• De site is afgelopen nacht (26/02) verhuisd naar een andere server. Tegelijkertijd is het prikbord vernieuwd naar een nieuwe versie. Er kunnen hier en daar dus nog enkele kleine zaken fout gaan, mocht dat zo zijn: let me know.

Welke slaapzak voor in de winter?

Beste Liesje,

Synthetische isolatie is veel zwaarder en lijdt schade door compressie waardoor isolatiewaarde relatief sneller afneemt dan bij dons het geval is. Dons is veel lichter en de meeste Europeese merken gebruiken dons waarbij het welzijn van dieren aan EU standaarden voldoen. Ook de fabrikant Rab doet dit. Dus die MP aanbieding van die Rab zak is best wel ok!

Verder levert dons veel minder microplastics op.

Dons slaapzak is dus kortom lichter en duurzamer. Hooguit kan je het niet eens zijn met de EU welzijnsstandaarden van de dieren, dan kan ik je keus voor synthetisch nog wel volgen. Verstandig? IMHO vind ik dat niet.

Verstuurd vanaf mijn SM-N960F met Tapatalk
 
Als het kouder is, moet je inderdaad meer eten. Het interne kacheltje moet harder branden...
 
Een keer via marktplaats een slaapzak met dons gekocht: helemaal verkeerd gewassen, was een en al geklonterd. Enige oplettendheid kan geen kwaad.
 
De Rab slaapzak is inmiddels niet meer aangeboden. Mensen in België waren toch wel wat in het voordeel denk ik want de slaapzak moest afgehaald worden, in Antwerpen. Dan kan je misschien wel iets anders regelen, maar ik vind het toch wel een gok om zoveel geld te besteden aan iets wat je bij een particulier, en dan ook nog in het buitenland koopt. Voor een kleiner bedrag kun je een gok wel wagen maar als dat bijn al je spaargeld is.

Dan liever misschien wat verder sparen. Een Rab is best een mooie investering, even afgezien of je uit diervriendelijke overwegingen geen dons of wol wilt gebruiken. Ik zit er best over te denken om gewoon weer een mooie wollen deken aan te schaffen, in plaats van telkens een nieuw dekbed van kunststof. Kan ook dons of wolgevuld Texels dekbed natuurlijk, maar een moie AaBe deken, waarom niet. In een recent onderzoek bleek dat mensen minder moeite hebben om in slaap te vallen in wol, omdat dit zowel temperatuur als vochtregulerend werkt. Een deken kan ook als extra laag in een slaapzak maar dan moet je wel op de koop toenemen dat het wat zwaarder is en niet extra gecomprimeerd in je rugzak kan.

Dat is wel een voordeel van niet zo'n zware slaapzak; je kan nog wat gaan combineren. Zo heb je bij de Kik al voor zo'n zeven en een halve Euro een kleine fleece. Natuurlijk is wol veel mooier maar als je het geld daarvoor niet hebt. Zelf vorig jaar deze nog aan geschaft als extra laag: Therma-a-Rest Argo blanket. Is ook nog waterafstotend, kan met elke slaapzak gecombineerd worden, door hem er gewoon overheen te doen en als hij voor de extra warmte niet nodig is dan stop ik hem in mijn flanellen sloop als kussen. Nu nog de bijpassende African Rainbow lakenzak... Weer aan het sparen. Ik ben er uiteindelijk wel veel geld aan kwijt geraakt maar ik kan nu ook heel veel combineren :D.

Oja, nog even over de slaapzak die ik meehad naar Schiermonnikoog, naar de koeiestal met een dikke laag stro waar normaal de koeien in stonden. Er staat volgens mij geen merk op. Ik moet hem dacht ik nog voor 1980 gekocht hebben, wel bij een goede sportzaak in Leeuwarden. Het grootste voordeel is de goede katoenen tijk die er op zit, dat slaapt gewoon heel comfortabel. Hij is verder niet eens zo heel zwaar dus ik denk dat er wel kunststof isolatie in zit, maar die veert nog goed en is niet verpulverd wat bij een meer gebruikte slaapzak wel gebeurd is. Dat viel er echt als zand op den duur uit, niet echt zo gezond denk ik, de vluchtige stoffen zullen wel verdampt zijn maar andere stoffen als vlamvertragers komen zo in korrelvorm ook weer in je vloerbedekking terecht. Maar deze zware katoenen slaapzak is nog goed, ik was van plan om hem eventueel weer als een dekbed te gebruiken. Dan gaat hij toch al veertig jaar mee, al is hij maar een paar keer mee op reis geweest. Zijn geld wel waard.
 
Lisa,

Ik heb snel even de reacties gescand. Even in staccato:
Warme winterslaapzakken, een laag gewicht en niet te duur is een spagaat voor fabrikanten. Ergens zal het gaan wringen.
En met een slaapzak alleen ben je er niet dus bepaal heel goed wat je budget is en hoe vaak je hem gaat gebruiken.
Een warme slaapzak voor de winter zal in de zomer zeker te warm zijn.
Je hebt een matje, met koud weer helpt een foamen matje onder je mat, bij echt koud wel er bovenop.
Dames slaapzakken zijn anders gevuld en zijn voor dames beter.
En... volgens mij is die nog niet genoemd... een fleece lakenzak in je slaapzak helpt enorm. Voor NL temperaturen is een drie seizoenenzak met een lakenzak vaak voldoende.
Mocht je meer willen weten mijn contact gegeven vind je hier: https://outdoorguru.com/nl/contact/
 
Voor budgetgebruikers raad ik altijd aan om inderdaad een relatief lichtgewicht selfinflatable te combineren met een gesloten celschuimmat in de winter. Ook een UL neoair kan je zo combineren. Maar dat is geen budgetvriendelijke oplossing meer. Neo air is duur. De budgetvriendelijkste slaapzakken met dons die ik ken zijn van Alpkit of anders kom je uit op MP.

De beste prijs/kwaliteit is bij mij weten nog steeds Cumulus maar dat gaat ook de term budgetvriendelijk voorbij.

In NL in de winter heb je inderdaad meestal voldoende aan een slaapzak met een comfortwaarde rond de -1 betreffende het geslacht van de gebruiker.

Damesslaapzakken zijn typisch wat meer gevuld idd of een unisex slaapzak heeft voor dames een wat mindere comfortwaarde dan voor heren.

Ff los van de genderdiscussie.....

Verstuurd vanaf mijn SM-N960F met Tapatalk
 
Als de specificaties een klein beetje kloppen en je wilt niet huren of gelijk op Marktplaats iets kopen, je kunt er niet eentje lenen (wat veruit de goedkoopste oplossing is natuurlijk) dan is in de budgetklasse dit op papier eigenlijk niet te verslaan. Er staat bij 0 ºC comfort maar voor de veiligheid maken we daar maar 5 ºC van. Volgens mij is dat in Nederland bijna altijd genoeg zelfs in februari, als je ook nog een lakenzak bij je hebt, een goede wintermat wat extra kleren die je toch ook meneemt kunnen om de lakenzak en dan je jas er nog op als laatste veiligheidsmaatregel.

Warme kleren aandoen daar zijn de meningen over verdeeld, maar je kan ze warmhouden in je slaapzak.

(Hond nog op het voeteneind misschien:)) Voor de hond nog een goed stuk isolatie meenemen, radiator isolatie of iets steviger isolatie voor autoruiten is hier op het forum ook wel genoemd.

Kathmandu slaapzak

Dingen die ik een plus vind bijvoorbeeldd polyester met katoen voor de binnentijk, en een tochtstrip langs de rits en tochtkraag een plus voor de warmte. Ik ga dus alleen op de geboden specificaties af maar ik denk dat dit van de goedkope slaapzakken wel een van de betere winteropties is. Ik zou overigens de Ajungilak van de Marktplaats nog een heel stuk liever hebben, die is zeker veel beter als hij echt nog bijna niet gebruikt is. Moet je wel snel op reageren denk ik.

Ze hebben hier ook een goedkope lakenzak niet echt isolerend maar ik houd dus wel van katoenen dingen, polyester verdraag ik niet zo goed op de huid:


Een favoriete link van mij voor gesloten cel matjes is de Wechsel Mateno die ze hier hebben, maar je moet er voor naar de winkel in Winterswijk, tenminste, meestal, soms stond dat er ook niet meer bij gek genoeg.

Zie ook de fabrikant:
https://www.wechsel-tents.de/wissen/mattenserie-mateno/
R-Wert: 3.5 entspricht ca.-5° C
Zelfs als je hier een vol punt af zou moeten trekken is dit een goede waarde. Ik heb ondertussen een andere besteld maar deze is qua specificatie bijna onverslaanbaar. Rare is kon volgens mij bijna geen reviews van Wechsel meer vinden wat isolatiematjes betreft dan. Ik heb een self inflatable mat van Wechsel meer een UL die is ook 3.5 maar ik zou deze er best nog bij willen hebben.

Wechsel heeft ook wolgevulde maar die zijn echt een stuk duurder. Wel mooi...

Okay even genoeg reclame hier, is niet echt de bedoeling van deze site maar het is mijn eerlijke mening :confused:
 
Wat fijn dat er zo uitgebreid gereageerd word!
Ik ben echt heel blij met zoveel reacties:D

Ik moet wel zeggen dat de keuze er zo niet makkelijker op word haha.
Op het moment heb ik niet echt een respons op alle reacties aangezien de informatie nog goed verwerkt en meegenomen moet worden.

Nieuwe reacties/tips/informatie zijn zeker nog steeds welkom!!
 
Ik vind het een beetje schandalig dat ze deze aanprijzen in hun titel als 'Slaapzak voor dames -20°c'. Je geeft toch gewoon de comfort temperatuur aan.
Je moet alle specs lezen. Dan zie je ook de comfort, limiet en dat -20 de extreemwaarde is.

Is gevuld met 90/10 dons van 650 cuin met een vulgewicht van 600 gram. Deze is zeker goed voor dames rond het vriespunt!

Verstuurd vanaf mijn SM-N960F met Tapatalk
 
Je moet alle specs lezen. Dan zie je ook de comfort, limiet en dat -20 de extreemwaarde is.

Is gevuld met 90/10 dons van 650 cuin met een vulgewicht van 600 gram. Deze is zeker goed voor dames rond het vriespunt!

Verstuurd vanaf mijn SM-N960F met Tapatalk
Nee, ik ben het wel met Caersbart eens dat het prominent weergeven van de extreemwaarde erg veel gevaarlijke verwarring kan scheppen. Geen enkel merk communiceert op die manier, and with reason, zoals ze in UK zeggen.

Duurder dan Alpkit, maar hoger in CUIN zijn slaapzakken van Simond. Ook nog het overwegen waard denk ik.
 
Natuurlijk lees ik de specs... maar er zijn wel mensen die denken dat het oké is om bij -20° in deze slaapzak te liggen... en dat is het zeker niet. Volgens mij is het bewust zo in de titel gezet.
 
Natuurlijk lees ik de specs... maar er zijn wel mensen die denken dat het oké is om bij -20° in deze slaapzak te liggen... en dat is het zeker niet. Volgens mij is het bewust zo in de titel gezet.
Wel eens met je dat het zeer verwerpelijk is om met limiet en extreemwaardes te adverteren. Maar ze staan op bijna iedere slaapzak. Zelfs Cumulus is niet helemaal eerlijk door primair met limietwaardes te adverteren. Pas na doorklikken krijg je ook de comfortwaarde te zien. En ook Rab is verwerpelijk, die geven enkel limietwaardes op. Kortom het is helaas niet anders maar er zit iets pervers in de verkoop van slaapzakken. Proberen een zo'n gunstig mogelijke temperatuurwaarde te communiceren. Geen wonder dat mensen klagen over dat ze eigenlijk een te koude slaapzak hebben gekocht (wellicht niet verder gekeken dan hun neus lang was).
 
heb een keer navraag bij Cumulus gedaan, naar de verschil waarden van 700 en 850 cuin dons, het volgende:

700 cuin down has comfort temperature of 6 ?C
and limit temperature of 1 ?C.
If we change down to 850 cuin, comfort temperature would be about 4 ?C, whereas limit temperature of about -2 ?C.

Please notice that comfort temperature refers to women, whereas limit temperature to men.
 
Bovenaan