foto In het schrijfblok komt telkens een nieuw (reis)verhaal over de belevenissen van bezoekers van de site. Ook jij kunt jouw verhaal insturen voor publicatie.

"Verslag van 5-daagse staptocht in de Vogezen"
(27/4 tot 1/5/2002)

Dag 1 Zaterdag 27/4:
Om 06.15u vertrekken we per auto uit Mortsel richting E 411. Om 08.15u houden we halt voor een sanitaire stop in de AC van Arlon.
Rond 12.30u bereiken we Albé waar we de auto onder toezicht van autochtonen parkeren. Achter het koffer van de auto kleden we ons om. We doorkruisen het dorp en beginnen meteen aan de steile klim naar de "Calvair". Onder de "crucifix" wordt er gepicknickt (foto). Het is nog steeds droog maar er staat een stevige wind, dus eens het buikje voldaan stappen we verder naar de Col du Kreuzweg (786m) via de Col de Bellevue (748m).
Om 15.30u staan we voor de auberge Conrad, ook Zundelhuette genoemd. We worden heel vriendelijk ontvangen en krijgen één van de drie gastenkamers toegewezen. Omdat het weer nog steeds meezit, besluiten we nog een toertje zonder rugzak door het bos te maken. Anderhalf uur later staan we onder een zalige douche….hierna eten we een hapje en lezen de meegebrachte krant.
18.45u: avondeten: menu van de dag: Rauwkost voorgerecht, klassieke gezouten varkens-sneden met gebakken aardappelen en sla, ijsje of platte kaas met myrtillen.
alles voor een schappelijke prijs: K+O = 40 euro, avondmaal 15 euro en ½ l wijn 5.40 euro. nog wat Gazet lezen met een biertje en rond 22.00u tevreden naar bed.

Dag 2 Zondag 28/4:
Het ontbijt is voorzien voor 08.30u omdat er niet eerder vers brood voorradig is.
Om 09.00u vertrekken we, het is fris en bewolkt maar droog.
Via een parallelle weg keren we terug naar de Col de Bellevue vanwaar we het gele kruis volgen tot aan de GR 5 op de Col de Ungersberg (678m). Van hier gaat het naar de Tour Héring (901m). Van hierop hebben we een prachtig vergezicht. Nadien is het afdalen naar Neue Matten (358m). Hierna klimt het pad terug naar Chateau Bernstein (592m) om dan terug af te dalen via twee andere ruïnes Château l'Ortenbourg (463m) en Château Ramstein (390m) naar Châtenois. Bij het uitkomen van het bos passeren we Café-Restaurant Huehnelmuehle waar we niet aan de verleiding kunnen weerstaan om een terrasje te doen, te meer daar de zon de overhand haalt op de wolken en het zalig zitten is in de zon met een prachtig uitzicht. Rond 16.00u vertrekken we richting Châtenois, waar we rond 17.00u toekomen. Het is er braderij, de hoofdstraat is autovrij en er loopt aardig wat volk rond. We kiezen voor hotel Beysang (K= 40 euro en O= 6.50 euro pp).
19.00u avondeten: Uientaart, jambonneau, ijsje
We doen een poging om naar huis te bellen: 1. creditcard wordt niet aangenomen in een telefooncel, 2. telefoon in de kamer doet het niet, 3. GSM van het hotel werkt perfect, maar niemand neemt thuis op …..om 22.05u proberen we nogmaals vanaf de kamer en ditmaal lukt het wel.
pittig dagje:
stijgen 650 tot 748 = 98 m
dalen 748 tot 678 = 70 m
stijgen 678 tot 901 = 223 m
dalen 901 tot 358 = 543 m
stijgen 358 tot 552 = 194 m
dalen 552 tot 194 = 358 m

Dag 3 Maandag 29/4:
Vanaf 08.30u genieten we van een ontbijtbuffet, doen nadien nog enkele inkopen en vertrekken om 09.40u richting Château le Haut Koeningsbourg. Vanaf de eerste stappen begint het te regenen en komen de poncho's van pas. In de gietende regen lopen we gedurende meer dan 2 uur bergop….tegen 12.00u bereiken we het kasteel (733m), mooi gerenoveerd, maar door de kilte kan het ons maar matig bekoren. Ondanks het slechte weer is het er continu Vlaamse (Franse) kermis. Om ons op te warmen gaan we in het cafetaria een koffie drinken. Wanneer we een half uur later buiten komen, heeft het opgehouden met regenen… we dalen af naar een abri waar we picknicken. De zon breekt door de wolken!!! We dalen verder af naar Tannenkirch (475m) om daarna terug te klimmen naar Château Ribeaupierre (609m). Hierna volgt een steile afdaling langsheen twee andere ruïne's tot in Ribeauvillé. Dit is een mooi Elzasserdorp met de typische bouwstijl van de streek.
We lopen door de lange hoofdstraat op zoek naar logement dat we vinden in een Chambre d'hôtes (25 euro) zonder ontbijt. Dat kan je nemen bij de plaatselijke bakker om de hoek. 's Anderendaags blijkt het evenwel veel te duur (15 euro) te zijn voor de geboden kwaliteit/kwantiteit.
We kleden ons om en gaan op zoek naar een geschikt restaurant, zetten ons nog even in het zonnetje op een bank om een kaartje te schrijven en besluiten dan een pizza te gaan eten in de plaatselijke pizzeria. (voorgerecht, pizza, wijn = 45 euro).
We sluiten de avond af in een Ierse pub.

Dag 4 Dinsdag 30/4:
Zoals reeds gezegd stelt het ontbijt bij de bakker niet veel voor, zodat we na de inkopen voor de picknick snel op pad zijn voor de volgende trekdag. Het is ideaal stapweer!!! de lange broek en de jas verdwijnen al snel in de rugzak, in korte broek en T-shirt stappen we verder. Na een steile klim bereiken we het Monastère N-D de Dusenbach (500m), van hieruit volgen we het groene driehoekje op zoek naar de gele rechthoek van de GR 532. Om 11.15u staan we bij het maison forestière waar we halt houden aan een picknickbank voor een aperitiefje.
Daarna gaat het weeral steil omhoog naar de Chalet Vosgien op de Schelmenkopf (950m). Het is een uitgelezen plek om te picknicken (foto) en met een prachtig uitzicht over de omliggende valleien. Vanaf hier begint de lange afdaling naar Lièpvre waar we om 16.30u toekomen. Een frisse pint smaakt heerlijk op het terras en de douche doet nog meer deugd. 19.00u: avondmaal met de menu du jour: tarte au poireaux/salade norvégien, brochette met aardappels en erwtjes, ijs met banaan en slagroom. ½ liter pinot noir.

Dag 5 Woensdag 1/5:
Omdat we nog een heel eind moeten stappen en daarna nog naar huis rijden, staan we vroeg op (06.30u) en nuttigen het ontbijt dat we de avond ervoor hebben meegekregen, want het hotel opent pas om 08.30u wegens 1 mei!!!
Zo komt het dat we om 07.30u reeds op pad zijn. Het is miezerig weer, geen wijdse ver-gezichten…..
We klimmen moeizaan de steile helling op naar Chalmont (704m). Hier is het even zoeken naar de juiste weg, kaart lezen is niet simpel met dit weer, een natte kaart desintegreert meteen…Van de gele rechthoek (GR 532) stappen we over op het blauwe driehoekje dat ons naar de Col du Petit Haut (812m) voert. Het regent steeds harder, maar het is niet zo koud als eergisteren voormiddag. Van af hier volgen we het rode kruisje en via de place des Carpen-tiers (587m) dalen we in snel tempo af naar Breitenau (345m).
Hier komen we het bos uit en gelukkig regent het nu iets minder hard.
Om 11.00u bereiken we de eerste straten van Villé en houden we halt voor het middagmaal onder een grote luifel van een plaatselijke distillerie.
Om 12.30u bereiken we de auto, kleden ons snel even om en vertrekken huiswaarts via Obernai - Metz - Luxemburg. Om 18.00u zijn we thuis.

Camille en Monik Callens


Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 22-02-2024

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]
"; } if(lC>2400) { rightAd3.innerHTML = "
"; }