foto
de ligging van deze route in CataloniŽ

Via de kerken van St. Miquel naar Kasteel Montmell (5 km / 2 uur)

Lengte van de route:
Dit is een korte route van slechts 5 kilometer. Doordat je echter behoorlijk moet klimmen (en vervolgens weer afdalen) doe je daar ongeveer 2 uur over (geteld met een kleine pauze).

Duidelijk is het zadel te zien tussen de twee bergtoppenKenmerken van deze route:
Een korte route om in een zeer korte tijd op behoorlijke hoogte te komen voor een schitterend uitzicht (het hoogste punt van deze route ligt op zo'n 820 meter). Tijdens de tocht zie je verschillende ruÔnes en het grote voordeel is dat het start- en eindpunt een perfect picknick-plaats is met water, toiletten en barbecue-voorzieningen.

Start- en eindpunt:
Zoals gezegd is het start- en eindpunt van deze route een picknick-plaats. Deze ligt vlakbij het plaatsje La Juncosa del Montmell (ten noord-oosten van Tarragona, aan de A7). Je komt bij deze picknick-plek door een zandweggetje net na La Juncosa del Montmell te nemen dat het recreatie-gebied aangeeft.

Zttend op het muurtje voor de oude kerk zie je links de zee...Uitrusting:
De tocht is misschien een tikkie (te) zwaar voor mensen met zwakke enkels of knieŽn. Verder is het gewoon een kort tochtje en heb je dus niets bijzonders nodig. Als de zon schijnt is water en iets tegen zonnebrand zeker nodig.

Benodigde kaart:
Je kunt het beste zoeken naar de 'Mapa comarcal del baix PenedŤs' (1:50.000) van ICC. Niet echt gedetailleerd, maar dat is ook niet echt nodig voor deze tocht.

...en rechts de PyreneeŽnRoutebeschrijving:
Startend op de picknick-plaats, ga je in de hoek die het dichtste bij de nieuwe kerk van St. Miquel ligt, wandel je naar de weg waar deze kerk aan ligt. Op dit moment (januari 2002) is men druk bezig om deze kerk te renoveren. Zodra je op de zandweg loopt (voor de kerk langs) zie je al meteen het eerste doel van de tocht: de oude kerk van St. Miquel, halverwege de berg. Net voorbij de nieuwe kerk zie je een pad aan de rechterkant omhoog lopen. Dit pad volg je helemaal tot aan de oude kerk. Deze oude kerk, of wat er nog van over is, stamt uit de 10 eeuw. Het kost je wat klauteren, maar je kunt uitrusten zodra je bij de kerk bent aangekomen: vlak voor de kerk is namelijk een schitterende open plek waar je van het uitzicht en de zon kunt genieten. Als je geluk hebt is de deur van de kerk niet op slot en kun je even een kijkje binnen nemen. Hangt er een grote ketting aan de deur, controleer deze dan toch eens. Men wil de ketting namelijk nog wel eens los hangen zodat het alleen lijkt alsof de deur is gesloten.

Vanaf Kasteel Montmell zie je het kruis op de andere top.Ben je uitgerust en heb je van het uitzicht genoten, dan is het tijd om verder te gaan naar het tweede doel van de tocht: het kasteel van Montmell. Of in elk geval de ruÔnes die daarvan over zijn. Opnieuw behoorlijk wat klauterwerk omhoog, maar het is vrij makkelijk te doen. Het pad leidt je weg van de kerk en stuurt aan op een soort zadel (dal tussen twee bergtoppen). Aangekomen op dit zadel klauter je nu aan de linker-kant omhoog naar het kasteel. Tijdens de klauterpartij zal het je opvallen hoeveel holen (soort grotten) er in deze kleine bergtop verscholen zitten. Veel van deze holen en grotten vormen de (vochtige) basis voor enkele varens die alleen hier op de berg groeien. Ben je langs alle holen omhoog geklauterd, dan heb je opnieuw een schitterend uitzicht. Nu echter al iets verder: op een heldere kun je namelijk zowel de PyreneŽn als de Mediterraanse zee zien. Wat je (al eerder) ook ziet is de volgende (en eind-) bestemming van de tocht.

Zicht langs de muren van Kasteel MontmellAan de andere kant van het zadel gaat de route weer omhoog. Makkelijker deze keer, met als gemakkelijk richtpunt het kruis op het topje van de berg. Achter dit kruis loop je over het (slecht zichtbare!) pad richting de top die iets verderop ligt. Dit is de Talaia del Montmell. Zodra je op deze top staat heb je zelfs nog een beter uitzicht op de uitgestrekte vlakten van Tarragona.

Zoals gezegd is dit tevens het eindpunt van de route. De weg terug is makkelijk. Je loopt terug naar het kruis, daalt af naar het zadel en vervolgens nagenoeg recht naar beneden (pas op voor losse stenen en gruis). Niet veel verder kom je op een klein paadje terecht waar je al eerder liep en dat je terug brengt naar de nieuwe kerk van St. Miquel. Deze weg omlaag is wat aan de steile kant en dus is het zaak om goed uit te kijken. Ben je eenmaal weer op de brede zandweg, dan is het paadje terug naar de picknick-plaats snel gevonden. Tijd voor een barbecue?

printversie

Hiking-site.nl op Twitter
Share/Bookmark
homezoeken op deze sitetop van de pagina
Vertel vrienden over deze pagina

Laatste wijziging: 25-01-2021

Hiking-site.nl is een site voor actieve buitensporters, wandelaars en hikers die op zoek zijn naar informatie over materiaal, routes, navigatie, EHBO, tips en tricks, avontuur, wandelen, outdoor en buitensporten. Nieuw op deze site?
Lees dan eerst eens rustig deze pagina met informatie over Hiking-site.nl!
[home] [linken naar Hiking-site.nl] [adverteren op Hiking-site.nl]