Zonneladers: nut bij lange tocht en welke opties zijn er?

Zonnepanelen zijn leuke gadgets maar over het algemeen niet nodig tijdens trektochten. Het gewicht van de zonnepanelen weegt doorgaans niet op tegen dat van extra accu's/batterijen. Daarnaast zijn soms extra laders nodig om camera-accu's op te laden. Het gadgetnieuws en alle reviews heb ik daarom altijd met argusogen gevolgd.

Ik hoop komende zomer een 5-6 weken lange tocht in de Pyreneeën te maken(ja, eindelijk de HRP!). Hiervoor ben ik benieuwd of zonneladers bij gebruik lichter zijn dan het meenemen van extra camera-accu’s. Mijn tocht heeft een sportieve inslag en ik maak lange dagen. Dit betekent dat ik mij niet wil vastleggen door in een planning berghutten/campings op te nemen. Ik wil namelijk niet een namiddag en avond bij een hut treuzelen(en daar camera-accu's op te laden) als ik ook verder kan wandelen en op een mooie rustige plek kan kamperen. Toch zal het natuurlijk een keer voorkomen dat het wel goed uit komt. Ik vraag me hierdoor af:

- In hoeverre hebben berghutten in de Pyreneeën elektriciteit?
- Zijn de huidige zonneladers geschikt om als vervanging te dienen voor powerpacks/extra accu’s?

Mijn nieuwe Samsung NX2000 camera kan ik gelukkig via een USB-microUSB ingang opladen. Een acculader is daardoor overbodig. Mijn verwachtte accuverbruik is 1 accu per 3 ½ dag: 8.58Wh (7.6V, 1130mAh accu).

Optie powerbank: Afhankelijk de beschikbaarheid van elektriciteit onderweg ga ik er van uit dat ik eens in de 10 dagen bij een elektriciteitspunt kom waar ik een powerpack kan opladen. Hiervoor heb ik een powerpack van ruim 30Wh(8600mAh bij 3.7V) nodig (3 maal 8.58 maal 25% laadverlies). Het gewicht van zo’n powerpack is dus de grens waarna een zonnelader dus niet efficiënter is. Een voorbeeld: A-solar xtorm powerbank 11.000m Ah van 280 gram.

Zonnelader:
- De interne batterij moet voldoende capaciteit hebben om een camera-acculading op te slaan om ’s nachts te laden + het laadverlies in acht nemen.
- Hoelang staan zonnepanelen in de zon? Ze hangen aan de rugzak en ik loop oostelijk: 6 uur per dag? Ze hangen niet loodrecht op de zon: 50% efficiëntie? Hoe vaak is het bewolkt????? Bij 25% bewolking kom ik op effectieve 9 zonuren per 4 dagen uit. Klinkt dit een beetje realistisch?

Er zijn veel zonneladers op de markt. Veel zijn onbruikbare gimmicks en andere laders zijn weer erg zwaar. Ik heb enkele laders inc. interne batterij gevonden:

* A-Solar Lava charger: 3.5 W, 4000mAh(=14.8Wh?), 5V/1A, 242 gram. Volgens recensies in 10 uur geladen? Nederlands merk maar ik heb er nog geen echte praktijkreviews van gelezen. http://www.xtorm.eu/NL/solar-chargers/lava-charger-617.html
Outdoorgearlabs heeft een line-up van zonneladers: http://www.outdoorgearlab.com/Solar-Charger-Reviews Er wordt echter totaal geen capaciteit vergeleken, enkel subjectieve testen gedaan waarmee je niet kan vergelijken.
* De Bushnell Solarwrap mini of 250 lijken lichtgewicht oplossingen te zijn. Er worden echter totaal geen wattages of capaciteit van interne batterijen genoemd. Bij Outdoorgearlabs komt de Solarwrap mini er echter redelijk goed uit. http://www.bushnell.com/all-products/outdoor-technology/powersync
* De Powertraveller Solarmonkey Adventurer komt goed uit de test bij outdoorgearlabs: 3W paneel, 2500mAh(9.2Wh) accu. 265 gram. 8-12 uur laden via zonnepaneel. https://www.powertraveller.com/en/shop/portable-chargers/outdoor-adventure/solarmonkey-adventurer/
* De Instapark Mercury 4S: 4W en 2000mAh (7Wh?) accu. Goedkoop en redelijk licht. 215 gram.http://www.amazon.com/Instapark-Mercury-4S-Rechargeable-generations/dp/B007Y05GHQ
* Freeloader Pro: 200mAh paneel, 1600mAh accu(=5.9Wh) opgeladen in 8 uur. 175 gram. http://www.solartechnology.co.uk/freeloader-pro-charger
* Brunton Restore 2200. 2200mAh batterij, 230 gram, in 10 uur opgeladen. http://www.brunton.com/collections/power-packs/products/restore
* Voltaic 3.5W +V15 accu: 3.5W panel, 4000mAh (15Wh) accu. 150gr+125gr=275 gram combi. In 11 uur geladen.
De 4W kit(2x2W weegt 335 gram en laadt de accu in 9 uur op.http://www.voltaicsystems.com/3wattkit.php

Als je kijkt naar de Watt-uren en hoe snel die interne batterij volgens de fabrikant is opgeladen komen de A-solar, Voltaic en Powertraveller er het best uit.
Wat denken jullie? En zou het lukken om 's zomers de genoemde zonneladers op te laden?
 
Laatst bewerkt:
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Allereerst heel heel veel plezier op de HRP. Heb over meerdere jaren al verschillende stukken gelopen. Echt een van de mooiste tochten. En inmiddels heb ik er al een aantal gelopen:)

Voor wat betreft de oplader kan ik alleen melden dat een tochtgenoot vorig jaar er een gebruikt had. Hij was laaiend enthousiast omdat hij bijna alles via IPhone deed. De meeste hutten hebben wel gewoon stroom, zeker de wat lager gelegen hutten. Overigens, de verbinding met de buitenwereld is redelijk goed. Dat viel me wel op. Ik weet alleen niet welk merk hij heeft. Hij hing het aan zijn rugzak en elke avond laadde hij weer zijn IPhone op. Deze winter in Noorwegen, ondanks de kou, precies hetzelfde. Nu ik het van "dichtbij" heb gezien ga ik het volgende keer ook gebruiken. Uiteraard heb ik ook een camera, maar als ik alleen IPhone gebruik dan scheelt dat toch weer aan gewicht.
 
Kijk ook even goed naar de in en output specs van de verschillende oplossingen, bij USB kan dan namelijk nogal sterk variëren (0.3A tot 2.4A).

Bij bv de Voltaic staat dat netjes aangegeven:
http://www.voltaicsystems.com/v15.shtml

Mocht je onderweg een oplaadpunt tegen komen dan is het zaak zo snel mogelijk bij te laden tijdens je pitstop in de beschaving met een USB muurlader, die laatste moet dan ook afgestemd worden op je input specs.

De V15 kan geladen worden met 1A oftewel 5W, bv een iPhone oplaad stekker voldoet aan die specs (en is erg compact) waarmee de V15 in 4 uur opgeladen kan worden (15Wh/(5W*0.75), gebruik je echter een stekker met maar 0.5A/2.5W dan wordt dat dus 8 uur.

Een stekker met hogere Ampere spec dan het op laden device kan geen kwaad omdat de laatste zelf bepaald hoeveel het af wil nemen, de V15 aan bv een 2.4A/12W iPad stekker hangen kan dus geen kwaad.

Voor de output specs geldt hetzelfde waarbij het handig is om te weten hoeveel je op te laden device maximaal kan handelen zodat je weet aan welke specs je solarpack minimaal moet voldoen voor maximale performance.
 
Ik weet alleen niet welk merk hij heeft. Hij hing het aan zijn rugzak en elke avond laadde hij weer zijn IPhone op.

Maurik, als je weer een contact hebt met deze vriend wil je dan eens aan hem vragen welke lader hij gebruikt? Ik ben wel benieuwd. Dank je!

Pantalaimon, nog even een aanvulling. Wij gebruiken een powerbank van 20.000 mAh (volgens de doos...) en die weegt 300 gram. Misschien toch ook het overwegen waard.
 
Laatst bewerkt:
Het is btw erg eenvoudig om de specs te meten van je setup met een USB volt / current meter, ik heb net deze besteld op eBay voor nog geen 9 euro thuis afgeleverd:
http://www.xtarlight.com/05-chanpin/p-001-1.asp?styleid=299&style=Charger Series

Ik heb een aantal accu laders van XTAR en het merk staat als betrouwbaar bekend in de lampen scene, dus ondanks de lage prijs geen rommel.

In tegenstelling tot mijn huidige meters kan de XTAR wel het volledige bereik van de huidige generatie USB laders meten (0-2.5A).
 
Bedankt voor de tips!

Tom, bedankt voor de tip over de goedkope powerbank! Een heel aantrekkelijk prijsje!

Golok, bedankt voor je bemoedigende woorden! Dit bewijst volgens mij dat zonne-energie toch wel kan werken(als je je erin verdiept?). Ik ben erg benieuwd welke lader/paneel hij heeft!

Jan Anne, wederom bedankt voor de verduidelijking. Ik heb idd een 35 grams wegende netadapter. Deze is met max 1A gelijk aan de Lava charger. Ik heb de Xtar USB meter gekocht voor die 6 euro. Eindelijk wat duidelijkheid hoe de powerbanks in de praktijk presteren!

Linda, de usb branders/pannen heb ik al snel verworpen omdat het gewicht het zeker niet waard is. Het eigen gewicht+extra brandstof is veel te veel. Daarnaast is de opbrengst volgens mij laag.

Marieks, de WakaWaka is een leuk en goedkope lader. Echter de opbrengst is erg laag. Een 800mAh batterij en 0.5W paneel.

--------

Heb ik in de openingspost een te grote lap tekst getypt of is de voorspelling van de opbrengst realistisch? Ik denk dat ik de 'gok' ga nemen en voor de A-Solar Lava ga. Mocht het niet (genoeg!) werken zit er nog altijd een 4000mAh batterij in.
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bovenaan