt telkens een nieuw (reis)verhaal over de belevenissen van bezoekers van de site. Ook jij kunt jouw verhaal insturen voor publicatie.

The Great Glen Way (10/01/2004)

Foto: John Ruskus (Great Glen Way)Ik heb een paar keer gelezen dat het wandelpad saai te druk is en te eentonig is en ga zo maar door. Ik heb het pad gelopen vanuit Inverness 11-01-2004 tot Fort-william 16-01-2004. Dat is in tegenovergestelde richting als dat ze in de boekjes adviseren.

Ik vind dat een wandeltocht thuis begint door een goede voorbereiding en daar hoort kaart en beschrijving materiaal bij over de tocht . Ik heb bijvoorbeeld het boekje (mapje) "THE GREAT GLEN WAY" hier in Nederland gekocht (ISBN:1-898481-15-6), het is Engelstalig maar wel van goede kwaliteit en er zit een kaartje bij van de tocht. Alles is op redelijk waterbestendig papier gedrukt. Als je het boekje voordat je aan de tocht begint doorleest staat er duidelijk in hoe de tocht loopt en waar langs loopt en over het pad zelf, of je over bospaden loopt of over een B-weggetje of over een kiezelpad. Dus bij dezen vind ik alle kritiek niet terecht omdat je van tevoren weet waar je aan begint en vind je het niks om uren langs Loch Ness te lopen, loop deze tocht dan niet.

Ik heb de route in 5 dagen gelopen en zal van dag tot dag in het kort vertellen over het pad en de omgeving.5 a 6 dagen is goed te doen ook voor mensen die voor het eerst met de rugzak een lange tocht maken maar thuis wel al behoorlijk hebben getraind.

Dag 1: 11-01-2004
Half 9 's morgens loop ik het backpacker hostel uit. Vandaag is het plan om van Inverness naar Drumnadrochit te lopen: een lange dag van ruim 9 uur en ongeveer 30 kilometer. De eerste drie kwartier loop je door Inverness en het randgebied daarvan, maar buiten Inverness is het prachtig mooi. Het pad loopt redelijk omhoog over een smal kiezelpad langs een meertje en mooie bossen. Na ongeveer 3 uur kom je uit op een smalle weg waar je ongeveer een uur langs loopt. Ik ben 1 auto tegengekomen (in de zomer zal het wat drukker zijn) maar het loopt goed en de omgeving is machtig mooi en mooie huisjes. Dan loop je naar links de bossen in en zo loop je ruim een uur over een smal kiezelpad tot aan Loch Laide waar je goed kunt pauzeren.
Van daar uit loopt je flink omhoog over een breed kiezelpad tot onder aan Meall na h-Eilrig zo'n 465 meter hoog. Dan loop je om die berg heen over een mooi bospad en kom je uit bij een breed kiezelpad waar je ongeveer een klein uurtje over loopt. Dan begint de afdaling naar Drumnadrochit over een mooi bospad wat toch wel pittig is, zeker als je ruim 7 uur erop hebt zitten in zwaar weer regen natte sneeuw en wind tegen. Jammer dat het laatste stuk langs de drukke weg van Inverness naar Fort-william loopt. Dat stukje duurt ongeveer 20 min. Het weer was barslecht dus klopte ik bij de eerst beste B&B aan.

Foto: John Ruskus (Great Glen way)

Dag 2: 12-01-2004
Het is 9 uur en droog. Vandaag een lange tocht naar Invermoriston: ongeveer 23 kilometer en 7 uur lopen. Over de brug rechts en richting de waterval die iets van de route af ligt. Ik ben er niet naartoe gelopen omdat het vandaag nog een pittige dag zou worden. In het begin loop je over een bospad lichtjes omhoog totdat je op een smal asfaltweggetje komt. Die loopt heerlijk rustig (doodlopend weggetje) naar Grotaig waar een oud fort ligt. De vergezichten zijn adembenemend mooi: links zwemt het monster van Loch Ness en rechts kijk je richting Meall Fuar-mhonaidh, een top van ongeveer 696 meter hoog. Bij het fort aangekomen loop je verder over een mooi bospad en door de bossen richting Alltsigh waar een jeugdherberg ligt. Je kunt er wat warms drinken. Maar niet al te lang, want het is nog 2,5/3 uur lopen tot Invermoriston. Je loopt geleidelijk weg van de weg en de jeugdherberg, de bossen in van Creag nan Eun Forest. Het is een mooi bospad dat een paar km voor Invermoriston flink omlaag loopt; dus goed voor de knietjes. Invermoriston stelt weinig voor. Wel 2 mooie bruggen en een mooie waterval. Ikzelf ben een kleine 1,5 km doorgelopen om net buiten het dorp in de bossen mijn tentje op te zetten. Het weer was weer zwaar: veel regen en de plek waar ik mijn tentje had opgezet bleek achteraf niet ideaal te zijn.

Foto: John Ruskus (Great Glen way)

Dag 3: 13-01-2004
Na een nacht schuin geslapen te hebben was ik vroeg wakker en besloot om vroeg naar Fort Augustus te lopen en daar B&B te nemen om alles effe te drogen en een middag te gaan vissen. Om een uur of 8 had ik gegeten en alles ingepakt en begon aan de ongeveer 12km naar Fort Augustus. Net buiten Invermoriston ging de route eerst over een smal doodlopend grindweggetje en na ongeveer 2km sla je rechts af de bossen in. De bomen gaven me enige bescherming tegen de harde wind en regen en sneeuw. De omgeving tussen Invermoriston en Fort Augustus is weer adembenemend mooi, op sommige stukken kijk je links over het meer van Loch Ness en op sommige stukken kijk je mooi over de hoogvlaktes waar de bergen Carn Dubh 600 meter en Burach zo'n 602 meter hoog mooi uitsteken tegen de omgeving. Iets voor het middaguur kwam ik aan in Fort Augustus en ook hier is het geen probleem om B&B te vinden. Ook is er een camping, maar die is niet open in januari. Drogen wat er gedroogd moet worden en dan eerst effe kijken bij de beroemde sluizen. Het zijn er 8: 8 sluizen die vanaf het meer van Losch Ness omhoog gaan: het hoogteverschil is ruim 20 meter. Eerst kijken of ik het monster van Loch Ness eruit kan trekken. Zo niet, dan probeer ik iets te vangen op het Caledonian kanaal. Alles bij elkaar zeker 4 uur gevist en in al die tijd een snoekje gevangen en mooi en gezond terug gezet. (vis aub nooit met weeghaakjes!) Vanavond uit eten en dan vroeg naar bed. Het valt me op dat er in januari er toch veel open is.

Foto: John Ruskus (Great Glen way)

Dag 4:14-01-2004
De familie waar ik die nacht sliep zouden al vroeg het ontbijt klaar hebben en om 07:00 kreeg ik lekker gebakken spek met worstjes en een lekkere uitsmijter en koffie, dus ik kon er voorlopig tegenaan. Vandaag zou de eerste dag worden dat ik lange tijd langs het Caladonian kanaal zou lopen en ik was benieuwd hoe snel me dat zou gaan vervelen. Het pad langs het Caladonian kanaal is van grof kiezel en toch liep het niet slecht. Het zou kunnen komen omdat de grindpad er al lang ligt. Onderweg nog wat schapen en een schots ijsvogeltje gezien. Het stuk langs het Caledonian kanaal duurde ruim 3 uur en verveelde me geen moment. Je loopt door open vlaktes en het Caledonian kanaal loopt ook een stuk door de bossen dus veel afwisseling. Vlak voor Aberchalder steek je de drukke weg over die naar Fort William loopt. Als je die weg oversteekt loop je langs Loch Oich waar je aan je linkerhand tegen de bergen aan kijkt van Glen Buck. Ook hier veel bossen en door de harde regen en temperaturen van rond het vriespunt lag er boven de 400-600 meter sneeuw. Dat beloofde wat voor de vrije dagen die ik rond Ben Nevis (1343 meter) nog over zou hebben. Een paar uurtjes voor Laggan moest ik beslissen om een mooi en goed plekje te kiezen voor de tent of in Laggan in de jeugdherberg te overnachten. Ik wilde die nacht in mijn tent slapen en vond net voor Laggan langs het Caledonian kanaal achter een muurtje een mooi plekje voor de tent. Om een uur of 18:00 tent opgezet en aan mijn eten begonnen en op de dag terug gekeken, en dit was wel de rustigste dag van de afgelopen 4 dagen geweest. Welgeteld 1 wandelaar met hond tegen gekomen op de route van Fort Augustus naar Laggan.

Foto: John Ruskus (Great Glen way)

Dag 5:15-01-2004
Ik had besloten om het stuk van Laggan naar Fort William in 1 dag te lopen want het weer speelde niet mee. Ik ben om 07:00 uur opgestaan en om 08:15 liep ik net na South Laggan de bossen in en hier loop je ook dicht langs Loch Lochy. Ik vind dit persoonlijk één van de mooiste stukken van de route: je loopt vlak langs Loch Lochy en door de bossen; een heel mooi gedeelte van de route. Aan je rechterhand heb je Glengarry Forest. Zou ik meer tijd zou hebben, dan zou ik dat zeker willen gaan verkennen. Misschien iets voor de volgende keer, want ook liggen er een paar mooie bergen zoals Ben Tee en Sron a`Choire-Ghairbh (pffff wat een namen). Na een kleine 3,5 uur wandelen kom je aan in Gairlochy dat ik nog kende van eerdere vakanties. Vanaf hier loop je tot aan Corpach langs het Caledonian Canal. Het pad is goed te lopen en ook dit laatste stuk van de route heeft mij niet verveeld. Het Caledonian Canal loopt niet kaarsrecht door het landschap maar het slingert zo'n beetje door de schitterende omgeving. In Corpach aangekomen zie ik in de verte de met een dik pak sneeuw bedekte berg Ben Nevis. Het gehucht Corpach is schitterend met zijn witte huisjes en de 8 sluizen. Vanaf hier is het einde van de route in zicht. Het laatste stuk van de route loop je langs een vrij drukke weg en loop je langs de rand van Fort William en dat is het enige jammere van de deze tocht. Na bijna 9 uur lopen kom ik aan bij het eind (begin) punt van The Great Glen Way.
Deze laatste dag was behoorlijk lang (ruim 34 km), maar door de toch goede en niet al te steile stukken is dit goed te doen in 1 dag.

Foto: John Ruskus (Great Glen way)

Mijn persoonlijke menig van deze tocht is dat het een mooie tocht is voor beginnende lange-afstandswandelaars. Ook is het een leuke tocht om in de winter te lopen: veel sneeuw op de hogere toppen en de rust is heerlijk. Er zijn opvallend veel winkels en museums open in de tweede week van januari. Mij lijkt de keuze om te beginnen in Inverness de beste: je hebt meteen de zwaarste dag en je loopt richting de hoogste bergen van Schotland. Het wildkamperen is in deze tijd geen probleem. Ik ben in deze 5 dagen geen wandelaars tegen gekomen die The Great Glen Way liepen vanuit Fort William.

De volgende 4 dagen heb ik een stuk van West Highland Way gelopen van uit KingLochLeven naar Fort William, een mooie dagtocht . Ook een mooie dagtocht is om met de trein vanuit Fort William naar Corrour Station te gaan en dan via Glen Nevis naar Fort William te wandelen. Dit zijn wel 2 lange dagtochten en de laatste dagtocht is afgelegen en kan gevaarlijk zijn in dichte mist, dus kijk uit.

Foto: John Ruskus (Great Glen way)

Ben Nevis beklimmen (wandelen) in de winter is zonder speciale uitrusting niet te doen. Ik ben op maandag naar boven gelopen tot iets voorbij het meertje en verder ging niet i.v.m. te veel sneeuw. Wel kun je dan om de noordwand lopen en via "Mountain Rescue Post" terug naar Fort William, ook een leuke tocht van een half dagje.

Ik kijk terug op 10 mooie dagen flink wandelen en mooie stukken van Schotland zien. Ik raad het iedereen aan om te doen. Mijn voorkeur gaat uit naar de winter of het vroege voor- of najaar. Dan heb je rust en is het niet te druk met andere wandelaars.
Ik hoop dat de mensen die deze tocht gaan lopen er net zoveel plezier aan beleven als ik en wie weet komen we elkaar een keertje tegen.

John Ruskus

Foto: John Ruskus (Great Glen way)

Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }