West Highland Way, een paar vragen...

Discussie in 'Discussie: wandelgebieden' gestart door marcodew, 7 okt 2018.

 1. Beste mede-hikers,

  ik heb sinds kort het wandelvirus te pakken en ben nu aan het voorbereiden voor mijn eerste hike (9 dagen) in de eerste helft van mei, Schotland: the West Highland Way!
  Nu heb ik een paar vragen waar ik niet echt een duidelijk antwoord op kan vinden:

  - Ik wil gaan wildkamperen. De ene site zegt dat het sinds kort niet meer mag, de andere site zeg van wel en weer een andere site zegt dat het alleen op aangegeven plekken mago_O.
  De planning is eigenlijk kamperen wanneer ik de dag erop heb zitten, maar als deze eindigt in een dorp, mag je dan simpel weg een stukje groen (rondom) opzoeken en daar overnachten?

  - Hoe zit het met drinkwater? Ik wil een Camelback aanschaffen van 3 a 4 liter. Is dit genoeg en waar kun je eigenlijk water bijvullen? (of raden jullie een waterfilter aan?)

  - Ik wil 5 dagen zelf eten bereiden via een Tangria kookset en 4 dagen ergens lekker eten in een pub oid. Zijn er genoeg winkels over de hele trial om daar eten te kopen, of zal ik voor de 5 dagen eten vanuit Nederland meenemen?

  - Hebben jullie nog andere tips of dingen die je zou willen delen?

  Veel wandelplezier gewenst!
   
 2. in het kort!

  wildkamperen: mag niet langs loch lomond, verder wel te doen en er zijn mooie relatief natuurlijke campings onderweg. net bij een dorpje is niet altijd even handig, hou je wel aan de regels van de country code :)

  3/4 liter is zat. er zijn hotels, huizen, dorpen en campings onderweg waar je water kan vragen.

  Er zijn dorpjes onderweg, kijk wel even goed waar ze zitten zodat je geen honger krijgt.

  vertrek vroeg (<8u) zodat je voor de meute aanloopt.

  veel succes met de voorbereidingen!!
   
 3. Ik zou dagelijks, bij het begin van je wandeling, een normale hoeveelheid ater meenemen die voldoende is voor die dag[1]. Daarnaast zou ik een 'zachte' waterfles[2] meenemen van zo'n 2 liter en die, zo kort mogelijk, voor je gaat kamperen, samen met de watervoorraad voor de volgende dag, vullen.

  Dat gaat dus als volgt : je begint 's ochtends te lopen met je normale voorraad en drinkt daar gedurende de dag uit. 's Middags bij een pub, een winkel of een kraan op een kerkhof vul je alles inclusief die extra fles en zoekt een kampeerplek waar je je avondmaal eet en ontbijt en natuurlijk koffie en/of thee maakt. De volgende dag herhaal je dit weer. Het voordeel is dat je niet gedurende de dag je hele watervoorraad hoeft mee te zeulen.

  [1] Ongeveer 2 liter moet voldoende zijn bij normale omstandigheden.
  [2] Onder ander Platypus heeft van die zachte, licht en opvouwbare flessen van bijvoorbeeld 2 liter ; genoeg voor avondmaal etc. Als je gedurende de volgende dag iets tekort komt vul je je dagvoorraad bij.
  Zoiets dus : https://www.platy.com/bottles-storage/platy-bottle
  upload_2018-10-7_19-40-59.png
   
  marcodew vindt dit leuk.
 4. hyz

  hyz

  Langs Loch Lomond heb je een paar plekken waar je vrij mag staan (soort paalkamperen). Verder zijn er voldoende campings dat stuk. Ik weet niet of in mei de campings al open zijn. Maar dan nog kan je er vaak wel staan (heb ik in de winter gehad).
   
  Laatst bewerkt: 8 okt 2018
 5. Dank allen voor de tips, ik heb hier veel aan.
   
 6. Beste Marco,

  De plekken langs Loch Lomond zijn weliswaar een soort paalcampings maar je dient hier vooraf eigenlijk een permit voor aan te vragen.
  Ik had dat niet gedaan want ik wist het niet, dus ik heb er gewoon geslapen.
  Langs de route staan ook 2 bothy's waar je goed kunt overnachten. Ik heb er zelf in een geslapen aan het einde van Loch Lomond.
  Bedenk wel dat op het 2de deel van de route, na Tyndrum als je de Highlands in gaat het wildkamperen een stuk moeilijker wordt ivm de ondergrond . Het beste kampeer je dan eigenlijk achter de hotels langs de route en op campings. Ik heb zelf op 2 campings gestaan.
  Pubs en winkels zijn er langs de route echt meer dan genoeg. Ook punten om water te tappen. Ik had een filter mee en dronk over het algemeen alleen uit de stroompjes. Zo hoef je niet continue heel veel mee te nemen.
  Maar ik ben elke dag wel ergens langs gelopen waar ik een blikje cola heb gekocht.
  Ook avond eten is geen probleem. Ik heb 2 of 3 keer in een pub gegeten.
  Ik heb de route net een jaar geleden gelopen van 12 tot 20 september.
  Mocht je nog meer willen weten, het ligt nog vers in mijn geheugen!
   
 7. Joch3m

  Joch3m Lid Club Hiking-site.nl

  Ik heb hierover nog wel een vraagje, hoe was het weer en temperatuur zo laat in het seizoen?
   
 8. Dat niet langs Loch Lomond gekampeerd mag worden klopt, maar geldt alleen tussen maart en september. Wij liepen langs die 'paalkampeerplaatsen', die zijn prima met natuurtoiletten en watertappunten. Wel dien je hier iets van een fee te betalen, ik dacht 5 pond p.p. ofzo. Houd er in ieder geval rekening mee dat je vanaf net na Drymen tot en met Rowardennan dus niet zomaar je tent kan neerzetten. Voor informatie kan je zoeken op 'camping management byelaws'.

  Over kamperen: kijk even naar de Scottisch outdoor access code. Je mag kamperen, maar het is niet de bedoeling dat je in de buurt van bebouwing gaat staan of in iemand akker. Ik heb zelf ooit wel midden in een dorp op een groenstrook geslapen omdat ik zo moe was, nota bene tegenover het politie bureau. Ik hoorde wel wat pub-gangers gniffelen 's nachts maar ik heb heerlijk geslapen. Over het algemeen kun je echter prima kamperen langs de WHW. Het is een populaire route, dus je ziet de kampeerplekjes her en der wel liggen.

  Qua proviant komt je langs best wat punten. Zo loop je niet ver langs Drymen, heb je nét na conic hill een supermarktje (met heerlijke verse rolls, lekker met knakworst!). Je komt langs Inveraran hotel, hier heb je prima sandwiches. De bothie die @MarinusD noemt aan het einde van Loch Lomond is inderdaad prima! Bij Crainlarich is het 1km van het pad af naar het dorp, je komt dan langs de supermarkt. Overigens ook openbaar toilet en een pub om te eten. In Tyndrum heb je kleine supermarktjes en is ook genoeg te doen. Als Inveroran Hotel geopend is, dan kun je 200m verderop je tent opzetten en 's avonds naar de Walkers bar, 's ochtend een full Scottish breakfast :). Glencoe mountain resort heeft prima chocomelk én uitzicht over de vallei. Je kan hier ook douchen voor een pond én je hebt daar van die micro lodges mocht je de tent beu zijn. Kingshouse is momenteel een grote bouwput, maar wellicht tegen die tijd niet meer - daar kun je dus ook eten/drinken. Kinlochleven is best een groot dorp met supermarkten en pubs.. daarna is het even rustig tot aan Fort William, dus zorg dat je dan genoeg bij je hebt.

  Qua drinkwater kun je het prima redden met een 2 liter drinkzak en 2 liter extra als je een beetje rekening houdt met mogelijke vulpunten. Ik zou niet zomaar uit stroompjes drinken, er liggen nog wel eens dode schapen in het water én de WHW loopt (misschien nog erger) nooit ver van de bewoonde wereld. Een waterfilter vind ik zelf wel ideaal omdat je overal water kan filteren én je niet met veel water hoeft te lopen wat gewicht scheelt.

  Qua tips
  - Goede regenkleding!
  - Glencoe Mountain lodge = lekker douchen
  - Slapen bij Iveroran, daar zijn veel herten!
  - Geniet vooral!
  - Het boekje mét kaart van Atkins vond ik wel leuk qua achtergrondinformatie.
   
  Joch3m vindt dit leuk.
 9. Late reactie, maar bedankt voor de uitgebreide antwoorden. Hier heb ik veel aan.
   
 10. Qua water hadden wij nooit meer dan 0,5-1 liter bij ons omdat overal stroompjes zijn om bij te vullen (scheelt een hoop gewicht) . Zorg wel dat je een goeie filter meeneemt ivm schapen en bebouwing langs de route.
  Wat weer betreft kun je alles tegenkomen. In dezelfde week (halverwege mei) hadden we sneeuw en 30 graden, dus zorg dat je overal op voorbereid bent (vergeet de zonnebrand niet). Tegen de muggen kun je het beste lokaal 'smidge' kopen. Die werkt het beste. En zet je tent nooit helemaal in een windluw stuk op, want dan komen de muggen.
  Een tent waarbij de buitentent eerst opgezet kan worden is ook erg nuttig als je in hard wind en regen probeert je tent op te zetten.

  Veel plezier!

  Verstuurd vanaf mijn G8441 met Tapatalk
   

Deel Deze Pagina