vuur maken met een magnesium stick


Status
Niet open voor verdere reacties.
Ha luitjes,

Op onze trip naar lapland had een van mijn vrienden een magnesiumstick meegenomen (15 euro, maar geld speelt voor hem geen rol op zo'n trip). Uiteraard hadden we ook allemaal aanstekers bij(50 Euro cent bij de supermarkt, want als het niet duur hoeft, doen we dit ook niet), dus het was alleen voor de fun.
Met die fun hebben we uit allemacht geprobeert om vuur te maken.

Op dag 1 nog in een veilige, ideale, omgeving; binnen bij de open haard. Heeeeeele kleine houtjes, strootjes, hout met coleman fuel, etc. We hebben schitterende vonken kunnen trekken, maar geen enkele keer vuur kunnen maken. Wel had iedereen na tien keer proberen zere klauwen van het vasthouden van de stick. Ook was het zeer meoilijk om de stick iedere keer op dezelfde plek te houden, waardoor de zo zorgvuldig gebouwde tondel/hoop strootjes weer verschoof.

Op dag 3 nog een keer in de sneeuw geprobeerd. Eigenlijk tegen beter weten in, omdat we al geen vuur kregen in de veilige omgeving. In dit geval kwam onze verwachting helemaal uit; we slaagden er niet in om vuur te creeeren.

Is iemand wel eens gelukt om met 'normale' materialen, dus met kleine houtjes, strootjes, etc. met een magnesium stick vuur te maken? Dus niet met droog mos, watten etc. wat ik toch niet bij heb.


groetjes, Jaap
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

Het ideale materiaal is in dit geval dunne afgeschilde berkenbast, leer je bij elke survivalcursus. Het is met enige moeite ook thuis te oefenen!
Groeten,
Boelo
 
Idd met dunne afgeschilde berkenbast, zo heb ik het ray mears ook zien doen op tv. Hij kreeg het zo voor elkaar. Ik ga het over twee ook proberen dan hoor je de uitslag of het gelukt.

Seals
 
Hoi Jaap,

Het is is mij inderdaad wel eens gelukt. Meerdere keren zelfs (zei hij trots). Ik gebruik de versie van Primus.

Maar moet er ook meteen bij zeggen dat het altijd achter op het terras was met gewone stukjes hout (van een oude kerstboom) en dus niet 'in het wild'. Komend weekend ga ik het eens proberen tijdens de '5-jaar-getrouwd-hike', maar dan dus in het 'echie'.

Is eigenlijk een soort voorproefje, want in juni ga ik naar een bushcraft-cursus van EXTRA survival om het te leren van de pro's.

Raymond
 
Hey raymond,
die extra survival is dat datgene in diever of vledder (weet het niet precies). Ik heb er ook nog wel eens over zitten denken, omdat te gaan doen. Ben zo benieuwd wat je daar dan gaat leren ed. Als je dat in juni heb gevolgd, hou ik me aanbevolen om te horen wat je daar geleerd hebt!!!

Kees aka Seals
 
Ik zelf heb een primus ignition steel. En daarmee is vuur maken me wel vaker gelukt maar dan meestal met een stukje papier er tussen. Wat ook erg goed werkt is om het met watten te proberen, dan lukt het bijna altijd.

De cursussen van Extra zijn wel een aanrader ik heb er zelf een in februari gevolgd en dat is me zo goed bevallen dat ik binnenkort er weer een ga volgen.

Niels
 
hmmm,

Kennelijk lukt het sommige wel. Doen we toch nog wat verkeerd. Ik houd het stickje vast, druk het tegen het aanmaakmateriaal en strijk dan een keer hard over de stick. Er ontstaat dan een mooie vonkenregen, maar het aanmaak materiaal vliegt er niet mee in de brand. Ook als een gek heen en weer raggen over de stick geeft alleen maar meer vonken, verschuiven van aanmaakmateriaal en geen vuur.

als ik naast de stick ook nog watten en/of berkenbast mee moet nemen, wat is dan overigens het voordeel van een magnesiumstick boven een aansteker?

Groetjes, Jaap
 
Een normale aansteker doet het niet meer als tie nat is. In de regen je brander aansteken is lastig. Dus daarom heb ik zo'n stick mee, desnoods om daarna het gas in de aansteker aan te steken en daarmee de brander :) Colemanfuel ontbrandt er wel mee, wasbenzine niet.

grtz
Henk
 
Berkenbast neem je niet mee, maar zamel je in de loop van de dag onderweg in (als je in het juiste terrein bent). Verder moet je je tondel goed droog bewaren, misschien in een plastic zakje.

Ik gebruik altijd gewoon luficers. Heb geen aansteker of magnesiumstokje mee. Met regen eet ik meestal wat droogvoer in de tent en wacht tot het weer droog is om te koken. Is ook een tactiek :).

Linda
 
Hoi Jaap,

Het kan! Het is mij vorig jaar meerdere malen gelukt vuur te maken in lapland met berkenbast. Heb eerst wel lang lopen klooien in de achtertuin om het onder de knie te krijgen ;-) Maar kennis is alles.

Beste tip die ik je kan geven: kijk op youtube en zoek op 'firesteel':
http://www.youtube.com/results?search_query=firesteel&search=Search

Belangrijk: bereid je tondel goed voor, neem er de tijd voor. Berkenbast: pluk mooie droge gekrulde stukken van een boom (niet de hele boom kaal plukken hoor ;-)
Leg het vel bast plat en schraap er voorzichtig met een mes heeeeelee dunne krulletjes, lekker veel. Dat is een mooi bedje voor een vonk.
Zelf gebruik ik een Primus FireSteel, de FireSteel van lightmyfire is ook erug goed. Voor het vonken trekken gebruik ik de achterkant van een mes, je moet nl flink kracht zetten, dikke vonken maken. Met een mes krijg je ook minder snel kramp in je hand.(als je een zakmes gebruikt, eentje die degelijk 'op slot' kan, anders ram je met kracht je duim eraf!! bv opinel)
Dus, Firesteel en mes, er zijn 2 manieren die voor mij werkten:
basis is het zelfde: zet de firesteel schuin met de onderkant op de berkenbast met alle kleine krulletjes er net voor (op een harde ondergrond)
1: schraap dat langzaam met flinke druk dikke vonken van de firesteel, na enkele keren heb je vlammetjes, gem. bij mij na 2 keer schrapen.
2: snel achter elkaar flink schrapen tot je vlammetjes hebt.
vervolgens de rest aansteken.

Wat ook werkte als tondel: op een stokje droog hout veel dunne krulletjes schrapen, maar ze er niet af snijden en ze zo dicht mogelijk bij elkaar laten zitten.
Beste tondel komt natuurlijk uit de wasdroger, de pluizen die op het filter zitten. Daarom vliegen die (oude) dingen ook zovaak in de fik.

Nu neem ik niets anders meer mee dan een firesteel, mijn branders gaan er ook perfect mee aan. Geen gezeur meer dat op hoogte mijn aanstekers het niet doen (te hoge gasdruk) of dat de lucifers nat zijn.

Speel ze,
Bart
 
Afgelopen jaar met iemand wezen trekken die inderdaad zijn brander met een firesteel aan de praat probeerde te krijgen. Ik ben geloof ik niet echt overtuigd van het ding. Zelfs met Primusfuel als brandstof was het een heel gepriegel om de vonken goed te kunnen richten en hem aan te krijgen. Ik vind het eenvoudiger om mijn aansteker of lucifers droog te houden.

Het is trouwens verbazingwekkend hoe goed sommige aanstekers zijn. Eens was ik vergeten hem uit mijn broekzak te halen toen ik ging zwemmen, maar toen 'ie daarna weer droog was deed hij het gewoon nog.

groet
Harold
 
ik gebruik nu 4 jaar dezelfde primus firesteel en het bevalt prima ( wordt bijna tijd voor een nieuwe), vaak gebruik ik een kleine bic aansteker maar als het te nat of te koud is dan komt hij altijd van pas, het is een kwestie van voorbereiden en tijdens het hiken tondel verzamelen.
Wat bij mij altijd werkt is een tampon (watten,compressed ca. 10 gram) en een klein potje vaseline (petrolium,20 gram) meenemen, beetje van de watten door de vaseline halen, firesteel gebruiken, 1 vonk is genoeg! Verder lukt het vaak in een keer om mijn alcohol brandertje aan te steken.
Misschien moet je is een pakje lange vloei kopen ( ja die ) en 1 vloeitje gebruiken i.c.m je firesteel. wel opletten want vloe brand heel snel. succes met het vinden van jou manier.

m.vr.gr Ramses
 
ik maak nagenoeg altijd vuur met een firesteel. Ik heb een klein waterdicht zakje waar ik mijn firesteel en altijd een voorraadje "pinewood" in zit. Zit voor met een lekker ruikend hars. Daar schraap ik met een mes een bergje schraapsel van en laat daar de regen van vonken op vallen. Is wel belanrijk om bijvoorbeeld een platte ondergrond te snijden of te hebben. Daar leg je het hoopje op, en heb je meteen een steun voor de onderkant van je firesteel, zo verschuift hij ook niet. Het hoopje gaat in de hens, je houdt er een featherstick overheen en in no-time heb je vuur.
Berkenbast werkt ook perfect, met je mes schraap je flinterdunne krullen op de bast en dat steek je aan. Als het eenmaal brand gaat het ook niet snel meer uit.
Het is me ook wel eens gelukt met een héle dunne krullen, geschraapt van de droge binnenkant van een dood stuk hout.
Manieren genoeg en het is voor mij juist de kick om alle manieren eens geprobeerd en onder de knie te hebben! Succes!
 
Hee Jaap,

Je kan een goede tondel maken van katoen (theedoek, t-shirt) Je moet het katoen zo branden dat het zwart is en flinterdun, maar niet helemaal vergaan. Als je hierop een vonk maakt met een fire stick begint het meteen te gloeien, in combinatie met je hele dunne houtjes/stro/berkenbast gaat het dan zeker lukken. Het is mij op die manier zelfs gelukt met een vuursteen en een slagijzer.
Katoen kan je klaarmaken voor je onderweg gaat en weegt praktisch niks.

Je kan je vuur ook transporteren met katoen. Als je katoen erg strak oprolt en aansteekt en vervolgens in een luchtdicht blik stopt hoef je als je je blik openmaakt alleen maar te blazen op je zwarte katoen om het te laten gloeien.

Succes Henkjan
 
Ik heb er nog nooit een in werking gezien, maar is het bij die magnesium -stokken niet de bedoeling dat je magnesiumschraapsel in de fik steekt, en daarmee iets anders? Kan zijn dat ik nu iets doms/overbodigs zeg maar ik heb het in nog geen enkele post tot nu toe gelezen....
 
Hoi Rense,

Ik heb twee verschillende sticks in die zin: bij de ene schraap ik inderdaad kleine schilvertjes eraf en steek die vervolgens met dezelfde stick in de hens, bij de ander doe ik dat meestal niet omdat het niet nodig is. Ik ben niet natuurkundig genoeg om te kunnen zien of er verschil zit tussen beide materialen, maar volgens mij zou je dus inderdaad met beiden hetzelfde kunnen doen.

Raymond
 
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):

beste Raymond,

Het verschil geloof ik, is dat het zweedse firesteel uit een legering bestaat van min. 13 soorten metalen ( ca. 85% magnesium en 15% diverse andere metalen) en heel hard is, de andere is een combinatie van een magnesium blok (zacht, makkelijk te schrapen) en een stuk zweeds firesteel. Magnesium ontbrand met ca. 1300 graden celcius, onder alle omstandigheden. Met die eigenschap kan het Zweedse Leger onder zeer moeilijke omstandigheden vuur produceren.
als ik het fout hebt, hoor ik het graag....... altijd leuk om weer iets te leren!

groetjes
 
banner 468x60
Beleef jij plezier aan Hiking-site.nl?
Overweeg dan een (eventueel maandelijkse) vrijwillige donatie te doen via onderstaande knop:


Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Hiking-site.nl door aankopen te doen via de volgende links (een kleine commissie op aankopen zijn de verdiensten):


banner 468x60
Bovenaan