Wandelen verstoort natuur

Discussie in 'Rond het kampvuur' gestart door marla, 15 nov 2018.

 1. jdw

  jdw

  Is iemand hier echt verbaasd over? Alle menselijke activiteit verstoort, of vernietigt, de natuur. Wandelen is 1 van de menselijke activiteiten met relatief weinig impact maar is zeker niet zonder impact. Als ik zo'n buizerd was, die het moet hebben van "stealth-mode", dan zou ik ook uit de buurt blijven van die felgekleurde en lawaaimakende 2-benigen die alle prooi in de omgeving wegjagen.

  Reden te meer om vooral op de paden te blijven en respecteer regels die gemaakt zijn om de natuur te beschermen.
   
 2. Nee, niet echt verbaasd, maar ik schrik toch dat het zo erg is, vooral de blijvende verstoring en niet kortstondig.

  Goede oproep dat dit een extra reden is om je aan de regels te houden!

  Marla
   
 3. ga bovenstaande reacties niet ontkrachten , maar tekstborden in waterleiding Duinen "pas op voor aanvallende buizerd " of dergelijke strekking omdat die daar broedt geeft ook aanpassing aan van de fauna.
  Wij zijn met teveel , maar daar zijn de meest weldenkende mensen het al over eens.
   
 4. voortaan gaan we alleen , de minste impact op de natuur , zal ook niets meer stimuleren , blijf het wel doen:)

  blijft een mooie hobby ,"going wild"
   
 5. Het is mij al langer een bekend probleem en het is ook een belangrijk item geworden voor mij om niet zomaar in NL te gaan wildkamperen. Zo wel dan blijf ik zeker in de buurt van de openbare paden om de verstoring te beperken. Ook struin ik ook niet paden in die expliciet zijn afgesloten voor rustgebied van dieren (ondermeer zitten die op de loenermark).

  Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk
   
 6. Klein detail: we zijn de natuur. Althans, onderdeel daarvan. Ja, het is natuurlijk geen verrassing dat wij als een vijand worden gezien door een aantal soorten. En daarbij zoeken wij ook nog eens vaak die soorten op. Maar gelukkig zijn wij ons vaker bewust van de impact die we hebben. Nu nog de rest van de mensheid, zodat we gezamenlijk oplossingen kunnen vinden.
   
 7. je hebt wel gelijk, geen excuus, maar als je naar de natuur kijkt die door de rest van de niet door het bos wandelende menigte wordt opgeruimd danwel vervuild, dan is het verplaatsen van de vogels naar elders, altijd nog veel beter dan de vogels op te ruimen door onze chemische troep. In ons klein landje met 18 miljoen mensen en nog 130 miljoen vee, mogen we blij zijn dat er nog iets van natuur is in nederland. De mest daarvan is ook de reden dat de populatie dieren in het wild afnemen. Er is bijna geen ruimte voor overgebleven.

  van Centraal Bureau voor de Statistiek: Bij elkaar zijn er ongeveer 18,2 miljoen grotere veedieren (varkens, koeien, schapen en geiten en paarden).
  Het aantal pluimveedieren (kippen, kalkoenen, eenden) overtreft dit ruim: bij elkaar rond 107 miljoen.
  Daarbij vallen de konijnen op een boerderij in het niet: 340 duizend.

  Er zijn bij elkaar 35 miljoen huisdieren in Nederland (honden, katten, vogels, vissen, knaagdieren en terrariumdieren

  Dus het is best overbevolkt in Nederland.
   
 8. hyz

  hyz

  Ik denk dat zo'n onderzoek in NL een ander resultaat geeft. Natuurgebieden hier zijn klein en vrij nieuw. Dieren zijn dus meer gewend aan de mens.

  Neemt natuurlijk niet weg dat we zorgvuldig om moeten gaan ermee.
   
 9. Precies, daarom ben ik ook geen fan van wildkamperen. Deze kampeerder zeggen vaak "maar ik maak geen vuur etc", maar toch heeft het invloed.

  Maar wat is natuur eigenlijk. Je tuin is eigenlijk geen natuur, want gecultiveerd, of toch wel, want als ik hem laat verwilderen, dan heb je m.i. veel meer insecten, en dus ook meer vogels.

  Vergeet trouwens ook niet het nodeloos voeren van sommige dieren. In bepaalde duingebieden staan waarschuwingsborden, over agressieve vossen. En hoe komt dit? Doordat er een paar onnozele halzen zijn die ze gevoerd hebben.... Daar mogen ze wat mij betreft ook op handhaven, hoewel ik weet dat dat moeilijk is.

  Mirjam
   
  Joop130 vindt dit leuk.
 10. Natuur is een verkeerd woord in deze discussie , het draait om het woord "habitat" , laten wij als hikingsite liefhebbers ons er nu maar niet zo druk om maken , als wij de regels van de natuurorganisaties die de natuur gebieden beheren respecteren , gaat het goed.
  Door groei van steden en wegen tasten wij meer "habitat " aan , veel dieren kunnen dichtbij de mens leven , als wij hun gebied in tact laten.
  Ook de aaibaarheid en please en food factor stoppen, wild hoort schuw te zijn , problemen ontstaan door voeren .
  Fauna past zich aan, ook vluchten is aanpassen, maar ook overlast door vuile steden(meeuwen) is aanpassen.
   
 11. Beetje een raar verhaal....
  Als over een pad regelmatig bv een vos loopt dan blijven vogels ook structureel uit de buurt van dat pad, dat is de natuur. Maar als er regelmatig mensen lopen dan is het verstoring?

  Groetzels,
  Dennis
   
 12. Denk dat het in Nederland nog wel meevalt met de verstoring. Als ik op een populaire hondenuitlaat plek een sperwer een duif zie slaan. Op Naardenvesting 2 ijsvogels op mijn hengel zie landen, Op Annashoeve wandel, speel, vis en uitlaat plek bij Hilversum zit een mooie populatie ijsvogels, maar nog veel meer. Ze gaan een takje hoger zitten maar blijven broeden en jagen.
  Ja, als ik weinig tijd heb om te wandelen vis ik. Super om de omgeving te observeren.
   
 13. Joop130,
  ik zie op de snelweg en langs andere wegen steeds meer roofvogels zitten, die kon je een aantal jaren terug niet in zoveel getalen zien.
  Het aanbod van het voedsel voor de dieren is de juiste graatmeter.
  Kijk maar naar de uitgezette wilde koeien en herten. Er zijn geen vijanden en logisch dat de populatie stijgt jaarlijks, dan komt het keerpunt dat er niet genoeg voedsel is voor de aantallen dieren die er zijn en komt de natuurlijke selectie. Sommigen denken zelfs dat dit dieronvriendelijk of nog erger is. Maar dat is zoals de natuur reguleert.
  Hier nabij de grens (m-limburg) zijn in de regio ca 800 wilde varkens. Wanneer er geen jacht op zou zijn, wat denk je dan hoeveel dieren er over 5 jaar rond zouden lopen?
  Na 8 maanden is een jong varken vruchtbaar en een ouder varken kan 2 nesten van meer dan 12 per jaar krijgen.

  effe rekenen, na 1 jaar komen er dan minimaal 3600 varkens bij, dan heb je er al 4400 of meer.
  De geschatte reeënpopulatie in Nederland was in 2010 ca 70 000 en de jaarlijkse stijging is ca 35000. (Reeën krijgen gemiddeld 2 jongen per jaar)

  Hoezo weinig plaats?
   

Deel Deze Pagina