Welke slaapzak voor in de winter?

Hallo iedereen,

Ik ben nieuw op dit forum en zat meteen al met een paar vragen.

Eerst even voorstellen:
Ik ben Lisa, 19 jaar, beginnend hiker en volgend jaar ga ik met een groepje (Ook beginners) onder begeleiding van een ervaren persoon een kleine hiking trip maken rond eind februari.

Rond die tijd kan het natuurlijk nog erg koud zijn 's nachts en daarvoor zoek ik een goede slaapzak.

Nu vroeg ik me af wat voor soort slaapzak ik het beste zou kunnen kiezen?
Wat het beste gewicht is voor een winterslaapzak (hoe lichter hoe beter of rond een bepaald gewicht gaan zitten van bv 1 kg)?

Zelf heb ik al een aantal slaapzakken bekeken en tot nu toe een ruwe selectie gemaakt van +- 7 slaapzakken in verschillend prijs/gewicht/materiaal klasses.

De slaapzakken die ik zelf had bekeken op een rij:
  • Marmot Palisade - comfort temp. -1,7 - 1020 gram - 188,49 euro (met korting)
  • Mountain Hardwear Bozeman flame - comfort temp. -2/-5 (kwam 2 temps. tegen) - 1370 gram - 119,95 euro
  • Mountain Hardwear Lamina 30F/-1 - comfort temp. -1 - 1049 gram - +- 170 euro
  • Husky Extreme Espace - comfort temp. 0 - 960 gram - 119 euro
  • Marmot Trestles 15 - comfort temp. -8.5 - 2040 gram - 139 euro (nu met korting 99,99 euro)
  • Marmot Trestles 30 - comfort temp. -1,6 - 1630 gram - 120 euro (met korting 85 euro)
  • Husky Prime - comfort temp. -6 tot -14 - 2150 gram - (met korting) 139 euro
  • Mountain Hardwear Bozeman - comfort temp. -4 - 1367 gram - 119,95 gram.

Bijna alle slaapzakken zijn op het moment in de sale en mijn budget is ook niet enorm groot, aangezien ik niet van plan ben regelmatig in de winter te gaan trekken. Toch is kou lijden in februari ook niet echt iets wat ik zie zitten.

Zit ik met deze slaapzakken al in de goede richting te zoeken? Of zijn er goede opties die ik echt gemist heb?

Alvast heel erg bedankt voor het meedenken!:)

Groetjes,
Lisa
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bever Lente Deals
Welkom Lisa.

Waarom niet een slaapzak huren. Kost 35 - 50 euro per week + 10 - 15 euro reiniging.

Groet
Koos

Zie bijvoorbeeld base-camp.nl
 
Welkom Lisa.

Waarom niet een slaapzak huren. Kost 35 - 50 euro per week + 10 - 15 euro reiniging.

Groet
Koos

Zie bijvoorbeeld base-camp.nl
Bedankt voor de tip!
Het liefst zou ik wel zelf een slaapzak aanschaffen, aangezien het sowieso wel een keer van pas zal komen in al dan niet warmer weer (kun je altijd minder kleren aandoen).

Ik ga het wel doorspelen naar andere mensen uit het groepje die ook nog steeds zoekende zijn:D
 
Misschien moet je je eerst inlezen over de twee grote categorieen (sythetische of donsvulling) van slaapzakken die er zijn en hun voor en nadelen afwegen tov elkaar. Zie bv https://hikingadvisor.be/2018/03/17/een-slaapzak-kiezen/ waar ik ooit eens samen met wat anderen aan heb gewerkt. Te dikwijls ben ik mensen tegen gekomen die beknibbeld hebben op de aankoopprijs van hun slaapzak (soms te begrijpen) maar op de duur terug tegen een aankoop aan zitten te kijken. Synthetische slaapzakken hebben een veel kortere levensduur dan donsslaapzakken (lees: hun isolerend vermogen gaat erop achteruit)
 
Waar ga je naar toe?

Eind februari heb je niet snel genoeg aan een slaapzak voor - 1

Denk ook aan een goede slaapmat.
 
@Ivo, ik had me inderdaad ingelezen over de 2 soorten vulling, maar bedankt voor de link! Die ga ik zeker goed doornemen, want ik ben er nog steeds niet helemaal uit naar welke mijn voorkeur gaat. Wat zijn voor jou belangrijke punten in het kiezen van een slaapzak? Waar let je precies op?

@hyz, we blijven in Nederland en gaan naar Drenthe (waar precies in Drenthe weet ik niet). Zelf zat ik te denken aan een comfort temp. van minimaal -5. Zou dit genoeg zijn of is het beter om naar een lagere temperatuur te kijken? Een slaapmatje heb ik, deze is alleen voor temperaturen tot +- 5 graden, dus het matje ga ik huren bij de organisatie die de reis plant:)
 
Maakt het eigenlijk nog uit of ik een slaapzak kies speciaal voor vrouwen?
Of zou ik ook uit kunnen met een heren/unisex slaapzak?

Edit:
Nu heb ik bijvoorbeeld deze gevonden (wel enorm duur).
https://www.vd.nl/s/VnD/vrije-tijd-...WhlTZKahWijlz_WF3Y7jkJ_j6KhmyTRoaArd8EALw_wcB

Zijn dit de slaapzakken waarnaar ik opzoek moet?
Of is het dan toch beter om voor een synthetische slaapzak te gaan aangezien ik de slaapzak niet heel veel ga gebruiken?
 
Laatst bewerkt:
-5°C comfort is een veilige waarde om een slaapzak te hebben die ruim inzetbaar blijft. Groot probleem wanneer je nu kiest voor een synthetische is dat je voor die temperatuur iedere keer een vrij groot pak mee moet slepen. (ook al gebruik je hem maar af en toe) Waarschijnlijk gaat die niet in de rugzak passen zodat die dan weer aan de buitenkant bevestigd moet worden. Een donsslaapzak heb je voor het leven wanneer je hem goed behandeld. Licht en compact en daarom mijn voorkeur. Of je kiest voor dons, betaalt meer voor een slaapzak waarvan je weet dat hij mogelijk dan voor lange tijd in de kast blijft liggen en dus een investering is op termijn (zonder te weten of het zal renderen). Je kiest voor de goedkope oplossing en neemt erbij dat je bij iedere tocht minstens een emmer vol aan slaapzak mee moet nemen of zoals eerder gesuggereerd, je huurt en stelt je aankoop uit tot het voor jezelf duidelijk is of je meer dit soort dingen gaat doen. over de laatste link die je hebt doorgestuurd. Prijzen voor dons zitten wat in dit segment of anders bv http://sleepingbags-cumulus.eu/uk/c...ng-bags/mysterious-traveller-700?gid=60&vid=6 iets meer een budgetslaapzak in vergelijking met dons van een hogere cuin. dus minder compact en zwaarder (maar als plus minder vochtgevoelig)
https://www.campz.be/ verkoopt momenteel een swing 500 van valandré met korting (eigenlijk iets te krap qua temperatuur voor jou. Een swing 700 was beter geweest. Mocht je in de nabije toekomst plannen hebben om naar parijs te gaan. Bij https://www.auvieuxcampeur.fr/swing-700.html zijn valandré slaapzakken goedkoper. Ik zou je trouwens aanraden om evt wat meer te betalen en naar een winkel gaan om je te laten adviseren en eens in een slaapzak te kruipen ipv vanachter een scherm af te gaan op al die prentjes die op het netvlies worden geprojecteerd
 
Een warme slaapzak alleen is niet genoeg, je moet ook een warm matje hebben anders slaap je alsnog koud. Welk matje heb je nu?
 
@Ivo, Bedankt voor je uitgebreide reactie, hier heb ik wat aan! Tot nu toe vind ik het erg moeilijk kiezen aangezien ik het liefst voor kwaliteit wil gaan, maar daar heb ik simpelweg het budget niet voor op het moment. Een slaapzak kopen van +- 200 a 300 euro zit er gewoon niet in. Ik ben inderdaad ook al naar een winkel geweest, maar hier kreeg ik niet heel veel meer duidelijkheid vandaar dat ik via internet dacht uit te komen, maar het blijkt allemaal iets ingewikkelder te liggen dan ik in eerste instantie had gedacht. Voor nu ga ik nog niet meteen iets aanschaffen, maar er nog even goed over na denken.

@huibhike, ik heb een matje wat tot de 5 graden nog goed is, maar voor in februari ga ik er 1 huren bij de reisorganisatie aangezien ik niet denk dat het met mijn huidige matje een succes gaat worden.

@BertusS, heb je misschien een link naar de advertentie?
 
Beste Liesje,
Uit je openingspost haal ik een budget van max 188 euro. Dat is te weinig voor dons of je moet 2de hands gaan zoeken. Synthetisch is misschien haalbaar met een comfort temperatuur rond het vriespunt voor dat budget. Maar dan loop je wel tegen de problemen aan die Ivo al melde, groot en zwaar. Er loopt weer een buitenkansje voor mensen met een relatief klein budget bij Alpkit. Let wel op want die slaapzakken zijn daar altijd snel op.

Deze moet wel afdoende zijn voor spelen in de winter in Nederland, bij ernstige koude kan je
ze altijd wat opwaarderen met een extra deken die je makkelijk zelf maakt van primaloft oid.

https://www.alpkit.com/products/skyehigh-700#description
 
Hier even een link naar die legerslaapzak: https://www.marktplaats.nl/a/carava...kken/m1464835566-slaapzak-leger-met-dons.html

De Marmot Palisade is ook een donsslaapzak dacht ik. Ik zou me niet al te veel zorgen maken als je slaapzak voor die ene keer niet warm genoeg zou zijn. Als je het leuk vindt om te gaan kamperen, zoek dan iets waar je in de meeste gevallen genoeg aan hebt. (Lijkt mij, als niet kampeerder) Dan komt zo'n slaapzak ook het meest tot zijn recht. Je zit in Drenthe dus ik neem aan dat je dan niet al te veel gaat rondtrekken. (Het is dus niet zo moeilijk om hem 'op te waarderen' voor die ene keer dat het nog gaat vriezen in Nederland, volgend jaar :) Maar het is natuurlijk leuk om iets uit te zoeken, dat snap ik) Ik kan me nog herinneren dat ik met zo'n enorme slaapzak naar Schiermonnikoog ging naar een kampeerboerderij. Verder niet veel spullen nodig dus dat ging prima. Sliep heerlijk ik heb hem nog steeds, een of twee keer laten stomen in al die jaren, kan een goede synthetische ook wel hebben dacht ik. Maar je kan er niet zo goed mee backpakken als je dat wil gaan doen.
 
Laatst bewerkt:
Die RAB is ongetwijfeld een zeer goede koop.

Nog wat tips voor je:
- Ga warm je slaapzak in. Loop 's avonds bv. vlak voordat je gaat slapen nog een rondje.
- Als je 's nachts wakker wordt en je hebt het koud: eet een reep.
 
Die RAB is ongetwijfeld een zeer goede koop.

Nog wat tips voor je:
- Ga warm je slaapzak in. Loop 's avonds bv. vlak voordat je gaat slapen nog een rondje.
- Als je 's nachts wakker wordt en je hebt het koud: eet een reep.
Beter eet die reep vlak aan het einde van het warm lopen. Zorg ook voor een hoofdlampje, zeker als je wat verder weg loopt is dat best wel fijn [emoji6]

Verstuurd vanaf mijn SM-N960F met Tapatalk
 
Ik heb nog wat recente links naar legerslaapzakken verzameld, niet zo geschikt voor langere tochten met alleen een rugzak om iets te te vervoeren, maar wel warm:
M90 Slaapzak, 59 Euro: https://www.marktplaats.nl/a/carava...en-slaapzakken/m1469261846-m-90-slaapzak.html
Defensie slaapzak, 75 Euro: https://www.marktplaats.nl/a/carava...laapzakken/m1468957990-slaapzak-defensie.html
M90 LMB (Lucht Mobiele Brigade), 64,95 Euro, dit is van een winkel dus die zullen wel meerdere exemplaren hebben en de advertentie staat ook al sinds 2017 op Marktplaats. https://www.marktplaats.nl/a/carava...slaapzak-leger-m-90-luchtmobiel-gebruikt.html

Een oudere Ajungilak, dit is geen dons maar synthetisch ik heb zelf ook zoiets, alleen geen Super Igloo. Ik kon verder alleen een Poolse advertentie vinden van dit type, daar bracht hij 75 Zloty op tweedehands, dat is ongeveer 16 Euro. Wel goede kwaliteit als hij niet te vaak gewassen is. Je moet er op bieden maar je kan uiteindelijk natuurlijk ook vragen wat ze er voor willen hebben. Gewoon niet te veel bieden, een paar tientjes, dat is zo'n slaapzak vind ik wel waard. Als je in de buurt van Hengelo woont is het natuurlijk aan te raden of je hem even mag zien. https://www.marktplaats.nl/a/carava...ken/m1469811667-mummy-slaapzak-ajungilak.html
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bever Lente Deals
Zo even niet gekeken en meteen veel reacties erbij. Top!!

@huibhike, zo'n matje heb ik, dankjewel:)

@babelfish, bedankt voor de tips!! Mijn budget ligt eigenlijk nog iets onder die 188 euro, maar ik dacht dat als ik voor die prijs echt een goede slaapzak zou kunnen aanschaffen....ik weet nog steeds niet helemaal wat voor soort vulling ik in mijn slaapzak wil hebben (neig nu naar sythetische vanwege ethische redenen). Heb je misschien nog tips voor energie repen? ben er nu een aantal aan het uitproberen en tot nu toe beviel alleen de cliffbar:D.

@Held op sokken, We gaan inderdaad niet heel veel rondtrekken. Het is een weekend georganiseerd door een klein bedrijfje zodat beginners kunnen proeven van het hiken (eventueel met hond. Die van mij gaat ook mee:D), Dus we hoeven inderdaad ook niet super veel mee te nemen en mijn hond kan eventueel ook nog wat kleine dingetjes in zijn rugzak dragen als dat nodig is, dus ruimte voor een iets grotere/lompere slaapzak is er gelukkig. Wat voor soort slaapzak had jij mee naar Schiermonnikoog? Bedankt voor de links!!

@hyz, bedankt voor de tips! is het belangrijk om voor het slapen gaan nog iets extra's bovenop je avondeten te eten als het koud is 's nachts?
 
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Bever Lente Deals
Bovenaan