Volgende hike in noorwegen tips.

Discussie in 'Discussie: wandelgebieden' gestart door Gielus, 8 jun 2018.

 1. Hallo! Vorig jaar ben ik voor het eerst naar Noorwegen gegaan om te hiken. Ik ben naar Dovrefjell en Femundsmarka geweest, dit was een groot succes!

  Nu ben ik mijn volgende trip aan het plannen en zou ik graag wat suggesties krijgen. Mijn oog is gevallen op Reinheimen, heeft iemand hier ervaring mee? Ik kan geen routes vinden op UT in het midden van het gebied, wel hutten. Ik ben opzoek naar een mooi gebied waar het niet te druk is. Ik hou graag hutten aan als back-up maar slaap in een tent.

  Ik ga 11 dagen, en heb 9 dagen om te lopen. Het idee wat ik nu heb ik om te starten bij bjorli (station) Dan midden door Reinheimen te lopen via jotumheimen naar gjendesheim, als dit lukt kwa tijd.

  Alvast bedankt! groet Michiel
   
 2. Hoi Michiel,

  Goeie keus, Reinheimen en Breheimen (wat tussen Reinheimen en Jotunheimen in ligt) zijn denk ik mijn favoriete ‘wilde’ gebieden in Zuid Noorwegen. Niet al te druk en met name bezocht door mensen uit die regio. Bereid je wel voor op een goede hoeveelheid blokkenvelden (‘ur’ in het Noors).

  Helemaal naar Gjendesheim is overigens mss wat ver, dan mis je veel van wat de gebieden te bieden hebben. Hoeveel kilometer wil je per dag lopen?

  Als vervoer de overweging was: er gaan lange afstands bussen over de weg tussen Reinheimen en Breheimen (bijv een stop bij Grotli hotel) en over de weg tussen Jotunheimen en Breheimen (bijv. een stop bij de Krossbu hut). Reserveren niet nodig en je kunt met credit card (of cash) betalen aan de chauffeur. Online boeken is vaak iets goedkoper (maar moet mss een dag eerder).

  Starten in Bjørli heeft als ‘nadeel’ dat je begint met een lange dag over een zand/grindweg door een huttengebied voor je bij het park zelf aan komt. Je kunt een taxi (of mogelijk lift) nemen naar een parkeerplaats die Tunga heet en aan de rand van Reinheimen ligt (ik begin vanwege bereikbaarheid vaker bij Grotli Hotel of een busstop eerder maar ben ook wel vanaf Tunga gestart).

  Ik kom terug met meer concrete mogelijkheden als ik wat over dagafstanden hoor. Ik heb zelf met name 7-8 daagse rondwandelingen gedaan in zowel Reinheimen als Breheimen (dan met wat dagtrips naar toppen erin) maar denk dat die twee gebieden wel te combineren zijn.

  Een laatste vraag: wil je je aan het (DNT) routenet houden of ben je comfortabel met evt ook andere minder goed gemarkeerde paden te nemen en eventueel een stuk off-track (om paden te linken)?

  grt,
  Leon
   
 3. Hoi Leon, Super bedankt voor de reactie!

  Het aantal kilometer ligt een beetje aan hoe zwaar de route is, 15 a 22 vind ik goed te doen. Moet ik over een hoge berg vind wat minder wel fijn. Een gemiddelde zware route van 10 kilometer vind ik ook niet verkeerd. Wat tijd over vind ik ook prima. Een rustdag als reserve als ik verkeerd loop vind ik wel handig. Het moet allemaal niet te krap worden.

  Blokkenvelden? Is dat een beetje het zelfde waar Dovrefjell vol mee licht?

  Om precies te zijn vlieg ik 17 aug met het eerste vliegtuig naar oslo. Dan pak ik daarna de trein naar het startpunt van mijn wandeling. Dan heb ik 9 dagen en wil ik 26 aug uitkomen in de buurt van de trein die ik 27 aug terug pak. Die zelfde dag vlieg ik dan ook terug in de avond.

  Af een toe een off-track vind ik prima, een dagtrip naar een top vind ik ook prima! Ik zou ook wel door het midden van reinheimen willen, langs bijvoorbeeld de hutten: STORHØBU, STORVASSBU, SKARVEDALSBU en SVEINBU en dan een beetje vissen onderweg ofzo (ken je deze hutten en kun je daar zo in?). Mocht ik wel meer naar het zuiden gaan lijkt het me leuk om de FIELDFAREHYTTA mee te pakken.

  Alvast bedankt! Michiel
   
 4. Vanaf Otta beginnen lijkt me ook fijn. Dan eventueel richting het gebied met de bus of taxi. Dat scheelt denk ik ook wat tijd en geld. Gr Michiel
   
 5. Blokkenvelden zijn inderdaad die stenen waar Dovrefjell mee vol ligt.

  Trollheimen anders een optie?
   
 6. Daar denk ik inderdaad ook over na, Hoe druk is dat?
   
 7. De hutten die je noemt zijn allemaal onderdeel van Skjåk Almenning, de eigenaar van dat land. Je huurt ze per dag voor de hele hut via inatur.no, hier is bijvoorbeeld de Skarvedalshytta. Op inatur.no regel je ook de benodigde visvergunning. De sleutel is niet die van de DNT maar een specifieke sleutel per hut die je op moet halen in Bismo. In tegenstelling tot de DNT hutten zijn deze hutten meer gericht op jagers en vissers en liggen ze niet aan paden. Bij een aantal wordt er specifiek gewaarschuwd voor moeilijk navigeerbaar terrein in zomer en winter. Meer info kun je in het Engels vinden op inatur.no (en in het Noors, incl. foto's op https://www.skjak-almenning.no/hytteutleie/hytter-i-reinheimen)

  Omdat je aangaf de hutten als backup/veiligheidsnet te gebruiken zou ik aanraden je voornamelijk bij het DNT routenet te houden en dan wat westelijker te gaan, bijv: vanaf Otta de (langeafstands) bus richting Ålesund tot de stop Billingen
  dag 1: Billingen (bus) - Tverråhytta - Torsbu
  dag 2: Torsbu - Veltdalshytta & Fieldfarehytta
  dag 3: Fieldfarehytta - via Femåna en Grønvatnet naar Danskehytta
  dag 4: Danskehytta - Grotli - Huguvardtjønne
  dag 5: Huguvardtjønne - Rauddalsvatnet - Øyren
  dag 6: Øyren - Slæom
  dag 7: Slæom - Sota Sæter
  dag 8: Sota Sæter - Nordstedalseter
  dag 9: Nordstedalseter - Bovertun (bus naar Otta)

  Ik moest bij nader inzien nog best wat moeite doen (en m.i. mooie routes skippen) om zowel Reinheimen als Breheimen te kruisen en bij busstops te beginnen/eindigen. Ik zou evt. overwegen om alleen voor een rondwandeling in Tafjorfjella/Breheimen gaan en extra topjes erin op te nemen (Puttegga, Karitinden).
   

Deel Deze Pagina